Subota, 25 Maja, 2024
Rubrika:

Gorčević: Osigurati participaciju manje brojnih naroda u procesu pristupanja EU

Ministarka je pojasnila da, u kontekstu evropske integracije, prava manje brojnih naroda predstavljaju dio korpusa temeljnih prava u poglavlju 23 – Pravosuđe i temeljna prava, koje, zajedno sa poglavljem 24 – Pravda, sloboda i bezbjednost, predstavlja okosnicu pregovaračkog procesa

Crna Gora je zemlja izuzetne kulturne i etničke raznolikosti, u čemu i leži naša najveća snaga i potencijal za dalji razvoj“, kazala je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević.

Ona je danas u Podgorici učestvovala na radnom doručku „Uloga i važnost manje brojnih naroda sa fokusom na bošnjačku zajednicu u procesu integracije Crne Gore u Evropsku uniju”, koji je organizovao doktorand iz oblasti upravnih i ekonomskih nauka Sead Šahman, a na kome su učestovali intelektualci iz reda bošnjačkog naroda: privrednik Vahidin Dino Ćatić, koji je i pokrovitelj događaja; ljekar Bejto Šahmanović; prof. filozofije Elsan Kalač; novinarka i direktorica RTV Rožaje Dženana Kuč; istoričar Edin Smailović; privrednik Adel Nurković; prof. maternjeg jezika i književnosti Dženisa Mujević; sudski tumač za turski jezik Asmir Lucević; ljekar Nervina Dedeić; menadžer Erol Rastoder; ljekar Mirza Kurtagić; specijalista iz oblasti međunarodnih odnosa Lejla Đoković; politikolog Jasna Durović Tahirović; ekonomistkinja Fazila Husić Šabović; istoričar Admir Adrović; specijalista za oblast ljudskih resursa Albina Osmanović; privrednik Enes Husović; prof. engleskog jezika i književnosti Sabina Kolašinac; inženjer elektrotehnike Enes Zajmović, te privrednik Emir Spahić.

Ministarka je pojasnila da, u kontekstu evropske integracije, prava manje brojnih naroda predstavljaju dio korpusa temeljnih prava u poglavlju 23 – Pravosuđe i temeljna prava, koje, zajedno sa poglavljem 24 – Pravda, sloboda i bezbjednost, predstavlja okosnicu pregovaračkog procesa.

Gorčević je kazala da krovni strateški dokument u ovoj oblasti – Strategija manjinske politike za period 2019-2023 konstatuje da je poboljšan položaj manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica u Crnoj Gori. Sa druge strane, kako je navela, posljednji Izvještaj EK o Crnoj Gori, konstatuje, pomake, ali i nedostatke u ovoj oblasti.

„Težnja Vlade je da se u narednim Izvještajima ocjene poboljšaju, i to ne samo radi unapređenja naše pozicije na evropskom putu već zato što multikulturalno naslijeđe Crne Gore to od nas zahjeva. Ono nas obavezuje na jačanje tolerancije i prihvatanje različitosti“, poručila je ministarka.

Govoreći o dinamici procesa pristupanja EU, ona je iznijela očekivanje da će u 2024. godini, Crna Gora ući u novu fazu pregovaračkog procesa kroz dobijanje završnih mjerila u poglavljima 23 i 24, što će usloviti i zatvaranje pregovaračkih poglavlja kod kojih su već ostvareni uslovi.

„Pravo je vrijeme da radimo na uklanjanju barijera koje sprečavaju punu participaciju manje brojnih naroda bez diskriminacije. Ovdje u prvom redu mislim na unapređenje zakonodavnog i institucionalnog okvira kako bismo osigurali pravnu sigurnost i puno poštovanje prava svih građana. Zajedno, kroz saradnju Vlade, nevladinih organizacija, privatnog sektora, građana i građanki, možemo izgraditi inkluzivniju Crnu Goru, zemlju koja baštini različitosti i teži daljem međusobnom povezivanju. Puno ostvarivanje prava manje brojnih naroda nije samo moralna obaveza, već i ključ za razvoj našeg društva“, zaključila je Gorčević.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve