Nedjelja, 16 Juna, 2024
Rubrika:

Jedinstveno iskustvo istraživanja postavki Narodnog muzeja Crne Gore kroz interaktivne ture

Aplikacija omogućava istraživanje muzeja kroz gamifikaciju pa posjetioci postaju protagonisti priča igranjem uloga, kao fiktivni ili istorijski likovi, rješavanjem zagonetki i tragova dok istražuju postavke muzeja i pronalaze njegove priče

Narodni muzej Crne Gore predstavio je novi vid prezentacije muzejskih postavki kroz interaktivne ture koje su urađene u saradnji sa timom mobilne aplikacije Naratour. Aplikacija omogućava istraživanje muzeja kroz gamifikaciju pa posjetioci postaju protagonisti priča igranjem uloga, kao fiktivni ili istorijski likovi, rješavanjem zagonetki i tragova dok istražuju postavke muzeja i pronalaze njegove priče. Priča se igra samostalno ili u timu, a pokreće se skeniranjem QR koda na ulazu u muzeje. Dostupna je na crnogorskom i engleskom jeziku. Interaktivne ture napravljene su za Etnografski muzej i Njegošev muzej – Biljarda, a u narednom periodu biće urađene i za ostale muzejske jedinice.

Ovim vidom prezentacije cilj je privući novu, mlađu i digitalno profilisanu publiku i stvoriti novu interpretaciju stalnih postavki muzeja, čineći posjetu zanimljivijom. Svaka interaktivna tura je priča u kojoj posjetilac ima glavnu ulogu te tokom obilaska pronalazi tragove i rješava niz izazova dok se priča ne završi. Izazovi dolaze u obliku zagonetki, a mogu se riješiti samo vizuelnom ili fizičkom interakcijom s eksponatom i njegovim okruženjem, što znači da posjetilac mora biti u muzeju. Svaki uspješno riješen izazov otkriva zanimljive edukativne činjenice o muzejskim postavkama. Aplikacija Naratour omogućava jedinstveno iskustvo istraživanja muzeja na potpuno nov način. Njena dodana vrijednost je što služi i kao vodič kroz muzeje. Aplikacija je dostupna besplatno.

Pored toga, Narodni muzej Crne Gore je uradio i audio vodiče za sve muzejske jedinice: Njegošev muzej – Biljarda, Muzej kralja Nikole, Etnografski muzej, Istorijski muzej – stalna postavka, Umjetnički muzej, Njegošev mauzolej i Njegoševa rodna kuća, na crnogorskom, engleskom i francuskom jeziku. Vodiči su prilagođeni osobama sa oštećenim sluhom i vidom, jer sadrže i tekstualni dio koji prati audio format.

Interaktivne ture i audio vodiči rezultat su saradnje Narodnog muzeja Crne Gore i hrvatske firme Naratour iz Rijeke, koja već uspješno sarađuje sa preko 30 muzeja i galerija u regionu, a osvojili su i glavnu nagradu Zagrebačkog inovacijskog centra ZICER.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve