Srijeda, 19 Juna, 2024
Rubrika:

Institucije pustile djevojčicu niz vodu

Prijava o ovom slučaju evidentirana je 8. novembra i Raičević kaže da su ministri unutrašnjih poslova i finansija i socijalnog staranja Sergej Sekulović i Milojko Spajić trebali odmah da reaguju. To nijesu učinili.

Maloljetnica, za čije je silovanje i dovođenje u zajednicu sa njegovom ženom i dvoje djece osumnjičen uhapšeni muškarac U. M. (27) iz Plava – dobila je privremenog staratelja. Obilaze je stručni radnici Centra za socijani rad, gdje se savjetodavno radi sa njom kako bi se izmjestila u srodničku porodicu, kazala je Pobjedi direktorica Centra za socijalni rad za opštine Plav i Gusinje Branka Đukić, navodeći da organ starateljstva preduzima sve aktivnosti kako bi zaštitili maloljetnicu.

“U nekoliko navrata ona je izmještana iz porodice U. M. gdje se u kratkom vremenskom periodu ponovo vraćala. Preduzete su aktivnosti u pružanju psihološke pomoći i zbrinjavanja u cilju njenog najboljeg interesa”, rekla je Đukić.

Ona nije komentarisala snimak koji je objavljen prekjuče, a na kom djevojčica, snimljena u nekoj prostoriji, u obraćanju ,,moli državne organe da je zaštite od socijalaca i policije“.

Izjavila je na tom snimku da se nalazi kod drugarice, dodajući da su dolazili ,,socijalci“ i policajci koji su pokušavali da je ,,na silu“ odvedu kod babe i da na to nije pristala ,,do danas“. Dalje je ispričala da su došla dva policajca i dvije socijalne radnice, nakon čega joj je rečeno da mora da se vrati kući, da će je u suprotnom odvesti u dom.

Kaže da je odbijala da ide sa njima, ali da je pristala kada joj je policijac rekao da će da joj stavi lisice i da je vodi u dom. Onda je ušla u auto, pozvao je njen advokat, a navodno joj je, priča trinaestogodišnjakinja, socijalna radnica rekla da, ako je neko nešto pita, kaže da je voljom pošla, što je, kaže, i rekla advokatu.

“Molim državu da me zaštiti od policije i socijalaca”, izjavila je trinaestogodišnjakinja na snimku koji ima 4.200 pregleda.

Od Uprave policije čekamo odgovor na uput jesu li procesuirali ovaj slučaj, odnosno da li istražuju ko je i kako postavio snimak.

MANIPULACIJA

Izvršna direktorica Sigurne ženske kuće Ljiljana Raičević kaže da treba da se otkrije zašto djevojčica nije bila pod nadzorom, kada i kako je nastao snimak… Upozorava da je ovo kažnjivo i, na osnovu dosadašnjeg iskustva, smatra da je riječ o manipulaciji.

“On ostaje u pritvoru da ne bi uticao na svjedoke, a ona utiče na svjedoke. Njoj je neko rekao da to uradi”, kaže Raičević koja im višedecenijsko iskustvo rada sa žrtvama nasilja.

Prijava o ovom slučaju evidentirana je 8. novembra i Raičević kaže da su ministri unutrašnjih poslova i finansija i socijalnog staranja Sergej Sekulović i Milojko Spajić trebali odmah da reaguju. To nijesu učinili.

“Trebalo je odmah, koliko je da kažu danas, da sastave stručni tim od psihologa, psihijatra, policajca, predstavnika Centra za socijalni rad, sudije, tužioca, osobe koje se bave hraniteljskim porodicama. To je za sat moglo da se završi. Imaju njihove brojeve telefona. Zaludu imamo i zakone i sve. Društvo je zakazalo, institucije, sve”, ističe Raičević.

Kaže da niko o djeci ne vodi računa.

“Optužujem institucije koje su je pustile niz vodu. Nemoj da kažu nemamo gdje da je smjestimo, koliko ima stanova, da nema Centar za socijalni rad osoblje koje će da plati 24 sata da sa njom neko bude”, kaže Raičević.

Negoduje što je dozvoljeno, nakon ranijeg saslušanja djevojčice u policiji, da se ponovo vrati kod osobe koja se sumnjiči za nasilje, jer je djevojčica zaprijetila da će dići ruku na sebe ako to ne urade.

DIJETE NE MOŽE DA ODLUČUJE

“Ko treba da pita djevojčicu od 13 godina gdje će da se vrati. Ona je žrtva prevare i nasilja, seksualnog i svake vrste. Mogla je kod babe, postoji dom, neki drugi smještaj, da joj se nađe hraniteljska porodica. Trebalo je sa bakom da se razgovara, a ne, ona neće, a ima 13 godina”, kaže ona.

