Utorak, 25 Juna, 2024
Rubrika:

Ministarstvo odbrane: Naučna konferencija povodom godišnjice vojne reforme knjaza Danila

Na konferenciji su govorili i eminentni naučnici i stručnjaci, doktori nauka Dražen Božović, Slavko Burzanović, Žarko Leković i Budimir Aleksić, kao i magistri Ivan Radulović i Filip Vučetić

Ministarstvo odbrane i Istorijski institut Univerziteta Crne Gore organizovali su naučnu konferenciju povodom 170.godina od vojne reforme knjaza Danila Petrovića Njegoša u prostorijama Rektorata UCG i Centra za obuku VCG.

“Odbrambeni rat je bio konstatan u vjekovima naše istorije. Tako se i danas sjećamo velike reforme koje je knjaz Danilo sproveo. U maniru prosvećenog vladara promišljao je o neophodnom unapređenju i organizaciji crnogorske vojske i njenom ustrojstvu na moderan nacin približno Oružanim snaga tadašnjih vodećih sila”, kazao je državni sekretar u Ministarstvu odbrane, Marko Marković.

On je istakao da su kroz hrabrost i volju snovi o slobodnoj Crnoj Gori postali stvarnost.

“Snaga država ne ogleda se samo u moći upotrebe oružanih sredstava, koliko u sposobnosti održavanja mira. Vojska Crne Gore biće posvećena očuvanju mira samostalno i u zajednici sa drugima uvijek prva da pritekne i potonja da ostane. Neka nam prolazno ne zakloni ono konačno i neka čast bude svetionik na početku i na kraju svakog puta”, poručio je Marković.

Direktor Istorijskog instituta, dr Radenko Šćekić, je govorio o procesu transformacije crnogorske vojske, od narodne do moderne oružane snage 21.vijeka.

“Institut UCG, kao najstarija naučna ustanova u državi, ovim i sličnim naučnim skupovima tokom ove godine, će nastojati da da doprinos, kako razvoju istorijske nauke tako i rasvetljavanju brojnih spornih pitanja iz naše bliže ili dalje prošlost”, poručio je on.

Istoričar dr Srđa Martinović podsjetio je da su reformom knjaza Danila uvedeni oficirski i podoficirski činovi, vojna obilježja na crnogorskim kapama, a formacija vojske je podijeljena na desetine i stotine, uz obnovu Garde kao elitne jedinice.

Na konferenciji su govorili i eminentni naučnici i stručnjaci, doktori nauka Dražen Božović, Slavko Burzanović, Žarko Leković i Budimir Aleksić, kao i magistri Ivan Radulović i Filip Vučetić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve