Nedjelja, 23 Juna, 2024
Rubrika:

Kamioni koji prevoze vještačko đubrivo iz Drača preusmjereni na terminal Zetatransa radi skenera, a zatim se naprasno odustalo od kontrole!

Među kamionima koji su prevozili robu iz Albanije bila su i dva vozila u čijim se papirima kao zemlja porijekla robe navodila Ruska Federacija, prenose mediji

Oko 30 kamiona koji prevoze vještačko đubrivo iz albanske luke Drač za Srbiju, upućeno je sinoć sa crnogorske granice na terminal Zetatransa u Podgorici sa predlogom za skener vozila, saznaje Antena M.

Oni su na terminal Zetatransa stigli rano jutros, gdje su čekali da se uradi skener kipera koji sirovinu prevoze u rinfuzi, da bi oko 10 sati danas bili obaviješteni da mogu da prođu dalje, bez urađenog pregleda vozila.

Vještačko đubrivo, koje je prije nekoliko dana stiglo u Drač, tovareno je prekjuče, nakon čega je odrađen skener svih kamiona i stavljene sigurnosne plombe.

Procedura u Albaniji, kako nam je pojasnio naš izvor, je da svaki kamion bez obzira šta prevozi, mora da prođe skener, nakon čega dobija potrebnu dokumentaciju. Iz tog razloga, kamionima na crnogorskoj granici nije traženo da rade nove skenere vozila, već su tranzitnom rutom išli dalje za Srbiju.

Jutrošnje preusmjeravanje na terminal Zetatransa u Podgorici, naš izvor naziva presedanom, jer su, kaže, svi kamioni imali neophodne papire.

Uzrok ovog “presedana” mogao bi se potražiti u jučerašnjem pisanju medija, koji su objavili da se velike količine ruskog vještačkog đubriva mjesecima transportuju iz Drača za Srbiju, čime je Crna Gora posredno bila umiješana u kršenje sankcija Evropske unije prema Rusiji.

Antena M je imala uvid u papire prevoznika koji su jutros bili zadržavani u Podgorici, a u kojima se kao zemlja porijekla robe, odnosno vještačkog đubriva, navodi Turkmenistan, te je razlog njihovog zadržavanja bio nejasan. Kupac robe je firma “Promist d.o.o.” iz Novog Sada gdje se roba i transportuje.

Zaustavljena dva kamiona koji su prevozili robu iz Rusije

Prema informacijama našeg izvora, među kamionima koji su prevozili robu iz Albanije bila su i dva vozila u čijim se papirima kao zemlja porijekla robe navodila Ruska Federacija.

Oba kamiona su zaustavljena na granici. Šta će carisnka kontrola utvrditi te da li će kamionima koji prevoze robu Rusije biti dozvoljen prolaz za sada nije poznato.

Ono što nam govore naši izvori je da kršenje sankcija Rusiji, u vidu prevoza robe ruskog porijekla, traje već mjesecima, te da je broj kamiona koji je prošao teritoriju Crne Gore sa ruskom robom vjerovatno više hiljada.

Prevozi se i amonijum nitrat

Prema informacijama Antene M, kamioni iz Albanije prevoze i amonijum nitrat, koji se osim kao mineralno đubrivo, miješanjem sa drugim hemikalijama koristi i kao eksploziv. Takav eksploziv se koristi u namjenskoj industriji i u rudnicima.

Kako saznajemo, amonijum nitrat koji se prevozi iz Albanije preko Crne Gore, transportuje se takođe za firmu Promist, koja ga potom distribuira za Bor, gdje se koristi u rudniku bakra.

Za transport amonijum nitrata su potrebna specijalizovana vozila, a vozači bi trebalo da posjeduju i ADR sertifikat. Ipak, naši izvori kažu da se ta pravila često ne poštuju a da nadležni često ne vode računa o njihovoj provjeri.

Sumnjivo poslovanje firme Promist

Firma “Promist” iz Novog Sada koja uvozi vještačko đubrivo, je u vlasništvu Nebojše Petrića, a izazivala je veliko interesovanje medija u Srbiji.

Naime, prema pisanju Nove u februaru ove godine, Promist je lažno deklarisao više od 30.000 tona vještačkog đubriva uvezenog iz Rusije prodajući ga tamošnjim poljoprivrednicima kao najkvalitetnije, dok su analize pokazale da u sebi sadrži upola manje kalijuma od količine koja je navedena na ambalaži.

Petrić je, prema pisanju medija, pokušavao da uveze đubrivo preko Bosne i Hercegovine, gdje je u carinskoj dokumentaciji bilo lažno prikazano da se radi o najkvalitetnijem đubrivu. Tamošnja inspekcija je međutim uradila analizu, koja je pokazala da je posrijedi prevara te šleperima te kompanije zabranila ulazak u BiH.

Petrić je, prema pisanju medija, pokušavao da uveze đubrivo preko Bosne i Hercegovine, gdje je u carinskoj dokumentaciji bilo lažno prikazano da se radi o najkvalitetnijem đubrivu. Tamošnja inspekcija je međutim uradila analizu, koja je pokazala da je posrijedi prevara te šleperima te kompanije zabranila ulazak u BiH.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve