Ponedjeljak, 4 Marta, 2024
Rubrika:

Milovićev resor: Izručenje Čamgoza odbijeno zbog progona i lošeg zdravlja

Navedena odluka je donijeta s pozivom na čl. 3 Evropske konvencije o ljudskim pravima

Rješenjem ministra pravde Andreja Milovića odbijena je molba Ministarstva pravde Republike Turske za izručenje državljanina Turske Binali Čamgoza toj državi. Navedena odluka je donijeta s pozivom na čl. 3 Evropske konvencije o ljudskim pravima, jer prikupljeni podaci ukazuju da bi se u konkretnom slučaju moglo raditi o progonu zasnovanom na osnovu entičke i vjerske pripadnosti, a izručenjem bi napravili i prekršaj, imajući u vidu loše medicinsko stanje osumnjičenog koje je utvrdilo sudsko medicinsko vještačenje.

Tokom ekstradicionog postupka, ističu u Ministarstvu pravde Crne Gore za Portal RTCG, prikupljeni su podaci koji ukazuju da bi se u konkretnom slučaju moglo raditi o progonu zasnovanom na osnovu entičke i vjerske pripadnosti, jer se radi o licu koje je pripadnik kurdske zajednice i šiitski musliman, i licu čiji član porodice (sin) je preminuo usljed okolnosti koje su uzrokovane postupanjem bezbjednosnih organa Republike Turske, što je činjenica koja je utvrđena presudom tamošnjeg Ustavnog suda.

Dodaju da je medicinskim vještačenjem u Crnoj Gori potvrđeno da se radi o licu koje je nepokretno, preciznije, već petnaest godina je paraplegičar, čime su potvrđeni svi raniji nalazi u zdravstvenim izvještajima turskih insititucija.

Nalaz specijaliste sudske medicine dr Nemanje Radojevića svjedoči da Binali Čamgoz “…boluje od neurogene bešike i oduzetosti donjih udova, što predstavlja traumatska oboljenja koja su nastala zbog povrede slabinskog dijela kičmene moždine nastale dejstvom projektila iz vatrenog oružja 2008. godine. Njegovo zdravstveno stanje je trajno i teško narušeno pomenutom povredom i posljedičnim oboljenjima. Kao posljedica postoji trajno umanjenje opšte životne aktivnosti (trajni invaliditet) od oko 90% prema tablici umanjenja opšte životne aktivnosti”.

– Imajući u vidu da sam kao vještak nebrojeno puta posjetio Istražni zatvor, UIKS, Privatilište za strance i Centar za privat u Spužu, a u cilju obavljanja različitih vještačenja, mišljenja sam da opšti higijenski neuslovi u ustanovama tog tipa otežavaju mogućnost higljenski privatljive samokateterizacije – naveo je dr Radojević u svom nalazu.

U Ministarstvu pravde kažu da je u pitanju lice koje ima veoma teške i komplikovane zdravstvene probleme, za koje je procijenjeno da bi davanje pogrešne terapije ili propuštanje terapije koju svakodnevno mora da uzima dovelo do smrtnog ishoda.

– Osim navedenog, licu je svakodnevno potrebna urinarna kateterizacija kako bi se izbjeglo oštećenje bubrega koje može dovesti do otkazivanja funkcije istih. Sve navedeno svjedoči da je u pitanju lice čije hronično loše zdravstveno stanje podrazumijeva stalnu njegu i nadzor, koji se ne mogu adekvatno obezbijediti u zatvorskim uslovima – navode u saopštenju.

Ističu da je ministar ovakvu odluku donio procjenjujući da bi postupak pred Evropskim sudom za ljudska prava, koji je okrivljeno lice preko branilaca inicijalno pokrenulo i izrazilo namjeru za formalnim pokretanjem tog postupka u slučaju donošenja odluke o izručenju, rezultirao donošenjem istovjetne odluke koju je ministar donio, a da bi izručenjem lica bez omogućavanja preduzimanja zaštite pred Evropskim sudom za ljudska prava izazvao za Crnu Goru, kako materijalnu, tako i političku štetu u vidu ugrožavanja ocjene vladavine prava u okviru poglavlja 23 u Crnoj Gori, kao zemlji najozbiljnijem kandidatu za naredno članstvo u EU.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve