Nedjelja, 14 Aprila, 2024
Rubrika:

Kotor: Priveden maloljetnik zbog lažnih dojava o bombama

Pozivaju i roditelje da povećaju nadzor i kontrolu svoje djece u sajber prostoru.

Pripadnici policije su, po nalogu državnog tužioca u Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru, juče priveli maloljetnika koji ima 17 godina zbog sumnje da je izvršio krivično djelo lažno prijavljivanje, saopštila je Uprava policije.

“On je, kako se sumnja, 27. februara, uputio više prijetećih mejlova na adresu Srednje muzičke škole „Vida Matjan” u Kotoru, a čiji sadržaj se odnosio na navodno postavljene eksplozivne naprave”, kazalo su iz policije.

Imajući u vidu posljednje događaje, u kojima su mete sajber aktivnosti bile škole, Uprava policije će u kontinuitetu nastaviti istraživanje ovih kriminalnih aktivnosti sa posebnim fokusom i pažnjom kroz raspoložive kapacitete, u cilju zaštite najranjivijih društvenih kategorija, u ovom slučaju djece.

“Ukazujemo da aktivnosti koje se preduzimaju u sajber prostoru podrazumijevaju i odgovorno ponašanje svih korisnika informacionih tehnologija, uz naglašavanje da svako kršenje pozitivno pravnih propisa povlači i određeni oblik odgovornosti”, ističu u policiji.

Pozivaju i roditelje da povećaju nadzor i kontrolu svoje djece u sajber prostoru.

“Uprava policije će kroz preventivne mehanizme u narednom periodu uspostaviti i dodatne operativno – standarne procedure postupanja, po modelu međunarodnih bezbjednosnih službi, u ovakim slučajevima. Na taj načnin će se kroz inkluziju sa upravama škola, zajedničkim pristupom djelovati u cilju smanjenja eventualnih bezbjednosnih rizika, a u odnosu na samu prijavu će se postupati u realnom vremenu uz ocjenu trenutnih okolnosti i prijetnji, kako bi se spriječilo destruktivno djelovanje neodgovornih pojedinaca, te na koji način bi se smanjila šteta, pritom vodeći se prioritetima zaštite lične i imovinske sigurnosti građana”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Benovo
02.03.2024-13:20 13:20

Zna li se ko su mu roditelji?
Svaki dan strepimo za našu djecu,
a i policija bi imala svojega posla
a ne da se bavim zanovetanjima
ovoga dripca.