Subota, 24 Februara, 2024
Rubrika:

Jake demokratske institucije i ekonomski jak građanin garant sigurne budućnosti

Ambasador Šmid je istakao značaj ekonomske saradnje između Crne Gore i Švajcarske, navodeći da je Švajcarska treći najznačajniji investitor u Crnoj Gori,čemu u prilog govore projekti poput Luštica Bay, fabrike za preradu aluminijuma u Bijelom Polju, te brojni drugi.

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Aleksa Bečić, imao je konstruktivan sastanak sa ambasadorom Švajcarske, Ursom Šmidom, u cilju jačanja veza između dvije zemlje. Sastanak je bio prilika za isticanje prijateljskih odnosa koje Crna Gora njeguje sa Švajcarskom, zemljom koja se izdvaja po svojim snažno ukorijenjenim demokratskim vrijednostima i zauzima posebno mjesto u srcu Evrope.

Takođe, susret je bio odlična prilika da iskaže zahvalnost Švajcarskoj na velikodušnoj donaciji putem Fonda za razvoj, koja će omogućiti realizaciju projekata iz Agende 2030.

Konstatujući da političari u Crnoj Gori imaju jedinstvenu generacijsku priliku da zemlju učine prvom sledećom članicom EU, Bečić je istakao zalaganje Crne Gore kao najnaprednijeg kandidata za princip regate kao najpravedniji, naglašavajući usklađenost monetarne i spoljne politike Crne Gore sa EU, impresivnu podršku građana procesu evropskih integracija, otvorenost svih i spremnost za zatvaranje brojnih pregovaračkih poglavlja i evidentne aktivnosti usmjerene na deblokadu pravosudja i odlučnu borbu protiv kriminala i korupcije.

U svjetlu geopolitičkih izazova, potvrdio je da politika proširenja EU postaje izuzetno značajna, a fokus razgovora bio je na zatvaranju poglavlja 23 i 24,s posebnim naglaskom na jačanje institucija i izgradnju sistema koji počiva na vladavini prava.

“Ponovo uspostavljena funkcionalnost Ustavnog suda predstavlja veliki korak naprijed, a činjenica da su prihvaćeni svi zahtjevi opozicije i vijeća nacionalnih zajednica i obzbijedjeni najveći kontrolni mehanizmi u istoriji Crne Gore kada govorimo o sprovodjenju popisa govore o inkluzivnosti, transparentnosti i demokratskom kapacitetu nove vlasti”, ocijenio je potpredsjednik, dodavši da se u narednom periodu planira izbor Vrhovnog državnog tužioca (VDT) i tri preostala člana Sudskog savjeta,čime bi se u potpunosti deblokirao proces i dao veliki zamajac nasim evropskim integracijama prije evropskih izbora.

Ambasador Šmid je istakao značaj ekonomske saradnje između Crne Gore i Švajcarske, navodeći da je Švajcarska treći najznačajniji investitor u Crnoj Gori,čemu u prilog govore projekti poput Luštica Bay, fabrike za preradu aluminijuma u Bijelom Polju, te brojni drugi.

„Nema budućnosti bez jakih, demokratskih institucija i ekonomski jakih građana”, zaključio je Bečić, naglašavajući posvećenost Crne Gore putu evropskih integracija i zgradnji snažnog i pravednog društva.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve