Srijeda, 17 Aprila, 2024
Rubrika:

HRA: Sedmi put blokiran izbor predsjednika Vrhovnog suda, sudije protiv EU?

Opšta sjednica Vrhovnog suda Crne Gore nije utvrdila juče prijedlog da se za predsjednika Vrhovnog suda predloži jedan od prijavljenih kandidata, o čemu će obavijestiti Sudski savjet

Akcija za ljudska prava (HRA) je duboko razočarana neodgovornim ponašanjem pojedinih sudija Vrhovnog suda Crne Gore, koje su blokirale i sedmi pokušaj izbora predsjednice/ka tog suda, saopšteno je iz te organizacije.

Opšta sjednica Vrhovnog suda Crne Gore nije utvrdila juče prijedlog da se za predsjednika Vrhovnog suda predloži jedan od prijavljenih kandidata, o čemu će obavijestiti Sudski savjet.

U HRA napominju da je popunjavanje te pozicije urgentna potreba za sudstvo, poslije tri godine v.d. stanja, i vrlo važan korak za napredak cijele države ka članstvu u Evropskoj uniji. Radi se o ključnom prioritetu u poglavlju 23, neophodnom za ispunjavanje privremenih mjerila i dobijanje IBAR izvještaja.

“Od 17 sudija Vrhovnog suda, 12 jeste glasalo za nekog od dvoje sudija koji su istakli kandidature i ispunjavali uslove za izbor, dok je preostalih petoro neodgovorno bojkotovalo izbor tako što je predalo nevažeće listiće. Oni su, nažalost, odbili da glasaju za kolege koje su bile spremne da preuzmu odgovornost, dok sami nisu imali smjelosti da se kandiduju”, ističe se u saopštenju HRA.

U toj organizaciji postavljaju pitanje da li oni koji su odgovorni za jučerašnji neuspjeh imaju za cilj sprečavanje reformi koje su mogle biti pokrenute tim izborom?

“U ponavljanje procedure izbora, koja traje najmanje mjesec dana, i koju sada treba organizovati osmi put, nema smisla ulaziti prije nego što se izmjeni zakon i omogući da prosta većina sudija Vrhovnog suda, umjesto dvotrećinske, može da predloži Sudskom savjetu kandidata za predsjedničku funkciju. Ovakvo rješenje je sadržala radna verzija Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Sudskom savjetu i sudijama, na čijim izmjenama se radi već skoro četiri godine”, naglašeno je u saopštenju.

Podsjećaju da je sutkinja Ana Vuković na jučerašnjoj sjednici dobila 10 glasova, te da joj je nedostajao jedan glas da bude predložena za izbor Sudskom savjetu. Za sudiju Vukića glasalo je dvoje sudija.

“Da je do danas izmijenjen Zakon o Sudskom savjetu i sudijama, sutkinja Vuković bi s osvojenom većinom glasova bila predložena za izbor”, naglašeno je u saopštenju.

Sjednica je održana bez javnosti, a predstavnici HRA nije omogućeno prisustvo.

“Obaviješteni smo da će zapisnik sa sjednice biti dostupan samo na zahtjev u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama”, kazali su u HRA.

Od 17 aktuelnih sudija Vrhovnog suda, četiri su bile u sastavu tog suda 2019. godine, kada su sve sudije glasale za treći neustavni mandat Vesne Medenice. U HRA napominju da je čak trinaest sudija od tada promijenjeno.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
dragan
16.03.2024-15:50 15:50

Svaka cast. Respekt.