Utorak, 5 Marta, 2024
Rubrika:

Ministarstvo prijavilo 11 osoba zbog falsifikovanih diploma

Od početka ove godine do danas, ENIK centru u tom ministarstvu podnijeto je 4.710 zahtjeva za priznavanje inostranih obrazovnih isprava o stečenom visokom obrazovanju radi zapošljavanja u Crnoj Gori

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija ove godine je podnijelo krivične prijave protiv 11 osoba zbog sumnje da su falsifikovale diplome. U pitanju je devet diploma iz Srbije tri sa privatne i šest sa javne visokoobrazovne ustanove, i po jedna obrazovna isprava iz Hrvatske (javna ustanova) i iz BiH (javna ustanova), piše Dan.

Od početka ove godine do danas, ENIK centru u tom ministarstvu podnijeto je 4.710 zahtjeva za priznavanje inostranih obrazovnih isprava o stečenom visokom obrazovanju radi zapošljavanja u Crnoj Gori.

Iz tog resora nijesu odgovorili na pitanje koliko je zahtjeva pozitivno riješeno, odnosno koji je broj priznatih diploma iz inostranstva. Takođe, nije odgovoreno na pitanje koliko je neriješenih zahtjeva preneseno u ovu godinu iz 2022, kada je zabilježen i najveći priliv diploma.

Iz tog resora, na čijem je čelu odnedavno ministarka Anđela Jakšić Stojanović, dok je prethodnih 18 mjeseci tu funkciju obavlja Miomir Vojinović, ističu da je u prethodnoj godini zabilježeno povećanje od 50 odsto zahtjeva za priznavanje diploma u odnosu na 2021, najviše sa turskog i ruskog govornog područja. Broj zahtjeva iz država koje ne pripadaju našem govornom području tri puta je veći nego iz zemalja regiona.

“U 2023. godini nastavlja se trend rasta broja zahtjeva za priznavanje inostranih obrazovnih isprava, ali se ovo povećanje broja zahtjeva ne odnosi na obrazovne isprave iz regiona, već na obrazovne isprave stečene uglavnom u Turskoj, Rusiji i Ukrajini. Dakle, od početka 2023. godine do danas podnijeto je oko 4.710 zahtjeva za priznavanje inostranih obrazovnih isprava o stečenom visokom obrazovanju radi zapošljavanja u Crnoj Gori, od čega je oko 1.460 zahtjeva za priznavanje obrazovnih isprava stečenih na ustanovama visokog obrazovanja u regionu, dok je oko 3.250 zahtjeva za priznavanje obrazovnih isprava stečenih u inostranstvu gdje nije naše govorno područje”, precizirali su iz Ministarstva.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve