Petak, 1 Marta, 2024
Rubrika:

Episkopski dvor CPC u Nikšiću i dalje u mraku; Episkop Boris: Svjetlost nam daju svijeće, grijemo se na drva, teško je…

Rješenje ovog problema se maksimalno odugovlači na štetu CPC, kao i njenih vjernika.

Episkopski dvor u Nikšiću, Crnogorske pravoslavne crkve i dalje je bez struje iako dugovanja za električnu energiju nemaju. Umjesto sijalice imaju samo upaljene svijeće, a u ovim hladnim zimskim danima griju se uz šporet na drva. Opština Nikšić kojom rukovodi Demokratski front i CEDIS kojim rukovode Demokrate ne čine ništa da riješe problem.

Episkop Boris Bojović za CdM priča da nije vjerovao da će dočekati trenutak da će radiri bez struje, uz svijeće.

“Grijemo se tako što imamo šporete na drva, pa ugrijemo hranu ili skuvamo čaj. Teško je. Ne možemo da koristimo ni frižider da bi neku hranu mogli tu da čuvamo. Zapravo, blokirani smo. O korišćenju kompjutera kako bi se završile neke obaveze da ne govorimo”, priča on.

Govoreći o situaciji u kojij su se našli, kaže da im je zaista teško posljednjih dva mjeseca.

“Nezamisliva situacija”, dodaje episkop Boris.

Upozorava da su problemi nastali dolaskom nove lokalne vlasti u Nikšiću koju predvodi Demokratski front.

Nema dilemu – ovo je smišljeno djelovanje.

“Naravno da se ovo namjerno radi kako bi se izvršio pritisak na CPC i njene vjernike”, jasan je .

Episkop Boris za CdM kaže da je slučaj prijavio i Ombudsmanu, i tvrdi da je ovo diskriminacija Opštine Nikšić i CEDIS-a.

Situacija je nepodnošljiva. A do koje mjere, objašnjava sljedećim riječima.

“Razmisljamo čak i o protestima, jer je ovo neizdrživo”, istakao je episkop CPC u razgovoru za CdM.

Podjsetimo, početkom decembra prošle 2021. godine, crnogorska javnost je upoznata sa problemom oko snabdijevanja električnom energijom Episkopskog dvora u Nikšiću, Crnogorske pravoslavne crkve. Naime, zbog nedostavljanja računa za potrošnju električne energije više od godinu dana, Episkopskom dvoru CPC-a u Nikšiću, došlo je do isključenja sa mreže.

“Obratili smo se CEDIS-u da riješimo snabdijevanje električnom energijom i kako da izmirimo dugovanje za potrošnju. Cjelokupan dug je plaćen 22.12.2021. godine zahvaljući prilozima vjernika i prijatelja CPC. Takođe smo ispunili sve administrativne procedure i podnijeli zahtjeve koji su od nas traženi kako bi se riješila situacija odnosno uključila električna energija. Međutim, pored svih ispunjenih uslova koji su od nas traženi Episkopski dvor i dalje nema električnu energiju“, saopštio je Boris.

Episkopski dvor CPC Nikšić
Episkopski dvor CPC Nikšić

Razlog tome je, dodaje on, što nadležni u CEDIS-u navode da je problem u odluci ko će potpisati Ugovor o snabdijevanju električnom energijom sa njima.

„Naime, Episkopski dvor CPC u Nikšiću je nekadašnji Ljetnjikovac Kralja Nikole koji je kulturno dobro Crne Gore, čiji je vlasnik Država Crna Gora, a raspolaže Opština Nikšić i dat je na trajno korišćenje Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi. Ugovor o trajnom korišćenju je takođe predat uz ostalu traženu dokumentaciju. Sad je dilema ko treba da potpiše Ugovor o snabdijevanju električnom energijom da li Opština Nikšić kao vlasnik ili Crnogorska pravoslavna crkva kao potrošač – korisnik koji tu potrošnju plaća. Pri tome nadležni u CEDIS-u znaju da je Ljetnjikovac Kralja Nikole odnosno Episkopski dvor CPC-a na spisku odobrenih nelegalnih potrošača električne energije još od 30. novembra 2020. godine zaveden pod brojem 100“, istakao je Boris.

Prema njegovim riječima, rješenje ovog problema se maksimalno odugovlači na štetu CPC, kao i njenih vjernika.

“Znajući, da je dosadašnja praksa CEDIS-a bila da se Ugovor potpisuje sa korisnikom električne energije tj. onim koji istu koristi i plaća, nije jasno zbog čega se ovoliko čeka odluka, kao i priključenje na mrežu, kada su sve obaveze izmirene prije više od mjesec i po dana. Bez obzira na potpisivanje ugovora ili ne, CEDIS je u obavezi da nam obezbijedi uredno snabdijevanje električnom energijom kao jednim od osnovnih uslova za život”, ističe episkop.

IzvorCDM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve