Ponedjeljak, 4 Marta, 2024
Rubrika:

Ministarstvo prosvjete: Jasna i konkretna ponuda za povećanje neto zarada od najmanje 15 odsto

''Istovremeno će se raditi na izmjenama Zakona o zaradama u javnom sektoru da bi se ispravile evidentne nelogičnosti i neusklađenosti u sistemu zarada, kako je i najavljeno iz resora finansija'', saopšteno je iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija i Ministarstvo finansija su na sastanku koji je održan u subotu 3. februara, predstavnicima Sindikata prosvjete saopštili vrlo jasnu i konkretnu ponudu koja se tiče uvećanja zarada prosvjetnih radnika, a koja podrazumijeva uvećanje zarada u neto iznosu od najmanje 15 odsto, što bi se primjenjivalo najkasnije do kraja trećeg kvartala tekuće godine.

“Istovremeno će se raditi na izmjenama Zakona o zaradama u javnom sektoru da bi se ispravile evidentne nelogičnosti i neusklađenosti u sistemu zarada, kako je i najavljeno iz resora finansija”, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija.

Iz tog resora napominju, da je u spornom članu Granskog kolektivnog ugovora riječ o bruto uvećanju, dok ponuda ministarstava podrazumijeva neposredno uvećanje neto zarade u oblasti prosvjete od minimum 15 odsto.

“Ministri su na sastanku predložili izmjene Granskog kolektivnog ugovora (GKU) u što skorijem roku i dogovoreno je formiranje radne grupe koja će biti sastavljena od predstavnika Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija i Sindikata prosvjete, koja će raditi na izmjenama i dopunama Granskog kolektivnog ugovora”, navodi se u saopštenju.

Predstavnici Sindikata su već danas poslali predlog članova pregovaračkog tima za izmjene i dopune Granskog kolektivnog ugovora, što je učinjeno i od strane Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija, čime su se stekli uslovi da Radna grupa bude formirana već sjutra.

“Još jednom napominjemo da je neophodno primijeniti održiva rješenja koja neće ugroziti funkcionisanje sistema, a sa druge strane će voditi do sistemskog unapređenja položaja prosvjetnih radnika u društvu, što je, nadamo se, svim učesnicima u razgovoru i cilj”, zaključuju iz MPNI.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve