Subota, 25 Maja, 2024
Rubrika:

Milev Čavor: Zaštita zdravlja građana Pljevalja imperativ

Apel za hitnu akciju povodom zagađenja vazduha u Pljevljima

Kao organizacija posvećena zaštiti životne sredine i zdravlju građana, izražavamo duboku zabrinutost zbog aerozagađenja u Pljevljima koje posljednjih dana opet svrtstava ovaj grad među najzagađenije u svijetu, upozoravaju iz NVO Eko tim.

Iz te nevladine organizacije kazali su da prema nedavnim nevalidiranim podacima Agencije za zaštitu životne sredine Crne Gore, zabilježeno je ozbiljno prekoračenje dozvoljenih vrijednosti suspendovanih PM2,5 i PM10 čestica, čime je, kažu,  ozbiljno ugroženo zdravlje pljevaljskog stanovništva.

“U vremenskom periodu od 18:00 do 23:00 sati, 21. decembra, sve satne vrijednosti PM10 čestica premašile su 130 µg/m³, a u 21:00h čak i iznosile 301,2 µg/m³, što ukazuje na kritično prekoračenje dozvoljenih granica. Srednja dnevna vrijednost za 21. decembar iznosila je alarmantnih 170 µg/m³, premašivši dozvoljenu graničnu vrijednost od 50 µg/m³, čak više od tri puta”, ukazuju iz Eko tima.

Takođe, kako još ističu, satna vrijednost PM 10 čestica izmjerena jutros u 10 sati iznosila je nevjerovatnih 449,3 µg/m³. Alarmantna situacija je i kada su u pitanju PM 2.5 čestice.

“Nepobitna činjenica je da ovakva visoka koncentracija suspendovanih čestica PM10 i PM 2.5 direktno ugrožava zdravlje građana. Posebno su osjetljive grupe kao što su djeca, stariji sugrađani i osobe s postojećim respiratornim oboljenjima. Posljedice zagađenja vazduha na respiratorni sistem, kardiovaskularne bolesti te opšte blagostanje stanovništva su ozbiljne i ne smijemo ih ignorisati”, kazala je Diana Milev Čavor, koordinatorka programa za klimu i energiju u nevladinoj organizaciji Eko-tim.

Kvalitet vazduha u Pljevljima, prema njenim riječima, često je bio predmet zabrinutosti zbog visokih koncentracija zagađujućih materija i u prethodnim godinama. Neki od ključnih faktora koji doprinose zagađenju vazduha u Pljevljima, pored rada termoelektrane Pljevlja su i veliki broj individualnih ložišta na drva i ugalj, geografski položaj kao i meteorološki uslovi.

“Da bi se poboljšao kvalitet vazduha u Pljevljima i prije svega sačuvalo zdravlje stanovništva, moraju su preduzeti mjere podsticanja korišćenja čistijih goriva u sektoru grijanja kao i poboljšanje energetske efikasnosti, te raditi na promociji i edukaciji građana o pravilnom korišćenju ložišta i koristima od prelaska na čistije izvore energije. Rješavanje ovog problema zahtijeva snažnu političku posvećenost, te stoga ovim putem apelujemo na nadležne institucije i sve relevantne aktere da hitno reaguju i preduzmu konkretne korake kako bi se zaštitilo zdravlje građana i osigurala bolja budućnost za opštinu Pljevlja”, zaključuje Milev Čavor.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve