Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Ministarke Đurović i Vlaović da objelodane da li je po zakonu izdata dozvola za gradnju spomenika na Virpazaru

''Odluka da se dozvoli nadogradnja uz jedan od najvažnijih crnogorskih spomenika je skandalozna i zaslužuje osudu i odgovornost odgovornih osoba u državnim organima koji su izdali saglasnot za gradnju''

Crnogorska kulturna mreža se 10. jula 2023. godine obratila ministarkama Ani Novaković i Maši Vlaović sa pitanjem, Da li je po zakonu izdata dozvola za gradnju uz spomenik na Virpazaru?

Njihovo saopštenje prenosimo integralno.

Do današneg dana iz ministarstava na čijim su čelima Novaković i Vlaović nijesmo dobili odgovore, pa smo se odlučili da im pitanje uputimo javno.

Naime, ugostiteljski objekat koji se nalazi neposredno pored ovog važnog spomenika je dogradio prostor uz spomenik i samim tim narušio njegovu autentičnost.

Prilikom izdavanja saglasnosti za nadogradnju objekta nije vođeno računa o zaštiti spomenika, već su se vladini organi više vodili interesima investitera, nego li očuvanjem kulturnog nasleđa.

Onaj ko je izdao dozvolu za gradnju je u ime države Crne Gore i njenih institucija iskazao veliko nepoštovanje prema žrtvama u čast kojih je podignut spomenik, kao i njihovim porodicama.

Foto: CKM

Iskreno se nadamo da će ministarke Ana Novaković i Maša Vlaović u što kraaćem roku informisati javnost o detaljima ovog skandaloznog slučaja.

Bez obzira kojim političkim subjektima pripadali rukovodioci vladinih organa kada su ovakvi slučajevi u pitanju treba isključivo da vode računa o očuvanju kulturnih dobara Crne Gore.

Odluka da se dozvoli nadogradnja uz jedan od najvažnijih crnogorskih spomenika je skandalozna i zaslužuje osudu i odgovornost odgovornih osoba u državnim organima koji su izdali saglasnot za gradnju.

Iskreno se nadamo da vladini organi u budućnosti neće činiti slične propuste koji narušavaju ugled i izražavaju nepoštovanje prema spomenicima crnogorske kulture i istorije.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
RIR
06.09.2023-14:29 14:29

…kao njihova posla “oslobodioca” SRAMNO!