Četvrtak, 13 Juna, 2024
Rubrika:

Jelušić i Zoronjić prisustvovaće komemoraciji u Srebrenici

Iz Građanskog pokreta URA su podsjetili da će komemoraciji u Potočarima prisustvovati i potpredsjednik Vlade Crne Gore i lider URE Dritan Abazović

Ove godine navršava se 26 godina od genocida nad građanima Srebrenice, zaštićene zone Ujedinjenih nacija (UN). Tim povodom, poslanice koalicije Crno na bijelo Božena Jelušić i Suada Zoronjić, zajedno sa građanskim aktivistom Ibrahimom Čikićem, na poziv da prisustvuju komemoraciji u Memorijalnom centru Potočari, boraviće u Srebrenici.

Iz Građanskog pokreta URA su podsjetili da će komemoraciji u Potočarima prisustvovati i potpredsjednik Vlade Crne Gore i lider URE Dritan Abazović.

Rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN-a, područje Srebrenice je proglašeno zaštićenom zonom UN-a, te je od 1993. do 1995. godine bilo pod neposrednom kontrolom i zaštitom snaga UN-a.

“Ujedinjene nacije nisu ispunile svoju obavezu, već su zaštićenu zonu prepustile vojsci i policiji Republike Srpske, koje su i počinile genocid. Tada su ubijene najmanje 8372 osobe, a, prema nekim podacima, i do 12 500 lica”, navodi se u saopštenju URE.

Podsjećaju da je do sada iz masovnih grobnica na ovom području ekshumirano više hiljada posmrtnih ostataka, od kojih je 6 541 identifikovano i sahranjeno u Potočarima.

Ove godine će prilikom komemoracije biti sahranjeno još oko 20 identifikovanih žrtava ovog zločina.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve