Utorak, 28 Maja, 2024
Rubrika:

Iz Morače ćemo prije upecati kilo plastike, nego kilo ribe

''Prije ćete upecati kilo plastike, nego kilo ribe. Okrenimo se na glavni izvor koji snabdijeva primorje pitkom vodom. Mi smo imali prije 15-ak godina oko 2.500 litara vode u sekundi sa tog izvora, sada od 300 do 350. E sad vidite kakav je to udarac od strane prirode'', rekao je Iković

Biolog i član pokreta Preokret Vuk Iković kazao je da priroda čovječanstvu uzvraća udarac, te da ćemo tek na našoj koži osjetiti pritiske prema prirodi. Za to navodi i konkretan primjer kad su u pitanju ribolov i Morača, ali i izdašnost vodoizvorišta kojim se snabdijeva crnogorsko primorje.

Iković je u emisiji “Dobro jutro Crna Goro” na TVCG1 kazao da se prije 30-ak godina u Podgorici za pola sata mogao upecati ručak ribe iz Morače, dok bi danas za dva kilograma ribe iz te rijeke trebalo mjesec dana.

“Prije ćete upecati kilo plastike, nego kilo ribe. Okrenimo se na glavni izvor koji snabdijeva primorje pitkom vodom. Mi smo imali prije 15-ak godina oko 2.500 litara vode u sekundi sa tog izvora, sada od 300 do 350. E sad vidite kakav je to udarac od strane prirode”, rekao je Iković.

Kaže da nam priroda uzima pitku vodu i hranu jer se prema njoj ne odnosimo onako kako bi trebalo.

Smatra i da se opet troši vrijeme na odbranu prirode i našeg prostora od loših projekata, te da nije materijalizovano obećanje da prostor Sinjajevine neće biti vojni poligon.

“Imali smo tu prvu odluku da će Sinjajevina postati očuvano prirodno dobro, pa je tek onda uslijedila odluka da će to biti neki tip vojnog poligona. Onda je uslijedilo drugo obećanje da neće biti vojni poligon, nego će stvarno se ozvaničiti postupak zaštite koji ubrzava razvoj lokalne zajednice. Ali to obećanje se nije materijalizovalo. Prolongiraju se stvari, a mi trošimo vrijeme na odbranu prirode i našeg prostora od loših projekata”, rekao je Iković.

On je kazao da su najave nadležnih da ćemo spremno dočekati sezonu požara, što je bio slučaj i tokom prošle godine kada, kako je rekao, nijesmo imali nijedan avion koji je fabrički napravljen za gašenje.

“Samo prošle godine smo izgubili oko 140 km/2 šuma. Kad se primijeni evropski model ukupne štete to je oko 280 miliona eura”, rekao je Iković.

Govoreći o eksploatacije šljunka iz korita Morače, te snimaka sa Tare, Iković kaže da je to svakodnevica.

“To je ono što čudno. Dokažemo problem, dokažemo krađu i nastavlja se krađa. Mi nemamo sistem. Danas imate vađenje pijeska iz većina riječnih tokova koje imaju pijesak i šljunak i ti preuzetnici krše stvari, a niko ih ne sankcioniše”, rekao je Iković.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
B.Zeković
30.05.2022-10:40 10:40

Srbi uzvraćaju udarac preko prirode. Kad treba napasti nešto što će biti dobro za Crnu Goru, onda koriste ekologiju. Tako Preokret koristi “srpsku foru” o ogroženosti “Sinjajevine” formiranjem NATO vojnog poligona. Gospodine Ikoviću, vi pojma nemate što je Sinjajevina i kako je treba čuvati i razvijati, ali zato ste se zdušno stavili u njenu “odbranu”, boreći se protiv “NATO napada” Kao prvo, nije Sinjajevina nego Sinjavina. Kao drugo NATO poligon za vojne vježbe je u kutku Sinjavine, koji je na margini u prilično negostoljubivom dijelu Sinjavine. Kao treće, taj NATO poligon ničim svojom namjenom i veličinom, uopše ne bi ugrožavao… Pročitaj više »