Utorak, 28 Maja, 2024
Rubrika:

Ministarstvo zdravlja: Krajem mjeseca o uvođenju treće doze, status Sputnjik lajt vakcine se analizira

Ažurirane protivepidemijske mjere biće predstavljene u petak 24. septembra i biće prilagođene stanju na terenu

Epidemiološka slika u Crnoj Gori je složena, a aktuelne mjere donešene su jer pređašnje nijesu poštovane ni kontrolisane, poručuju iz Ministarstva zdravlja Crne Gore.

“Ažurirane protivepidemijske mjere biće predstavljene u petak 24. septembra i biće prilagođene stanju na terenu. Vakcinacija protiv koronavirusa u Crnoj Gori je dobrovoljna, ali, s druge strane, upozoravamo još jednom da oni koji navodno brane svoja, ugrožavaju prava ogromne većine građana da ostane zdrava i bezbjedna. Ministarstvo zdravlja još jednom poziva sve nadležne službe da budu efikasne preko svojih mogućnosti, isto kao što medicinsko osoblje izgara u bolnicama, prilikom kontrole aktuelnih mjera u borbi protiv koronavirusa”, navodi se u odgovorima dostavljenim Anteni M.

Kako navode, zadovoljni su solidnim, ako ne i vrlo dobrim odgovorom građana na vakcinaciju protiv koronavirusa.

“Oblast imunizacije ozbiljno je zapuštana u Crnoj Gori godinama. To dokazuje odnos prema MMR vakcini. Djeca koja su 2016. godište vakcinisana su u obuhvatu od preko od 90 odsto, dok su djeca rođena 2019. godine imunizovana u samo 25 odsto slučajeva. To znači da je odziv na vakcinaciju protiv koronavirusa duplo bolji nego što je bilo za očekivati s obzirom na ranije iskustvo i odnos prema MMR vakcini. Nadamo se da će građani shvatiti značaj imunizacije. Nije slučajno da je devet od deset hospitalizovanih COVID pacijenata nevakcinisano”, navode iz Ministarstva.

Još nije poznato da li Crna Gora dobija Sputnjik lajt vakcine

Kako navode iz Ministarstva, Crna Gora, u ovom trenutku, ima preko 300 hiljada doza vakcina.

Podsjetimo da je krajem avgusta iz Ministarstva najavljena nabavka ruskih Sputnjik lajt vakcina, kada je ministarka Jelena Borovinić Bojović, razgovarala sa direktorom Instituta “Gamaleja” i tvorcem Sputnjik V vakcine Aleksandrom Gincburgom te profesorom Sergejem Boljevićem sa Sečuanskog fakulteta u Moskvi.

Ona je tada istakla kako će u najkraćem mogućem roku Ministarstvo zdravlja i Vlada Crne Gore obaviti neophodne procedure za uvoz Sputnjik Lajt vakcine, nakon čega je Sergej Boljević poručio da bi 500.000 doza te vakcine u našu zemlju moglo da stigne već do sredine septembra, što se nije dogodilo.

“Status Sputnjik lajt vakcine se trenutno analizira”, naveli su kratko u odgovoru iz Ministarstva zdravlja, na pitanje šta je sa najavljenim vakcinama iz Rusije.

Kada je posrijedi uvođenje treće doze, pojašnjvaju da se sjednica NITAG-a očekuje krajem mjeseca.

“Kada će biti poznat stav u vezi sa trećom dozom vakcine za grupe koje se ne smatraju ranjivima”, kažu iz MZ.

Dodaju da Crna Gora nije donijela nijednu ishitrenu odluku, pa tako neće biti ni ovoga puta.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve