Utorak, 16 Aprila, 2024
Rubrika:

Građani Crne Gore u vrhu svjetske liste po procentu odbijenih zahtjeva za vizu SAD

Na čak 58,53 odsto ukupnog broja zahtjeva za izdavanjem američke vize koje su podnijeli naši građani tokom 2020. godine, američke vlasti su odgovorile negativno

Nedavno smo mogli čitati zanimljive infografike o tome u koje sve zemlje građani Crne Gore mogu putovati bez viza, kao i analizu londonske firme za savjetovanje o državljanstvu i rezidencijalnom statusu Henli&Partners koja je objavila spisak najmoćnijih pasoša na svijetu, i po kome se crnogorski nalazi na 48 mjestu. Po ovom drugom spisku smo vidjeli takođe da je pasoš Avganistana “najslabiji” na svijetu i da se njime može ući samo u 26 zemalja svijeta bez vize.

Međutim, ono što nam govore dostupni zvanični podaci Vlade najmoćnije države na svijetu (izvor), Sjedinjene Američke Države su izdale veći procenat pozitivnih odgovora na zahtjev za odobrenje B viza građanima Avganistana nego građanima Crne Gore.

Šta više, Crna Gora se nalazi u onoj drugoj, crnoj polovini liste, koja prikazuje da je veći broj zahtjeva naših građana za američkim vizama tokom prošle godine odbijen u odnosu na broj zahtjeva na koji je odgovoreno pozitivno.

Na čak 58,53 odsto ukupnog broja zahtjeva za izdavanjem američke vize koje su podnijeli naši građani tokom 2020. godine, američke vlasti su odgovorile negativno.

Ovaj podatak je najlošiji kada su u pitanju sve evropske države, a i cijeli region je u boljoj situaciji od nas.

Kada je Albanija u pitanju, negativan odgovor je dobilo 40 odsto građana koji su podnijeli zahtjeve tokom prethodne godine, a isti procenat građana Kosova je dobio negativan odgovor. Nešto manje od 30 odsto građana Sjeverne Makedonije je dobilo negativan odgovor na podnijete zahtjeve za vizom, a 25 odsto građana Srbije takođe. Građani Bosne i Hercegovine su imali mnogo više sreće, svega 16 odsto onih koji su podnijeli zahtjev za američku vizu su dočekali negativan odgovor, dok su građani Hrvatske u vrhu liste sa manje od 3 odsto odbijenih zahtjeva za vizama. Sjedinjene Američke Države (SAD) uključile su nedavno Hrvatsku u svoj bezvizni program, a vize će im i zvanično biti ukinute najkasnije do 1. decembra 2021. godine.

Građani Crne Gore su ranijih godina mnogo bolje prolazili kada su njihovi zahtjevi za američkim vizama u pitanju, ali se od 2018. godine taj trend počeo kretati u negativnom smjeru.

Bolje od građana Crne Gore u ovom procesu prolaze i građani koji u svom posjedu imaju pasoš Palestine sa 58,27 odsto odbijenih zahtjeva, dok su najveći konkurenti SAD-a takođe u zavidno dobroj situaciji: svega 18 odsto građana Rusije koji su podnijeli zahtjev za vizu je dobilo negativan odgovor, kao i 22 odsto zahtjeva građana Kine.

Najgori na listi je Iran, sa preko 85 odsto odbijenih zahtjeva za izdavanje američke B vize.

Ono što iz dostupnih podataka sa sajta američke Vlade možemo da vidimo jesu i brojevi o broju podnijetih zahtjeva za vize, po svim vrstama, kategorijama viza, ali i po zemljama. Tokom protekle COVID godine, za najpopularnije američke vize tipa B-1,2 iz cijelog svijeta je predato preko 3,16 miliona zahtjeva, od čega je negativno odgovoreno na nešto preko milion zahtjeva.

Broj podnijetih zahtjeva tokom prethodne korona godine je u svim zemljama bio drastično manji nego u godinama ranije, što je i razumljivo zbog ograničenih kretanja, lockdowna, nemogućnosti prevoza itd.

Međutim, ovi podaci nam govore još jednu zanimljivu priču o procentu građana koji su podnosili zahtjeve za izdavanje američke B vize u odnosu na ukupan broj stanovnika te zemlje. To je možda i glavni razlog zbog kojeg naša zemlja bilježi onako loš rezultat prolaznosti kada je u pitanju odgovor na zahtjev za američkom vizom.

Upoređujući prosječan broj građana koji su prethodnih godina podnosili zahtjeve sa ukupnim brojem stanovnika, vidimo da je Crna Gora i na toj listi rekorder – čak 0,58 odsto građana naše zemlje se u prosjeku svake godine obrati američkim vlastima sa zahtjevom za izdavanje B vize. Iza nas su građani Albanije od kojih 0,34 odsto svake godine podnese zahtjev za vizu, slijede građani Hrvatske – 0,28 odsto stanovnika u prosjeku svake godine, a zatim i Kosova gdje 0,21 odsto stanovnika u prosjeku godišnje preda zahtjev za američku B vizu. Manje od 0,20 odsto građana Sjeverne Makedonije, Srbije i BiH svake godine u prosjeku podnese zahtjev za istom tom vizom.

Dakle, nije problem ni u pasošu, ni u tome da smo mi nešto nepoželjniji za vlasti SAD-a od naših komšija, već jednostavno – razlog za odbijanje je moguće taj što nesrazmjerno veliki broj naših građana želi da ode u SAD, u odnosu na ostale zemlje regiona. Među svim tim podnosiocima zahtjeva je sigurno veliki broj onih koji ne ispunjavaju elementarne zahtjeve o zaposlenju, stalnom radnom odnosu, o iskrenim razlozima putovanja i sl.

Ako godinama slušamo da smo lider na Balkanu, da smo ekonomski tigar, da nam plate i BDP rastu najbrže… zapitajmo se koji su to razlozi što ovako veliki broj naših sugrađana želi da ode u SAD.
A svi mi znamo nekog ko bi da ode, sa namjerom da se nikad više ne vrati.

Mjesec za nama su obilježile odvojene posjete crnogorskih državanika Sjedinjenim Američkim Državama, a kao zvanične objave sa obje strane smo mogli čuti riječi nade i očekivanja da će odnosi među zemljama biti bolji. Ipak, sudeći po ovim ciframa, obični građani naše zemlje nisu najsrećnije ruke kada su u pitanju zahtjevi za američkim vizama, a o bezviznom režimu sa SAD ćemo i dalje sanjati otvorenih očiju.

IzvorBankar

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve