Subota, 24 Februara, 2024
Rubrika:

Ministarstvo prosvjete: Učenik OŠ ”Ratko Žarić” neće pohađati nastavu do preporuka nadležnih

Uprava škole apeluje na roditelje i medije za strpljenje i razumijevanje

Učenik OŠ “Ratko Žarić” u Nikšiću, koji je prijetio vršnjacima, neće pohađati nastavu do potpunog utvrđivanja činjeničnog stanja i preporuka nadležnih institucija, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

Iz Ministarstva su kazali da je nakon razgovora sa Upravom škole i nadležnim organima konstatovano da je Uprava JU OŠ „Ratko Žarić”, povodom slučaja dječaka koji je prijetio učenicima ove škole, preduzela aktivnosti u skladu sa predviđenim procedurama.

Ova ustanova je, navodi se, kada je u pitanju funkcionisanje učenika u školskoj sredini, od početka školske godine sarađivala sa roditeljima, pratila i pružala podršku dječaku.

”Kako su nas obavijestili iz Škole, ubrzo nakon početka ove školske godine učenik je počeo da dobija zapise zbog ponašanja na času koje je bilo neprimjereno (priča na času, jede, okreće se, remeti red, koristi nepristojan i neprihvatljiv vokabular i određene neprimjerene postupke). Njegova motivisanost za rad je bila smanjena. Roditelji su dostavljali informacije o tome da se njegovo ponašanje promijenilo značajno i u vanškolskoj sredini. Na kraju prvog klasifikacionog perioda održana je druga vanredna sjednica Odjeljenjskog vijeća gdje se posebno govorilo o dječaku K.R. Uprkos svim ovim postupcima dječaka, razredni starješina je bio mišljenja da izricanje vaspitne mjere u tom trenutku ne bi uopšte uticalo na poboljšanje ponašanja, već bi to izazvalo kontra efekat, jer je evidentno da je kod dječaka došlo do određenih unutrašnjih promjena, da roditelji traže pomoć zdravstvenih institucija i da je neophodno pratiti učenika u narednom periodu”, navode iz MP.

Dodaju i da je tim za prevenciju nasilja i vandalizma u školi, takođe upoznat sa ovim promjenama u ponašanju i funkcionisanju učenika i zaključeno je da se po dogovoru, Tim sastaje i prati dalji razvoj situacije.

”Nakon toga Uprava škole je obaviještena od strane odjeljenjskog starješine da su roditelji potražili pomoć određene zdravstvene institucije u Beogradu zbog praćenja i dijagnostifikovanja problema kod učenika. Nakon povratka učenika iz Beograda, roditelji su priložili školi određenu zdravstvenu dokumentaciju i učenik i dalje nastavlja da pravi određene prestupe kao što su skidanje pred učenicima, remećenje nastavnih časova. Nakon ovih dešavanja direktorica škole i PP služba šalju dopis Centru za socijalni rad. Sedmog decembra ove godine, Uprava škole dobija prijavu od strane pojedinih učenika da je K.R. izjavio da će 18. 12. 2023. godine „sve pobiti“. Nakon detaljnog ispitivanja i provjere tačnosti te izjave, učenik K.R. je priznao da je to izjavio prije 3-4 mjeseca i to na košarkaškom treningu koji je održan u vanškolskoj sredini. Zbog panike i ozbiljnosti situacije slučaj je prijavljen OB Nikšić”, saopšteno je.

Organi škole će, kako se navodi, i dalje, u saradnji i u skladu sa preporukama institucija, preduzimati mjere i aktivnosti iz svoje nadležnosti kako bi se ovaj slučaj riješio.

Iz MP je saopšteno da Uprava škole apeluje na roditelje i medije za strpljenje i razumijevanje, kako se ne bi stvarali dodatni pritisci u javnosti koji bi otežali nastalu situaciju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve