Utorak, 5 Marta, 2024
Rubrika:

Izložba na otvorenom ispred Gradskog parlamenta: Potražite svoje pretke na fotografijama stare Podgorice

Sve fotografije praćene su legendama kojima je objašnjen prizor na snimku

U susret 19. decembru, Danu Podgorice, građani su od danas u prilici da ispred zgrade Gradskog parlamenta u Njegoševoj ulici uživaju u izložbi na otvorenom koja prikazuje par desetina fotografija snimljenih na ulicama glavnog grada u prvoj polovini 20. vijeka.

“Na smnimcima se mogu vidjeti pojedini prepoznatljivi djelovi grada u nešto drugačijem „ruhu”, kao i neke čuvene podgoričke zgrade koje su do danas sačuvale svoj izgled. Ono što će Podgoričanima vjerovatno biti najzanimljivije da vide su njihovi preci – žene i muškarci koji su živjeli u našem gradu u vrijeme Kraljevine Jugoslavije. Sasvim sigurno, neki od naših sugrađana biće u prilici da na fotografijama prepoznaju bliske rođake, a neki čak majku ili oca, odnosno babu ili djeda”, saopšteno je iz Skupštine Glavnog grada.

Foto: Skupština Glavnog grada
Foto: Skupština Glavnog grada

Sve fotografije praćene su legendama kojima je objašnjen prizor na snimku.

“Inicijativa za organizovanje ove izložbene postavke došla je od odbornika Milivoja Brkovića, a podržala ju je predsjednica Skupštine Glavnog grada dr Jelena Borovinić Bojović“, navodi se u saopštenju.

Izložbu su organizovali Sekretarijat za komunalne poslove i Muzeji i galerije Podgorice, uz podršku kompanije „Metropolis”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
solo
12.12.2023-03:28 03:28

A dali je tu izloženo pismo gimnazijalke Jelene Borovinić, našoj pretkinji iz Podgorice, upućeno pljačkašima i ubicama na Dubrovačkom ratištu. U tom pismu ona žali što nije sa tim gadovima, da učestvuje u ubijanju i pljačkanju i rušenju, gradova i ljudi Crnogorskih susjeda! Naša pretkinja Jelena Borovinić Bojović je primjer, koji nam i danas slikovito govori, KAKAV NE TREBA BITI, I DA ZLOČIN ČESTO NIJE KAŽNIV, NEGO NAGRAĐEN!