Nedjelja, 23 Juna, 2024
Rubrika:

Francuska razvojna agencija posjetila izvorište ”Bolje Sestre”

Kako navode iz Regionalnog vodovoda posjeta je realizovana u okviru misije Francuske razvojne agencije koja se sprovodi u Crnoj Gori

Direktor Regionalnog vodovoda Borislav Ivanković sa saradnicima ugostio je predstavnike Francuske razvojne agencije na izvorištu “Bolje Sestre”. Kako navode iz Regionalnog vodovoda posjeta je realizovana u okviru misije Francuske razvojne agencije koja se sprovodi u Crnoj Gori.

Tom prilikom, predstavnici Regionalnog vododova ugostili su delegaciju koju je predvodio gospodin Arnaud Dauphin, direktor Regionalne kancelarije za Zapadni Balkan, gospodin Fabien Mainguy, ekspert za vodovodna i sanitarno higijenska pitanja i rukovodilac projekata iz Pariza, kao i Milica Karanac, menadžer na projektu iz oblasti zaštite životne sredine. Sastanku je prisustvovao i gospodin Charles Bonhomme, ekspert iz Agencije za zaštitu životne sredine.

“Cilj ove posjete bio je upoznavanje Francuske razvojne agencije sa potrebama i problematikom poslovanja Regionalnog vodovoda kao i razmatranje moguće saradnje u navedenim oblastima. Francuska razvojna agencija (AFD) je javna finansijska institucija koja sprovodi zvaničnu politiku razvojne pomoći francuske vlade. Prisutna na Zapadnom Balkanu od 2019. godine, preko svoje regionalne kancelarije čije je sjedište u Beogradu, AFD je dobila mandat da podrži zemlje u regionu u ispunjavanju standarda EU i primjeni Pariskog sporazuma o klimatskim promjenama”, navodi se u saopštenju.

U Crnoj Gori je AFD već prisutna preko ogranka Proparco, zaduženog za privatni sektor (sufinansiranje vjetroparka Krnovo) i preko ogranka Expertise France. AFD grupa kompletira svoj spektar intervencija ovim prvim finansiranjem u korist crnogorskih malih i srednjih preduzeća.

“U toj perspektivi, AFD može da angažuje širok spektar finansijskih rješenja kao odgovor na potrebe svojih klijenata i partnera kao što su: zajmovi za javni sektor za podršku reformama povezanim sa procesom pristupanja Evropskoj uniji, investicioni zajmovi za finansiranje infrastrukture pogodne za zeleniji i održivi rast, zajmovi za ublažavanje rizika od prirodnih nepogoda; kreditne linije i garancije kroz bankarski sektor u cilju podrške malim i srednjim preduzećima, finansiranje privatnog sektora putem svog ogranka PROPARCO; finansiranje studija izvodljivosti i program tehničke pomoći, partnerska saradnja i ekspertiza. AFD je takođe članica Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF) i akreditovana je od strane Evropske komisije za upravljanje fondovima i projektima u okviru Instrumenata za pretpristupnu pomoć (IPA)”, kažu iz Regionalnog vodovoda.

Tokom sastanka, razmatrane su tekuće i planirane aktivnosti Regionalnog vodovoda, kao i mogući modaliteti saradnje sa Francuskom razvojnom agencijom koja bi bila spremna da pruži podršku planiranim projektima i aktivnostima.

“Predstavnici Francuske razvojne agencije, imajući u vidu da se radi o Društvu čija je djelatnost od opšteg društvenog interesa i razumijevajući situaciju u kojoj se nalazi Regionalni vodovod upoznali domaćine sastanka sa njihovim načinom rada i mogućim vidivoma saradnje. U fokusu su bila tri potencijalna razvojna projekta: Uspostavljanje i tretman sanitarnih zona zaštite oko izvorišta “Bolje Sestre”, Projekat natkrivanja izvorišta “Bolje Sestre”, kao i Proizvodnja električne energije kroz upotrebu vodenih turbina u infrastrukturi Regionanog vodovoda.Takođe se razmatrao modalitet učešća francuskih eksperata u poslovima projektovanja, izgradnje i finansiranja stacionarnog postrojenja za tretman vode za piće, kapaciteta 500l l/s.Ova posjeta imala je za cilj razmatranje mogućnosti buduće saradnje između Francuske razvojne agencije i Regionalnog vodovoda kako bi se kroz intezivnu međusobnu komunikaciju došlo do najboljih rješenja na obostrano zadovoljstvo u cilju povećanja efikasnosti sistema vodosnabdijevanja Crnogorskog primorja”, navodi se u saopštenju.

Gosti iz Francuske su izrazili posebnu zahvalnost domaćinu na otvorenom i sadržajnom sastanku uz nadu da je postavljen dobar osnov za buduću partnersku saradnju na obostrano zadovoljstvo.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve