Ponedjeljak, 22 Aprila, 2024
Rubrika:

MEP: Osam miliona eura za crnogorske partnere u okviru Jadransko-jonskog programa

Očekuje se da će postupak ugovaranja projekata biti završen do septembra 2024. godine.

Institucije i organizacije iz Crne Gore ostvarile su zapažen uspjeh u okviru Prvog poziva IPA Jadransko-jonskog programa (IPA ADRION), kroz koji će njih 61 biti podržano sa oko osam miliona eura, saopšteno je na inicijalnom sastanku sa projektnim partnerima koji je Ministarstvo evropskih poslova organizovalo u Podgorici.

„Crnogorski partneri ostvarili su izvanredan rezultat u okviru Prvog poziva, budući da im je odobreno dvostruko više sredstava nego tokom cijele prethodne perspektive IPA II. To je dokaz kvalitetnog rada i kapaciteta naših korisnika, koji su pokazali ozbiljnu posvećenost i prepoznatljivost u Jadransko-jonskom regionu. Ministarstvo evropskih poslova će, kao i do sada, svim korisnicima biti na raspolaganju kao podrška u realizaciji projekata“, istakao je Miloš Marković, v. d. generalnog direktora Direktorata za evropske fondove u Ministarstvu evropskih poslova, čestitavši korisnicima na uspješnim prijavama.

Tokom sastanka, kako je navedeno u saopštenju, korisnici su predstavili projekte i aktivnosti koje će sprovoditi, dok je Ministarstvo predstavilo vidove podrške koje u saradnji sa Zajedničkim sekretarijatom pruža u cilju uspješne implementacije projekata.

Iz Ministarstva evropskih poslova (MEP) naveli su da program Interreg IPA ADRION usmjeren je na saradnju država u području Jadransko-jonskog regiona, a kofinansira ga Evropska unija. Pored Crne Gore, u programu učestvuju Italija, Grčka, Hrvatska, Slovenija, Albanija, Bosna i Hercegovina, Sjeverna Makedonija, Srbija i San Marino.

U okviru Prvog poziva uslovno je odobreno 67 projekata ukupne vrijednosti oko 85 miliona eura, dok crnogorski partneri učestvuju u 54 projekta.

IZ MEP su kazali da projekti podržani u okviru Prvog poziva usmjereni su na jačanje otpornosti na klimatske promjene, prirodne katastrofe i katastrofe uzrokovane ljudskim djelovanjem (14 projekata), podršku razvoju cirkularne ekonomije u Jadransko-jonskom regionu (osam projekata), podršku očuvanju životne sredine (13 projekata), podršku održivoj multimodalnoj urbanoj mobilnosti (sedam projekata) i jačanje pametne i karbonski-neutralne mobilnosti (šest projekata).

Očekuje se da će postupak ugovaranja projekata biti završen do septembra 2024. godine.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve