Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Ibrahimović sa Markovićem: Pitanje neriješenih ratnih zločina težak teret za proces pomirenja u Crnoj Gori

''Ibrahimović istakao je tom prilikom da je pitanje neriješenih ratnih zločina težak teret za proces pomirenja u Crnoj Gori i suočavanje sa prošlošću na bazi utvrdjenih istina i činjenica kao i za cjelokupnu vladavinu prava u Crnoj Gori'', saopšteno je iz BS-a

Na inicijativu predsjednika Bošnjačke stranke danas su se u Podgorici sastali Ervin Ibrahimović, predsjednik Bošnjačke stranke i Alen Bajrović, sin stradalog Osma Bajrovića prethodno deportovanog iz Herceg Novog, sa Vrhovnim državnim tužiocem Miloradom Markovićem kako bi razgovarali o istragama ratnih zločina u nadležnosti Državnog tužilaštva Crne Gore.

“Ibrahimović istakao je tom prilikom da je pitanje neriješenih ratnih zločina težak teret za proces pomirenja u Crnoj Gori i suočavanje sa prošlošću na bazi utvrdjenih istina i činjenica kao i za cjelokupnu vladavinu prava u Crnoj Gori”, saopšteno je iz BS-a.

Alen Bajrović govorio je da je predugo čekanje na pravdu nastavak traume za porodice stradalih u ratnim zločinima kao i da protok vremena otežava istrage ratnih zločina i može dovesti do nekažnjivosti izvršilaca.

“VDT Milorad Marković upoznao je sagovornike da je Vrhovno državno tužilaštvo iniciralo kod Ministarstva pravde hitne izmjene i dopune Zakonika o krivičnom postupku (ZKP), koje bi omogućile da se pred domaćim sudovima koriste dokazi izvedeni pred Međunarodnim krivičnim sudom i Međunarodnim rezidualnim mehanizmom i zatražilo da te izmjene uđu u proceduru tokom martovskog zasijedanja Skupštine Crne Gore”, navodi se u saopštenju.

Marković je sagovornike upoznao i sa činjenicom da je Vrhovno državno tužilaštvo formiralo Radnu grupu za izradu Strategije za istraživanje ratnih zločina za naredni trogodišnji period te da je svjestan protoka vremena, što je potkrijepio činjenicom da se sjutra obilježava 31 godina od zločina u Štrpcima, ali i da će Državnom tužilaštvu jedan od prioriteta u radu biti upravo predmeti ratnih zločina.

“Zajednički je zaključak sastanka da Crna Gora, kao pravna država, ali i žrtve i porodice žrtava stradalih u ratnim zločinima zaslužuju da se osvijetle zločini i dogadjaji koji predatavljaju traumatične tačke iz zajedničke prošlosti svih u Crnoj Gori”, zaključuju iz BS-a.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Tara
26.02.2024-16:56 16:56

Ibrahimovicu..Mandic ce vam pomoci u ovom slucaju..posto ga ne osudjujete sta radi..naprotiv…

Seoca
26.02.2024-18:28 18:28

Mandić kao četnički vojvoda i crnogorske posrbice sa beogradskim popovima NEĆE nikada rešavati niti imaju interesq ratne zločine nad Muslimanima, Albancima i Crnogorcima, nego će ih zakamuflrati sa lažima i intrigama “da su Muslimani ubili sami sebe”!! Naravno da treba u istrazi uključiti Medjunarodni sud u Hagu, (pošto ova četnička vlada neće ) da se oni stručno pozabave sa ranim zločinima protiv Muslimana, Albanaca i Crnogoraca u Crnoj Gori!!