Srijeda, 26 Juna, 2024
Rubrika:

Joksimović: Biće dovoljna samo jedna doza HPV vakcine

Istakao je da nije ispoljena nijedna neželjena reakcija kod onih koje su primile vakcinu

Vakcinom protiv HPV za nepunih sedam mjeseci, vakcinisano je 2.400 djevojčica, a od sad će biti uvedena samo jedna doza ove vakcine, što će olakšati čitav proces vakcinacije, najavio je epidemilog u Institutu za javno zdravlje dr Milko Joksimović.

Gostujući u jutarnjem programu “Dobro jutro Crna Goro” na TVCG kazao je da je samo u martu vakcinisano 1000 djevojčica i da je to broj kojim su ljekari zadovoljni, ali da se procenti razlikuju po opštinama i da se na tome još mora raditi.

“Program je počeo 26. septembra prošle godine i od 1. marta smo ga proširili na djevojčice od 9 do 14 godina, svih šest godišta koji su primarna ciljna grupa i gdje ima najviše smisla sprovoditi vakcinaciju i to je glavna novina. Druga je da u skladu sa prerporukama SZO od sada je dovoljna jedna doza vakcine i to je sjajna vijest za djecu. Ovo će olakšati sprovođenje vakcinacije”, naveo je Joksimović.

Do početka marta vakcinisano je 1.200 djevojčica, a samo u martu još 1000 njih.

U prvih deset dana aprila vakcinisano je 200 djevojčica.

“To je pozitivno i ohrabrujuće, jer se radi o specifičnom programu, vakcinišu se samo djevojčice i to je razlika u odnosu na druge vakcine.”, kazao je Joksimović.

Istakao je da nije ispoljena nijedna neželjena reakcija kod onih koje su primile vakcinu.

Joksimović kaže da su vekile razlike u procentima po opštinama, pa tako je u Beranama je vakcinisano 50 odsto djevojčica a u Bijelom Polju samo 20 odsto njih.

“Ništa ne može da zamjeni naporan rad i strpljivu priču, a tu mislim na kontakt na nivou zdravstveni radnik – roditelj koji je jako važan jer je povjerenje stanovništva kad su u pitanju vakcine generalno, poljuljano”, kazao je Joksimović.

Ponovio je da Crna Gora ima veliki problem sa rakom grlića materice, a da ova vakcina smanjuje rizik do 90 odsto.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve