Utorak, 16 Aprila, 2024
Rubrika:

Lim postaje plutajuća deponija

Očekuje se da prekogranični EU projekat, vrijedan 366.000 eura, komunalnim preduzećima Bijelog Polja i Priboja obezbijedi bar osnovna sredstva u borbi protiv zagađenja rijeke

Poplave su prethodnih dana mnogima zadale muke, a na površinu su izbacile i posljedice toga što ne vodimo računa o okruženju i bacamo smeće gde stignemo. Lim po pravilu postaje plutajuća deponija – sve do brane Potpeć u Priboju. Svakodnevno tu se izvlači do 25 kamiona raznog smeća. Očekuje se da prekogranični EU projekat, vrijedan 366.000 eura, komunalnim preduzećima Bijelog Polja i Priboja obezbijedi bar osnovna sredstva u borbi protiv zagađenja rijeke.

Samo je količina promjenljiva kategorija – sve ostalo je izvjesno – period pojave, razvoj i pravac uticaja na život, ekologiju i troškove. Konačno, nešto bi se moglo promijeniti.

Opštine Priboj i Bijelo Polje su potpisale sporazum o međugraničnoj saradnji koji će doprinijeti zaštiti Lima.

Za nepunih sedam sati, smeće sa divlje deponije, nedeleko od Bijelog Polja, stići će nadomak HE “Potpeć”. Ovako nabujala reka pokupiće sav otpad sa priobalja svih šest opština kroz koje prolazi do Priboja i ne zna se koji je prizor mučniji – da li količina ili brzina kojom taj otpad stiže.

Činjenica da su Bijelopoljci, iz Lima, prošle godine, sa 52 divlje lokacije izvukli 1.500 kubika smeća, sada je zanemarljiva – zbog svih onih bahatih i nesavjesnih ljudi koji su nastavili po starom.

Finansiran iz IPA projekata, ovaj program će Bijelom Polju donijeti novu opremu, omogućiti efikasniji rad, i borbu protiv plastične i svake druge otpadne pošasti.

“Najbitnije jeste da ćemo nabaviti dvije barijre za hvatnje i usmjeravanje plutajućeg otpada na rijeci Lim, koje ćemo postaviti na gornjem i donjem slivu rijeke Lim, koja protiče kroz opštinu Bijelo Polje”, kaže Radenko Bujošević, izvršni direktor DOO “Komunalno Lim”.

Za Pribojce – iz projekta stiže katamaran i dodatna oprema, ali više od svega, ova saradnja bi trebalo da bude model, kojim bi se razmrdala svijest u svih devet opština kroz koje Lim na svom 220 kilometara dugom putu teče do ušća u Drinu. Četiri su u Crnoj Gori, tri u Srbiji i dvije u Bosni i Hercegovini.

“Nadam se da će ovaj ugovor biti povod i drugim opštinama u slivu rijeke Lim, da nastave našim stopama, kako bismo ovu rijeku očistili od divljih deponija i time doprinijeli boljem i zdravijem životu naših sugrađana”, rekao je Željko Ječemenica, direktor JKP “Usluga” Priboj.

IzvorRTS

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve