Subota, 18 Maja, 2024
Rubrika:

Mitropolit Boris posjetio Rumuniju: Osnovan Vikarijat za jugoistočnu Evropu

''Mitropolit Boris blagoslovio je uz saglasnost Svetog Sinoda osnivanje Vikarijata za jugoistočnu Evropu sa śedištem u Bukureštu, za države Rumuniju, Mađarsku, Bugarsku i Moldaviju. Vikarijatom će rukovoditi mitronosni protojerej prof. Emilijan Prodan, koji je pristupio kliru Crnogorske crkve'', istakli su iz CPC

Delegacija Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) na čelu sa mitropolitom Borisom boravila je u Rumuniji.

„Tokom svoje pośete mitropolit Boris i protojerej Stefan Marković pośetili su više crkava i manastira, dok su u Gerli-Kluž služili Svetu Arhijerejsku liturgiju, u prisustvu mnogobrojnih vjernika. Na večernjoj službi uoči Svete Liturgije mitropolit Boris je obavio čin monašenja male shime monahinja Flavijane i Lucije. Nakon Gerle delegacija je svečano dočekana u crkvi Svete Marije u Bukureštu, đe su donijeli dio mošti Svetog Bonifatija na dar ovoj crkvi, koje je dočekalo više hiljada vjernika sa radošću i molitvom, nakon čega je uslijedila Sveta Liturgija, na kojij je mitropolit nagradio činom stavrofora, protojereja Stefana Markovića i u čin čteca proizveo teologa Simeona Adriana“, saopštili su iz CPC.

Foto: CPC

Mitropolitu je, kako su kazali, sasluživalo sedam Svještenika, dok su monahinje odgovarale za pijevnicom.

Foto: CPC

„U Svojoj arhipastirskoj beśedi mitropolit Boris je podśetio na prijateljske odnose rumunskog i crnogorskog naroda, kao i na značaj ovog bratskog susreta. Takođe je poželio dobrodošlicu u klir svješteniku Emilijanu i upoznao prisutni narod sa osnivanjem Vikarijata za Istočnu Evropu. Mitropolit Boris blagoslovio je uz saglasnost Svetog Sinoda osnivanje Vikarijata za jugoistočnu Evropu sa śedištem u Bukureštu, za države Rumuniju, Mađarsku, Bugarsku i Moldaviju. Vikarijatom će rukovoditi mitronosni protojerej prof. Emilijan Prodan, koji je pristupio kliru Crnogorske crkve“, istakli su iz CPC.

Foto: CPC

Protojerej Emilijan je, kažu, poznat javnosti u Rumuniji kao duhovnik i apologeta.

„Za vrijeme boravka u Bukureštu delegacija je posjetila novi hram Svetog Andreja u izgradnji, kao i više puta gostovala na nacionalnim televizijama. U četvrtak treće sedmice Časnog posta, Vladika Boris je predvodio Svetu tajnu Jeloosvećenja. Na kraju svoje pośete delegacija Crnogorske Pravoslavne Crkve pośetila je Ambasadu Crne Gore u Rumuniji“, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

9 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
pe pera
07.04.2024-12:17 12:17

HAHAAHA, pa ova NVO baš zapijela da bude sekta. Da nije tužno bilo bi još smiješnije….. Nego Boki 13 treba i Miraša da povjede da nadje neku kockarnicu usput…..

LoMi
08.04.2024-08:45 08:45
Reply to  pe pera

Isti su ko Monti pajtonovci….

BobZeković
07.04.2024-13:21 13:21

OPŠTECRNOGORSKI NARODNI ZBOR, 03.09.2023, NA CETINJE, PREPORODIO JE CRNOGORSKU PRAVOSLAVANU CRKVU! Mitropolit Boris i Svještenstvo Crnogorske pravoslavne crkve potpuno su preokrenuli stanje nastalo neradom i nemarom i štetama, prijethodnog upravljačkog saziva CPC. Crnogorci i Crnogorke se masovno ponovo vraćaju SVOJOJ CRNOGRSKOJ PRAVOSLAVNOJ CRKVI. MITROPOLIT BONRIS, SA SVJEŠTENSTVOM, VRATIO JE CPC NARODU CRNOGORSKOM. OTUDA OVA VELIKA ENERGIJA, OVI VELIKI USPJESI. ZA OČEKIVAT JE DA VASELJENSKA PATRIJAŠRIJA USKORO VRATI , OD SRBA, OTETI TOMOS CRNOGORSKOJ PRAVOSLAVNOJ CRKVI, DA CPC PONOVO BUDE AUTOKEFALNA CRKVA, SASTAVNI DIO CARIGRADSKE PATRIJŠIJE! DA NAM ŽIVI MITROPOLIT BORIS I CPC! DA NAM ŽIVI CRNA GORA! DA SU CRNOGORKE… Pročitaj više »

Zekaj
11.04.2024-09:05 09:05
Reply to  BobZeković

Vodi ga doma, pa ga oženi i živite srećnio do kraja života!

Bodo
07.04.2024-13:25 13:25

Svetosavska sekta ne miruje. 100 g posrbljuje Crnogorce i druge narode Balkana. To nije hrišćanska crkva .
Predvodnik ratova i svih nevolja na Balkanu . Uskoro će ona doći na red .

dragan
07.04.2024-14:53 14:53

Svaka cast Gospodo. Respekt.

LoMi
08.04.2024-08:43 08:43
Reply to  dragan

Ovaj još bunca rešpekt…..

Božja pravda
07.04.2024-18:55 18:55

Sa radošću vjernici CPC čuju i vide
djelovanje Mitropolita Borisa koji stvara
dje se godj pojavi radost i
nova prijateljstva.
Očekujemo da budete uskoro pozvani
od patrijaha Vartolomeja na Fanaru
koji bi uslišio molbe hiljade Crnogoraca
i ispravio Božju pravdu dodijelivši našoj
Svetoj crkvi autokefaliju.

Pop_Đukan
11.04.2024-13:50 13:50

Čestitke! Sigurno su se mnogobrojni prvoslavni Crnogorci u Rumuniji silno obradovali! Vidjeh gdje jedna stara Crnogorka, sa crnom kapicom, plače nad moštima ranohrišćanskog sveca!