Nedjelja, 14 Aprila, 2024
Rubrika:

Milović – Ebner: EUROPOL pozdravlja prvu SKY presudu u Crnoj Gori – SKY prepiske ključan dokaz protiv organizovanog kriminala

Na sastanku je ocijenjeno da je organizovani kriminal ozbiljna prijetnja za bezbjednost i ekonomije i država zapadnog Balkana i cijele EU

EUROPOL izražava zadovoljstvo zbog prve sudske presude u predmetu gdje su ključni dokazi pribavljeni iz SKY aplikacije, što predstavlja značajan korak naprijed u borbi protiv organizovanog kriminala, zaključeno je na sastanku u sjedištu EUROPOL-a u Hagu između ministra pravde u Vladi Crne Gore, Andreja Milovića, i zamjenika izvršne direktorke EUROPOL-a, Jirgena Ebnera.

“SKY prepiske su se pokazale kao ključan element u razbijanju kriminalnih mreža, a sada postaju i snažna osnova za efikasno procesuiranje počinilaca krivičnih djela”, naglasio je ministar Milović tokom razgovora o značajnim temama koje se tiču borbe protiv organizovanog kriminala i jačanja pravosudne saradnje između Crne Gore i Evropske unije.

Na sastanku je ocijenjeno da je organizovani kriminal ozbiljna prijetnja za bezbjednost i ekonomije i država zapadnog Balkana i cijele EU.

“U borbi sa tako velikom i dobro organizovanom opasnošću jedino možemo računati na pozitivan ishod ako sinhronizovano djelujemo i ako smo do kraja kooperativni i požrtvovani. Bez ove borbe nema uređene države, čiji je temelj vladavina prava. To je nezaobilazan uslov zatvaranja najzahtjevnijih poglavlja 23 i 24, bez kojih nema napredovanja na putu EU integracija”, naglasio je Milović, dodavši da je borba protiv organizovanog kriminala i korupcije fundamentalni prioritet Vlade čiji je on član.

foto: Ministarstvo pravde

Ebner je istakao da je saradnja između Crne Gore i EUROPOL-a u posljednje vrijeme doživjela značajan porast, precizirajući da je razmjena informacija porasla za impresivnih 25 odsto. Ovaj podatak prema njegovim riječima pokazuje snažnu posvećenost Crne Gore u borbi protiv prekograničnog kriminala i unaprjeđenju pravne sigurnosti na evropskom kontinentu.

Sastanak je bio prilika da se potvrdi kontinuirana podrška EUROPOL-a Crnoj Gori u njenim nastojanjima da se suprotstavi izazovima koje sa sobom nosi organizovani kriminal, kao i da se istakne važnost međunarodne saradnje u ovom kontekstu. Milović i Ebner su se složili da je ova saradnja od vitalnog značaja za stvaranje bezbjednijeg okruženja za građane Crne Gore i šire regije.

Vlada Crne Gore će, poručuje, nastaviti da radi na jačanju kapaciteta u oblasti pravosuđa, sa posebnim fokusom na unapređenje saradnje sa EUROPOL-om i drugim međunarodnim partnerima u cilju efikasnije borbe protiv svih oblika kriminala, zaključio je ministar pravde Crne Gore.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve