Nedjelja, 21 Aprila, 2024
Rubrika:

Komisija za zdravstvo DPS: Novi talas je već počeo, hitno potrebne i nove mjere

''Brzinu epidemije pokazuje broj dana za koji se duplira broj aktivnih slučajeva, a Crnoj Gori je trebalo samo 9 dana što nas neslavno svrstava u sam svjetski vrh''

Crna Gora ne kontroliše epidemiju, Slovenija poziva svoje građane da napuste našu zemlju, kovid pozitivni turisti borave na plaži umjesto u samoizolaciji, a nadležni u zdravstvu po običaju odgovornost prebacuju na građane, saopštili su iz Komisije za zdravstvo Demokratske partije socijalista.

Poručuju da je na današnji dan 2020. godine u Crnoj Gori bilo 1.211 oboljelih dok ih je danas dva puta više, odnosno 2.395.

“Sedmodnevni prosjek novooboljelih iznosi 196 dok je 7. avgusta 2020. godine iznosio 68, odnosno tri puta manje. A prije tačno godinu dana i Marko Bato Carević je izjavio “da se javljaju građani, pogotovo sa sjevera da im se daje po 200 eura da prihvate da imaju koronu u samoizloaciji, a 500 eura da leže tamo po nekim njihovim bolnicama””, navodi se u saopštenju.

S obzirom na to kako je trenutno situacija najlošija u Budvi, očekuju ponovni poziv Bata Carevića, kao i u februaru 2021. godine, da se “zatvori Budva”.

“Svojevremeno je dr Igor Galić izjavio da “ne kontrolišemo epidemiju kada je pozitivnih nalaza više od 5%”. U izuzetno velikom broju dnevno analiziranih uzoraka od preko 4.000, pozitivnih nalaza je danas preko 6%. Otvorene granice i ulazak turista bez ikakve provjere COVID statusa uzima svoj danak i kao rezultat imamo činjenicu da postajemo jedna od najrizičnijih destinacija. Tako smo u poređenju sa npr. Italijom, Hrvatskom, Albanijom, Grčkom i Maltom ubjedljivo u najlošijoj poziciji. Brzinu epidemije pokazuje broj dana za koji se duplira broj aktivnih slučajeva, a Crnoj Gori je trebalo samo 9 dana što nas neslavno svrstava u sam svjetski vrh”, pojašnjava se u saopštenju.

Napominju da je u regionu najveća četrnaestodnevna incidencija novih slučajeva infekcije koronavirusom na 100 hiljada stanovnika registrovana u Crnoj Gori (314), zatim u Srbiji i na Kosovu po 72, odnosno četri puta manje.

“Epidemijska situacija postaje alarmantna. Na osnovu izjava iz Doma zdravlja Budva zaključujemo da proces samoizolacije kao i kontakte korona pozitivnih osoba niko ne kontroliše. Iako nadležni ne smatraju bitnim da se radi testiranje na delta soj svakako je za očekivati da će on ubrzo da postane dominantan što će značajno pogoršati epidemijsku sliku. Ili je možda testiranje na delta soj odgođeno za jesen po nalogu “glavnog državnog epidemiologa” Jakova Milatovića“, dodaje se u saopštenju.

Dodaju da i pored brojnih obećanja premijera, ministarke zdravlja, nadležnih iz Instituta za javno zdravlje i Doma zdravlja Podgorica vakcinisano je samo 25 odsto građana, što je, kako kažu, “apsolutno nedovoljno da se formira kolektivni imunitet”.

“Nepreduzimanje adekvatnih mjera imaće za posljedicu sumornu jesen: početak školske godine za koji se još uvijek ne zna u kakvoj će biti formi, širenje delta soja koji je mnogo agresivniji i transmisivniji od alfa soja od 40 do 60 odsto, povećanje broja umrlih kao posljedica novog talasa, pune bolnice i ponovno značajno opterećenje zdravstvenih radnika, upitna efikasnost vakcina na delta soj, najava pa odlaganje masovne vakcinacije Fajzer vakcinom, dolazak Sputnjik V vakcine više niko ne najavljuje kao ni Regionalnu modularnu COVID bolnicu na primorju koju je premijer najavio u martu itd”, ističe se u saopštenju.

Ako želimo da izbjegnemo loš scenario, dodaju, potrebne su “nam pravovremene i pažljivo odabrane mjere, a posebno njihovo dosljedno sprovođenje”.

“Mjere za kontrolu epidemije dodatno koštaju tek ako se sa njima zakasni. U donošenju i sprovođenju mjera se ogleda odgovornost institucija jer do promjene ponašanja građana dolazi tek onda kad broj oboljelih i umrlih naraste toliko da svako u to može da se uvjeri sam, i bez dodatne stručne analize”, poručuje se u saopštenju.

Napominju, da zbog toga nadležne institucije treba da preuzmu odgovornost, a ne da je “olako retorički prebacuju na građane”.

“Isto se odnosi i na proces imunizacije koji neupitno mora da se ubrza. Koliko smo ljudskih života spremni da “mijenjamo” za “uspješnu” turističku sezonu”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Komisija za zdravstvo DPS: Novi talas je već počeo, hitno potrebne i nove mjere – CG Vijesti
08.08.2021-13:00 13:00

[…] Aktuelno […]

Sara
08.08.2021-13:46 13:46

Protiv ove neo-cetnicke ministarke za zdravlje..na vrijeme pdnijeti krivicni postupak-..CG tone..oni znaju da ce doci do zarazne katastrofe..oni to rade namjerno..oni podmecu ipozare..oni hoce CG..da vide kao “sprzenu zemlju”