Navodi da su ranije pričali o ovom slučaju sa Operativnom timu koji se bavi žrtvama nasilja, pri Ministarstvu unutrašnjih poslova, čija je članica. Predlagala je da se oformi tim koji će da radi na tom slučaju, i zamjerila zbog propusta.

“Zašto nije psiholog odmah razgovarao i dijete sklonio, jer dijete od 13 godina ne može da razmišlja pravilno. Teško optužujem Centar za socijalni rad, ministre koji nijesu iste sekunde reagovali. Imaju program kojim se bave – Evropa sad. Ne možemo u Evropu sa ovim sistemom i ovakvim razmišljanjem”, poručila je ona.

ISTORIJA ZAKAZIVANJA SISTEMA

Kako je ranije objavljeno, ombudsman je, po pritužbi oca djevojčice, koji ne živi u Crnoj Gori, formirao predmet i ispitni postupak je u toku.

Policija je ove sedmice po nalogu državnog tužioca u Višem državnom tužilaštvu u Bijelom Polju uhapsila U. M. (27) zbog sumnje da je izvršio krivična djela silovanje i obljubu djevojčice. Trinaestogodišnjakinja je živjela sa tim muškarcem, koji je oženjen i ima dvoje djece, te odbijala je da se vrati kod svoje bake, zbog čega naši sagovornici, stručnjaci iz ove oblasti, smatraju da su nadležni u ovom slučaju zakazali, jer djetetu nijesu pružili zaštitu.

U. M. je, kako se sumnja, 6. aprila prošle godine silovao, kada je imala 12 godina, na način što je upotrebom psihoaktivne supstance onesposobio. Sumnjiči se da je obljubu izvršio u julu ove godine tako što je prilikom susreta sa njom imao seksualne odnose iako je bio svjestan da djevojčica ima 13 godina i da je psihički i fizički nezrela.

“Podsjećamo da je protiv U. M. prethodno podnijeta krivična prijava državnom tužiocu u Osnovnom državnom tužilaštvu u Plavu zbog sumnje da je izvršio krivično djelo vanbračna zajednica sa maloljetnikom”, saopštili su iz policije.

Nadležni nijesu reagovali na prijetnje samoubistvom

“Nije jasno zašto nadležni adekvatno nijesu zbrinuli djevojčicu kada je prijava da je žrtva silovanja postojala još 8. novembra, nije je trebalo nikako vratiti kod osobe koja se sumnjiči za nasilje”, rekla je za Pobjedu nezvanično socijalna radnica sa dugogodišnjim iskustvom u toj oblasti.

Kada je postojala prijava, kaže ona, Centar za socijalni rad je morao da bude upoznat sa tim i isto tako je morao da joj obezbijedi bezbjedno okruženje, a ne da je nakon saslušanja u policiji vrati kod muškarca koji se sumnjiči da je silovao.

“Idealno bi bilo, u teoriji, da postoji porodica za pružanje urgentnog porodičnog smještaja. To ne postoji. Dijete je trebalo da se izmjesti u neki dom servisa podrške. Imali smo ranije situacije i u Bijelom Polju postoji Centar za podršku djeci i porodici. U tim situacijama, dok se ne utvrdi šta je bilo, kako je bilo, jako je važno da se obezbijedi sigurno okruženje… Da li to da bude njena baka kod koje je živjela, privremeni staratelj ili neko od službenika Centra za socijalni rad koji će da štiti njena prava i interese”, ističe ona.

Dodaje da je sa djevojčicom pod hitno trebalo da razgovara psiholog, ili čak psihijatar, imajući u vidu da je prijetila samoubistvom ako je ne vrate kod muškarca koji se sumnjiči za silovanje.

“Za odrasle, kada osoba prijeti suicidom, to je dovoljno za hospitalizaciju, možda je čak rigoroznije za djecu. Ona je samo dijete. Ta prijetnja da će dići ruku na sebe ih je vjerovatno uplašila. To ne treba da se dešava, tu odmah treba da reaguju stručnjaci. Možda joj je u nekom trenutku baš trebao neko, a nikoga nije bilo tu, da je čuje, da je razumije… Na snimku koji je objavljen ona govori da će da bude kod drugarice, to ne može. Ona mora da bude u porodici, ako to ne može, onda su tu servisi”, zaključila je ona.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Kraj
03.12.2021-08:50 08:50

Normalno sve ste u pravu ! Pustiti dijete da se vrati kod psihico poremecene osobe je za svaku osudu policije i nadleznih!