Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Krapović: NATO agenda iziskuje dodatna ulaganja saveznica, Crna Gora će ove godine izdvojiti najmanje dva odsto BDP za odbranu

''Crna Gora će ove godine izdvojiti najmanje 2 odsto BDP za odbranu, od čega će trećina biti usmjerena za potrebe modernizacije i opremanje Vojske''

Ambiciozna NATO agenda iziskuje i dodatna ulaganja svih saveznica, poručio je ministar odbrane Dragan Krapović  na sastanku Sjevernoatlantskog savjeta u formatu ministara odbrane (NAC) iu tom kontekstu, naveo da će Crna Gora ove godine izdvojiti najmanje 2 odsto BDP za odbranu, od čega će trećina biti usmjerena za potrebe modernizacije i opremanje Vojske.

Sastankom je, kako je saopšteno iz resora odbrane, predsjedavao generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

Foto: MO

Iz MO su naveli da na prvom godišnjem sastanku u ovom formatu, ministri odbrane dali su detaljan osvrt na aktivnosti koje su realizovane u proteklom periodu, a koje predstavljaju rezultat odluka donijetih na Samitu lidera u Viljnusu.

“Složene bezbjednosne prilike na globalnom planu ukazaju na važnost odlučnog pristupa svih saveznica kako bi se započeti proces transformacije Alijanse nastavio predviđenom dinamikom”, naveli su iz MO u saopštenju.

Navodi se da ministri su posebno naglasili da je unapređenje odvraćanja i odbrane važan preduslov za očuvanje stabilnosti cjelokupnog evroatlantskog područja, bez obzira na prirodu prijetnji i pravac njihovog djelovanja.

“Jedan od ključnih zadataka u predstojećem periodu je i dostizanje izvršnosti usvojenih planova odbrane, najobuhvatnijih od perioda Hladnog rata, a koji podrazumijevaju aktivan doprinos svih saveznica kako bi se u značajnoj mjeri ojačala spremnost na nivou Alijanse”, konstatovano je.

Takođe, sa sastanka je poslata jasna podrška Ukrajini u njenim nastojanjima da odbrani svoju teritoriju i stanovništvo, a najavljen je i nastavak pružanja konkretnih vidova pomoći, uzimajući u obzir da kriza na istoku Evrope ima uticaj na širu bezbjednost.

Foto: MO

Ministar Krapović je ukazao na sve kompleksnije bezbjednosne izazove koji poprimaju multidimenzionalni karakter.

“Crna Gora ostaje posvećena realizaciji ključnih zadataka NATO, posebno jačanju kolektivne odbrane”, naglasio je Krapović.

Uzimajući u obzir aktuelni proces vojne adapatacije Alijanse, Krapović je naveo da Crna Gora, zajedno sa ostalim saveznicama, odgovorno pristupa ovom pitanju, kroz kontinuirane napore u cilju operacionalizacije usvojenih planova odbrane, popune novog modela snaga i adaptiranja NATO komandne struktrure.

Govoreći o bezbjednosim prilikama na evropskom kontinentu, ministar je naglasio da smo odlučni u namjeri da nastavimo kontinuirani doprinos jačanju pozicije Alijanse na istočnom krilu kroz angažman naših pripadnika u okviru borbenih grupa u Letoniji i Bugarskoj.

“Veoma ambiciozna NATO agenda iziskuje i dodatna ulaganja svih saveznica”, kazao je Krapović i naveo da će Crna Gora ove godine izdvojiti najmanje dva odsto BDP za odbranu, od čega će trećina biti usmjerena za potrebe modernizacije i opremanje Vojske.

On je istakao i značaj očuvanja stabilnosti na Zapadnom Balkanu i kazao da ćemo ostati posvećeni unapređenju međusobnog dijaloga i saradnje, kao i promociji evroatlantske perspektive zemalja regiona.

Takođe, navodi se da istakao je i značaj NATO misija na Kosovu i u Iraku, kao važnog preduslova očuvanja stabilnosti van granica Alijanse, naglasivši da će “naša zemlja i na ovom planu nastaviti da daje svoj doprinos”.

Na sastanku je zaključeno da sve saveznice odgovorno pristupaju realizaciji predviđenih zadataka, a dogovorena je i dinamika za predstojeći period, kako bi se dostigli zacrtani ciljevi u susret Samitu koji će u julu biti održan u Vašingtonu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Che
15.02.2024-16:20 16:20

Aktuelni ministar odbrane Krapovic je putinista, velikosrbin, klerofasista, anticrnogorac, radikalni protivnik i neprijatelj NATO pakta, EU, i Zapada i zapadnih vrijednosti uopste. Bas kao i njegov otac koji je bio ministar kod Sloba i Momira. Mali momo milatovic takodje. On vodi ruskog covjeka, Vuksica na samite NATO i protivustavno ga progurao u vijece za odbranu. Ova vlast je neprijatelj NATO