Da za plemenitost, humanost i solidarnost treba samo dobra volja nedavno su pokazali i dokazali učenici IIc odjeljenja podgoričke Gimnazije “Slobodan Škerović. Saznanje iz medija da je samohranom ocu Goranu Pavićeviću iz Danilovgrada potrebna pomoć podstakla ih je da sami organizuju humanitarnu akciju i pokušaju da za njih prikupe novčanu pomoć, pišu Dnevne novine.

“Došli smo na ideju da iniciramo akciju u kojoj ćemo sakupiti pomoć za njih. Ja sam preuzela organizaciju kako donatorsko veče ne bi bilo haotično već bi teklo određenim redom. Za dvije sedmice smo sve pripremili i oragnizovali i pozvali učenike, roditelje, profesore i porodicu Pavićević da dođu 25. aprila i odgledaju šta smo pripremili za njih”, priča za Dnevne novine učenica Maja Plazinić koja je i vodila program.

Maja je, pojašnjava njena drugarica iz razreda Katarina Pižurica, bila koordinatorka koja je sve sklopila u jednu cjelinu, koju su mogli da prikažu na večeri.

“Svi smo učestvovali u osmišljavanju šta sve možemo da uradimo, ko će da pjeva, ko da svira, ko da recituje, ko da igra i zajedno smo došli do osmišljenog programa. Na početku smo htjeli ne samo da pomognemo ovoj porodici već i da osvjestimo prisutne da treba da pomažu onima kojima je potrebno i da pokažu humanost i kako mladi ljudi mogu da budu osviješteni i da ne misle samo na sebe nego i na ostale ljude i zajednicu kao cjelinu”, ističe Katarina.

Djeca kojoj su pomogli su, kaže, u uzrastu kada počinju da ulaze u pubertet i da se mijenjaju.

“Skoro da su naši vršnjaci, pa smo saosjećali sa njima, jer smo sličnih godina i mislim da im je sad potrebna podrška, mentalno, da vide da neko misli na njih i da im neko može pomoći. Mnogo učenika je bilo uključeno, ali smo uspjeli da sve organizujemo na pravi način tako da nije bilo nikakvih poteškoća i sve je proteklo sa lakoćom”, kazala je Katarina.

Sa njom je saglasna i Maja.

“Odlično je ispalo, ali mislim da bi bilo još bolje da smo imali više vremena da se bolje spremimo. Na kraju su svi bili zadovoljni i količinom novca koju smo sakupili, 600 eura, zajedno sa robom i odjećom, a sve je nakon priredbe direktno u ruke dato porodici Gorana Pavićevića koja je prisustvovala priredbi”, naglasila je Maja, ističući da je zadovoljstvo je veće, jer su, kako kaže, uspjeli da toj porodici koliko-toliko uljepšaju vaskršnje i prvomajske praznike, a i da školu predstavie na lijep način.

Gimnazija “Slobodan Škerović” godinama podstiče učenike da sami pokreću projekte koje će škola podržati, a i kroz brojne vannastavne aktivnosti, kazala je direktorica Zoja Bojanić-Lalović, kod djece razvijaju duh tolerancije, humanosti i spremnosti da kroz empatiju pruže pomoć drugima.

“Akcija ima, ali je ova bila drugačija, jer je bio program sa kartama. Učenici IIc odjeljenja pokazali su da imaju slobodu da svojim profesorima i školi predlože neku aktivnost, a da pri tome znaju da će biti podržani u tome. Ponosni smo na činjenicu da su program sami osmislili, kao i odradili scenario, a mi smo bili tu samo podrška u smislu ozvučenja, rekvizita, sale… i njihovi gosti na toj večeri”, istakla je Bojanić-Lalović, naglasivši da učenici, ali i volonterski klub i učenički parlament Gimnazije, često organizuju humanitarne akcije.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve