Nedjelja, 21 Aprila, 2024
Rubrika:

Ministarstvo prosvjete: Vjerujemo da ćemo sa studentima i Univerzitetom naći rješenje

“Dopis sa posebnom pažnjom analiziramo i vjerujemo da ćemo u komunikaciji sa UCG i studentima naći optimalno rješenje”, kazali iz resora na čijem čelu je Šehović

Studenti magistarskih studija uputili su Otvoreno pismo ministru prosvjete Damiru Šehoviću od koga traže da, u komunikaciji sa Univerzitetom Crne Gore UCG, odredi realan rok u kome bi svi studenti imali priliku da završe taj nivo obrazovnog procesa bez dodatnih troškova. Iz Ministarstva prosvjete su saopštili da sa posebnom pažnjom analiziraju dopis te da vjeruju da će naći optimalno rješenja.

Foto: UCG

“Dopis sa posebnom pažnjom analiziramo i vjerujemo da ćemo u komunikaciji sa UCG i studentima naći optimalno rješenje”, kazali iz resora na čijem čelu je Šehović.

U pismi Šehoviću studenti magistarskih studija su naveli da se suočavaju sa krajnje neprijatnom situacijom budući da su pred sami početak nove akademske godine obaviješteni da moraju da plate dodatnih 1000 eura ukoliko žele da dovedu započete studije do kraja odnosno odbrane magistarski rad ili će biti ispisani.

“Osjećamo se krajnje diskriminisani budući da ovakva politika na Univerzitetu nije sprovođena do sada. Od ministra Šehovića, očekujemo odgovor i rješenje nezavidne situacije u kojoj smo se našli”, piše između ostalog u pismu.

Nadaju se brzom odgovoru ministra, “nije da ga požurujemo ali fakultet nas uslovljava i primorani smo da se obratimo na još jednu adresu, a to je adresa premijera Duška Markovića i nadamo se da ćemo dobiti odgovor, ako ne od obojice onda od jednog i da ćemo naići na razumijevanje”.

“Sem novca problem su i kratki rokovi za pisanje magistarskog rada, predviđeni odlukom UCG, kao i nalaženje mentora, kaže Popović. Pojašnjava da njegove kolege generacije od 2006. pa do 2018. koji su se interesovali redovno za svoj status na fakultetskim jedinicama dobijali su odgovore, da slobodno mogu da uzmu vremena koliko im je potrebno za pisanje rada jer je njihov status nepromijenjen, da im ni uplaćeni novac niti položeni ispiti neće propasti”, kazao je student Ekonomskog fakulteta Bojan Popović.

On ističe da zna da je bilo slučajeva da su završili studenti magistraski rad, prije pet ili šest mjeseci, koji su na magistarskim studijama pet, šest, sedam godina, toj je najbolji dokazi da rok nije postojao.

Podsjećamo, sa UCG-a tvrde da je ta odkuka postojala i ranije ali da je fakulteti nisu primjenjivali.

Popović kaže i da su studenti, na Ekonomskom fakultetu, danas bili uslovljeni, da prilikom uplate rate za dodatnih 1000 eura, potpišu dokument, čime potvrđuju, da će platiti naknadu za studije u u punom iznosu, te da se ista ne umanjene ni u slučaju promjene statusa.

“Konkretno Ekonomski fakultet je uputio dokument, zahtjev da koji studenti ukoliko potpišu, obavezuju se da plate, dodatnih 1.000 eura u ratama. Dokument koji su iznijeli na šalteru, nema logo fakulteta ni UCG”, tvrdi on.

Sa Ekonomskog fakulteta se ovom povodom nisu oglasili.

IzvorCdm

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve