Utorak, 5 Jula, 2022
Rubrika:

Episkop ostroško-nikšićki, vladika Boris: CPC ima najmanje 150 000 podržavalaca

On navodi da je ponosan što pripada crnogoskom narodu i CPC koja je, kako navodi, dostojanstveno, časno i pošteno i pružala duhovnu utjehu i zaštitu svima koji su to željeli

Episkop ostroško-nikšićki, vladika Boris, gostujući u emisiji “Drugačija radio veza”, kaže da je CPC došla do “namanje 150.000 vjernika, prijatelja, podržavalaca”. Smatra da su dešavanja na Cetinju 4. i 5. septembra prošle godine najveća pobjeda crnogorskog naroda i pokazatelj do koje mjere je crkva spremna da ide u porobljavanju.

Na opasku da nije malo onih koji znaju činjenice ali, iz golog  inata i poterebe ne priznaju fakte koji bi ih doveli u inferiornu poziciju, insistiraju na negaciji svega crnogorskog, vladika Boris kaže da “laž ne može dugo da opstane”.

“Jer svi koji su politički, vjerski, nacionalno odrođeni od Crne Gore prirodno je da će  jednog dana  da joj se vrate i shvate da je Crna Gora njihova majka”.

On navodi da je ponosan što pripada crnogoskom narodu i CPC koja je, kako navodi, dostojanstveno, časno i pošteno i pružala duhovnu utjehu i zaštitu svima koji su to željeli.

U našoj crkvi postoji nekoliko sveštenika koji su Srbi, rođeni su u Srbiji,  njima ne smeta da služe CPC”, kaže vladika Boris.

“Od desetak hiljada Crnogoraca koji su bili 93-e pravoslavni Crnogorci i vjernici CPC,  došli  smo do 150. 000, najmanje, koliko mi sad imamo padatak da u Crnoj Gori ma vjernika CPC, prijatelja, podržavalaca. Nijesu svi praktikanti. Da bi ljudi mogli da praktikuju vjeru neophodno je da CPC ima crkve i hramove”,  ukazuje vladika Boris.

Na pitanje  kako vidi rješenje statusa CPC u Crnoj Gori kaže da “CPC tj. vjernici CPC  i građan i ove zemlje ubrzo moraju imati pravo da uđu  u sve hramove, manastire, crkve koje su vlasništvo države Crne Gore”.

“Prije svega to će biti Cetinjski manastir. Da svoja vjerska prava i slobode mogu sa svojim svještenstvom da obave tamo”, navodi vladika Boris.

Vladika Boris, govoreći o dešavanju na Cetinju tokom ustoličenja mitropolita Joanikija,  kaže da su 4. i 5. septembar velika pobjeda crnogorskog naroda.

“Prvo što je uspio da se ujedini, što je uspio da zaboravi na sve političke razlike koje su postojale u našem korpusu, a onda što smo uspjeli da dokažemo do koje mjere je crkva Srbije spremna da ide u osvajanju Cetinja ,Cetinjskog manasitra i u duhovnom porobljavanju  Crnogoraca”, naveo je vladika Boris.

Crnogorski patriotizam, ističe, nije prešao u nacionalizam.  On, takođe, smatra da je zbog 5. septembra  pala Vlada Zdravka Krivokapića.

Svako ko je religiozan trebalo bi da svoju religioznost ispoljava u crkvi, u svojoj kući, a ne previše javno, poručuje  vladika Boris.  U vezi sa tim ukazuje  na činjenicu da su se skoro svi članovi Vlade, kada su izabrani u Skupštini, prekrstili.

“Da li je trebalo  da očekujemo od nekog ko je vjernik islamske zajednice da kaže Allahu Akbar. Kako bi to neko u Skupštini okarakterisao, da to ne bi bio atak na Crnu Goru”, navodi vladika Boris.

On  je saopštio da je protiv uvođenja  vjeronauke u  školski sistem. Smatra da bi to “poremetilo međuvjerski i građanski kakter naše države”.

Govoreći o ugovoru države Crne Gore i crkve Srbije navodi da, perma onome što je njemu poznato, Temeljni ugovor može biti potpisan samo sa Svetom Stolicom, sa Vatikanom i on je, kaže, već potpisan.

“Ovdje postoji drugi problem, sa kim može ugovor da se potpiše. Država Crna Gora može da potpiše ugovor sa vjerskim organizacijama koje su, po važećem zakonu, registrovane i evidentirane u Crnoj Gori , a ne postoji registrovana SPC u Crnoj Gori. Oni su prošle godine registrovali nekoliko eparhija, ali sa kim predsjednik Vlade, ili ministar treba da potpiše taj ugovor. Oni su u tom ugovori bili zamislili da se ni jedan pravoslavni hram ne može izgraditi što neće dobiti blagoslov nadležnog arhijereja SPC”, navodi Episkop ostroško-nikšićki, vladika Boris.

Govoreći o situaciji u Ukrajini vladika Boris kaže da je “stanje teško, jer je to čisto stanje okupacije, fizičke koje Rusija čini nad Ukrajinom”.

“Toliko sličnosti ukrajinsko pitanje ima sa crnogorskim. Oni su pokušali da ih zatru , jezik, nacionalni identitet, crkvu, i nijesu uspjeli. Teška situacija, ali jaki ukrajinski narod koji je uspio da pobijedi mnoge nedaće. Imaju jaku nacionalnu svijest i oni će opstati uz pomoć svih nas i zapadnih sila”, zaključio je vladika Boris.

IzvorAntenaM

Najnovije

DPS Kotor: Na stogodišnjicu osnivanja Primorca otvoreni bazen nije pripremljen za ljeto

Jul je uveliko počeo, školske obaveze su završene, a kotorska djeca, koja treniraju plivanje i vaterpolo, i njihovi roditelji još čekaju datum otvaranja ljetnjeg...

SD Bijelog Polja ministru Đuroviću: Iskoristite zakonsku mogućnost i ograničite cijenu peleta i drva

Socijaldemokrate Bijelog Polja izražavaju zabrinutost povodom izjave ministra ekonomskog razvoja i turizma Gorana Đurovića koji je prilikom radne posjete Bijelom Polju saopštio da Vlada neće ograničiti...

Dobitnici Trinaestojulske nagrade su Andrej Nikolaidis, Jelena Tomašević i Senad Gačević

Pisac Andrej Nikolaidis, slikarka Jelena Tomašević i kompozitor Senad Gačević ovogodišnji su dobitnici su Trinaestojulske nagrade, saznaje Portal Analitika. Tako je odlučio žiri u sastavu:...

Naizgled bezazlena Android aplikacija vas može koštati mnogo

Jedna od prijetnji sa kojima se najčešće susreću korisnici Androida su malveri koji naplaćuju pretplatu za servise za koje se žrtve nisu prijavile. Žrtvama stižu...

Švedska i Finska potpisale protokole o pristupanju NATO-u

Ambasadori NATO-a potpisali su danas pristupne protokole za prijem u članstvo Finske i Švedske u prisustvu finskog ministra vanjskih poslova Pekka Haavistoa i švedske ministarke vanjskih...

Najčitanije

Povezano

Abazović: Vlada i CPC da potpišu Temeljni ugovor

Premijer Dritan Abazović pozvao je mitropolita Crnogorske pravoslavne crkve Mihaila da Vlada i CPC potpišu Temeljni ugovor. Abazović je jutros odgovorio mitropolitu CPC na obraćanje u kome je izražena...

CPC služilo parastos Arhimandritu Janjuševiću: Nepokolebljivi borac za nezavisnost Crne Gore i Crnogorske crkve

Svještenstvo Crnogorske pravoslane crkve (CPC) 27. juna služilo je parastos blažene uspomene dostojnom Arhimandritu Nikodimu Janjuševiću (1875 – 1941). “Jedan od najistaknutijih duhovnika CPC, komandir...

Скидање духовних окова – пут до црногорске слободе

За актуелно.ме Пише: Никола Полексић, јереј Црногорске православне цркве Kao презвитер свете Црногорске Православне Цркве, и слуга Христоса, желим да се обратим својим вољеним Црногорцима, са...

SNP pravda Đurović ponavljanjem njene izjave: CPC kanonski nepriznata

Iz Socijalističke narodne partije oglasili su se saopštenjem u kojem, kako kažu, žele da stave tačku na zlonamjerne interpretacije izjave predsjednice Skupštine i članice...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve