Ponedjeljak, 24 Juna, 2024
Rubrika:

Institut za medije: Osuđujemo prljavu kampanju medija protiv Gorjanc-Prelević

Kako su istakli, napad ad hominem zbog javno izrečenog stava – koji je uz to podrobno pravno argumentovan i krajnje konstruktivan, nije zaštićen slobodom medija i ne spada u slobodu izražavanja

Institut za medije Crne Gore (IMCG) izražava solidarnost sa Teom Gorjanc-Prelević i zaposlenima u Akciji za ljudska prava i najoštrije osuđuje kampanju blaćenja koju sprovodi dio medija u Srbiji i u Crnoj Gori.

“Jasno se suprotstavljamo pokušaju zloupotrebe slobodnog novinarstva za targetiranje neistomišljenika”, navodi Institut za medije.

Kako su istakli, napad ad hominem zbog javno izrečenog stava – koji je uz to podrobno pravno argumentovan i krajnje konstruktivan, nije zaštićen slobodom medija i ne spada u slobodu izražavanja.

“Time što je Gorjanc-Prelević neistinito okarakterisana kao “ostrašćeni srbomrzac”, zadužena za “sprovođenje srbofobije” i sa “očitim zlim namerama”, te da je iza nje “privincijalni šovinizam odnegovan na budžetskim parama”, da mrzi Srbiju i Srpsku crkvu, da je “penthaus komita” i “Milova ekspertica”, i tako dalje, prekršeni su etički standardi medija. Tekstovi nisu zasnovani na provjerenom činjeničnom stanju već im je cilj ponižavanje i diskreditovanje Gorjanc Prelević”, navodi IMCG.

Slobodno novinarstvo, dodaju oni, ima obavezu da štiti lična prava pojedinaca u svakom slučaju, a posebno kada se ne radi o javnim funkcionerima.

“Umjesto toga, nizom tekstova se pokušao uništiti ugled, čast i privatnost direktorice HRA koja nije na poziciji moći već samo učesnica javne rasprave. Osim što su prekršena ljudska prava Gorjanc-Prelević, ovakvim tekstovima pokušava se suzbiti dijalog, prostor za javno djelovanje i učešće u kreiranju javnih politika, utjerivanjem straha svakome ko ima drugačije mišljenje”, zaključuje Institut za medije Crne Gore.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Tara
05.08.2022-21:37 21:37

Ja ne mogu da razumijem..ko voli ovu crkvu srbije….ko voli Pedofile..i one koji odlikuju ratne zlocince..??

Miso
06.08.2022-13:29 13:29
Reply to  Tara

@Tara to su ti maloumnici koji biju i omalovazavaju supruge, seste i majke. Kukavice koje “brane” kosovo i opjevavaju bitku koju su davno izgubili. Maloumnici koji u sred rodjene zemlje povikuju “srbija” posto svoju otadzbinu mrze. Ti kojima istorija nije jaca strana pa lazima “poprave” sve sto im ne odgovara. Bivsi komunisti, s duznim postovanjem pravih komunista :), koji su rusili crkve, a sad su najveci crkveni misevi.