Ponedjeljak, 4 Marta, 2024
Rubrika:

Jakšić Stojanović: Ministarstvo podnijelo 14 krivičnih prijava zbog lažnih diploma

Jakšić Stojanović naglasila je da postoji razlika između falsifikovanih i kupljenih diploma.

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija je od početka godine podnijelo 14 krivičnih prijava zbog lažnih diploma kada je riječ o oblasti visokog obrazovanja, od toga je 11 sa javnih ustanova, tri sa privatnih i 14 kada je riječ o obrazovnim ustanovama srednjeg obrazovanja, kazala je u emisiji “Link” ministarka Anđela Jakšić Stojanović . Komentarišući loše rezultate PISA testiranja, kazala je da možemo ići naprijed tek kada svi shvatimo da imamo dio krivice.

Jakšić Stojanović naglasila je da postoji razlika između falsifikovanih i kupljenih diploma.

“Ministarstvo je od početka godine podnijelo 14 krivičnih prijava kada je riječ o oblasti visokog obrazovanja, od toga je 11 sa javnih ustanova, 3 sa privatnih i 14 ada je riječ o obrazovnim ustanovama srednjeg obrazovanja”, kazala je ministarka u emisiji Radija Crne Gore.

Veći problem su, prema njenim riječima, kupljene diplome.

Kaže da tu Ministarstvo prosvjete tu ne može samo da uradi mnogo, već je tu potrebna pomoć Ministarstva unutrašnjih poslova.

Konsultovati škole koje su dobro prošle na testiranju

Jakšić Stojanović je kazala da će prihvatiti poziv za saslušanje u Skupštini i pohvalila tu praksu.

„Da budemo iskreni, da je bilo više ovakvih saslušanja od 2006. godina, rezultati PISA testiranja bi nam bili bolji“, kazala je ministarka.

Ističe da su naši učenici tradicionalno loši.

„Što znači da se naš obrazovni sistem godinama suočava sa problemima, da nikad nijesmo ozbiljno analizirali te rezultate i da mi nijesmo uradili ništa da bi rezultati bili bolji“, kazala je Jakšić Stojanović.

Istakla je da u Crnoj Gori imamo šest škola koje su postigli mnogo bolje rezultate od tih 500.

„Onog trenutka kad svi shvatimo da imamo dio krivice kada je riječ o obrazovanju, možemo ići naprijed. Imaju krivicu i nastavnici, i roditelji, i ministarstvo i učenici, svi smo pogriješili“, kazala je ona.

Za nju je podatak da je šest škola uradilo dobro PISA testiranje svijetla tačka i da treba vidjeti šta se u tim školama radi, što druge škole ne primjenjuju.

„Nekada je rješenje bliže nego što mislimo“, kazala je Jakšić Stojanović.

Prema njenim riječima treba analizirati nastavne planove i programe, rezultate eksterne mature, kriterijume ocjenjivanja…

“Mi imamo osam odsto luča, a samo jedan odsto najboljih na PISA testianju. Ne može biti da su rezultati na eksternoj maturi tako loši, a imamo toliko lučonoša”, izjavila je ministarka.

Smatra da treba čuti relevantna mišljenja i vidjeti prakse razvijenih zemalja.

Novca za opremu bilo, ali je trebalo raditi

Kazala je da je za opremu koja će olakšati i unaprijediti kvalitet nastave bilo novca u budžetu, ali da je trebalo raditi na tenderima, što je njen tim uspio za 30 dana.

„Svaka škola će imati barem jednu računarsku salu, a u 2024. godini nabavićemo i novu opremu“, objasnila je ministarka.

Riješen je i gorući problem prevoza učenika koji su se vozili u nebezbjednim kombijima.

„Potpisali smo ugovor vrijedan 1,2 miliona eura, tako da 19 malih autobusa i sedam kombija stiže do početka marta i time završavamo preko pola potreba kada je riječ o prevozu. Nadam se da ćemo do kraja 2004. godine staviti tačku na taj problem“, kazala je ona.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
RIR
09.12.2023-09:14 09:14

…treba gospođo ispitati imovno stanje službenika koji su pregledali i odgovorni bili za 20.000 švercovanih diploma….SRAMOTA za to Ministarstvo …!