Nedjelja, 23 Juna, 2024
Rubrika:

Krapović posjetio ”Jadran”: Jedrenjak sinonim ljepote pomorskog poziva Crne Gore i regiona

Ministar odbrane je podsjetio polaznike obuke da imaju privilegiju da prva praktična pomoračka znanja stiču na palubi na kojoj su se obučavale generacije mornaričkih oficira sa prostora bivše Jugoslavije, studenata i đaka pomorskih fakulteta i srednjih škola, na plovidbama morima i Atlantskim okeanom

Ministar odbrane, Dragan Krapović, posjetio je danas školski brod “Jadran” Mornarice Vojske Crne Gore, na kome se trenutno obučavaju pripadnici MVCG i studenti civilnog pomorskog fakulteta Kotor.

“Lijepo je vidjeti ovoliko mladih ljudi koji stiču praktična znanja i vještine i prave prve pomoračke korake na najstarijem, najboljem i najljepšem ambasadoru Crne Gore na moru – školskom brodu `Jadran`”, istakao je Krapović.

On je naglasio da je ovaj jedrenjak sinonim ljepote pomorskog poziva Crne Gore i regiona, te da spada u kulturno blago naše zemlje. Ministar odbrane je podsjetio polaznike obuke da imaju privilegiju da prva praktična pomoračka znanja stiču na palubi na kojoj su se obučavale generacije mornaričkih oficira sa prostora bivše Jugoslavije, studenata i đaka pomorskih fakulteta i srednjih škola, na plovidbama morima i Atlantskim okeanom.

“Život na moru, u brodskim uslovima, more, vjetar, i pomoračke vještine ne mogu se doživjeti i shvatiti ni na jednom drugom tipu broda kao na jedrenjaku, pa se ovakvih plovila, i pored savremenih ratnih brodova, nisu odrekle ni mornarice najvećeg broja pomorskih zemalja”, rekao je Krapović.

On je istakao da studenti Pomorskog fakulteta imaju privilegiju da plove “Jadranom”, kao i da zajedno sa mornarima VCG prave novu istoriju i priče koje će buduće generacije pamtiti i rado ih se sjećati. Ministar je naglasio da će njegov resor kontinuirano nastaviti da ulaže u „Jadran“, te da je naredni korak nabavka novih jedara, a odvojiće se i adekvatna finansijska sredstva da bi se jedrenjak održavao u adekvatnom stanju. Komandant školskog broda, kapetan korvete Ivan Laković, zahvalio se ministru na posjeti.

On je pohvalio studente Pomorskog fakulteta Kotor, pri čemu je istakao da mu je čast što su na praktičnoj obuci bili zajedno sa njegovim moranrima.

„Dekanica i profesori mogu da budu ponosni na generacije koje dolaze,a posebne pohvale moram da uputim posadi `Jadrana` koja je realizovala obuku“, kazao je Laković.

Dekanica Pomorskog fakulteta Kotor, Tatjana Dlabač, posebno se zahvalila Mornarici, istakavši da nesebično daju sve od sebe da podrže tu obrazovnu ustanovu, istakavši da će nastaviti dobru saradnju i kontinuiranu zajedničku obuku.

Ministar je sa načelnikom Štaba Generalštaba VCG, pukovnikom Mitrom Klikovcem, komandantom MVCG, kapetanom fregate Milanom Jevtićem, kapetanom korvete Lakovićem i predsjednicima opština Tivat i Kotor, Željkom Komnenovićem i Vladimirom Jokićem, obišao jedrenjak i imao priliku da razgovara s instruktorima i polaznicima, čuje njihova iskustva i izazove s kojima su se susreli tokom obuke.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve