Nedjelja, 21 Aprila, 2024
Rubrika:

SKANDAL: Ostojić proizveo u igumana Kačavendinog saradnika i glavnog makroa SS

Stamatovića je MUP Srbije uhapsio septembra 2013. ispred Patrijaršije u Beogradu zbog pokušaja da navodno proda kompromitujuće materijale o orgijanju Kačavende

Nikolaja Stamatovića, aktera pedofilskih i gej skandala, koji važi za glavnog makroa u svetosavskoj sekti (SS) poznatoj kao SPC, episkop budimljansko-nikšićki Metodije Ostojić proizveo je 9. avgusta u čin igumana manastira Zlateš u blizini Bijeloga Polja (Tomaševo).

Dugo godina Stamatović, državljanin Bosne i Hercegovine, bio je monah u Bijeljini kod episkopa zvorničko-tuzlanskoga Vasilija Kačavende, koga je Crkva Srbije umirovila ali ne i raščinila nakon što su u javnosti isplivali tajno napravljeni video snimci i fotografije njegovih „bludnih radnji”.

Stamatovića je MUP Srbije uhapsio septembra 2013. ispred Patrijaršije u Beogradu zbog pokušaja da navodno proda kompromitujuće materijale o orgijanju Kačavende.

Portal Aktuelno pisao je još 2020. godine kako su se na teritoriji Crne Gore skrivali opasni članovi kriminalne organizacije zaodjenuti u mantije, među kojima i Stamatović koji važi za glavnog makroa takozvane SPC.

Svjedok i žrtva tih skandala, bivši đakon Bojan Jovanović, nazvao je Stamatovića „glavnim svodnikom”. Tvrdio je kako je vrh SPC najprije želio da jednostavno iz svojih redova ukloni Stamatovića, ali je bio „problem” u tome što je on imao snimke i fotografije nekih od srpskih vladika „koji opšte sa đecom”.

Prema njegovome svjedočenju, Stamatović je na sudu u BiH dao iskaz da on navodno poznaje cijelu mrežu pedofilije SPC. Međutim, u Bijeljinu je došao tadašnji episkop budimljansko-nikšićki Joanikije Mićović, koji je Stamatovića doveo, sklonio, priveo ili sakrio u svoju eparhiju u Crnu Goru — u Zlateš, Tomaševo.

Jovanović je tvrdio da su unutar eparhijskih jurisdikcija SPC u Crnoj Gori „godinama prikrivali episkope i sveštenike pedofile, koji su uništili život desetinama dječaka i djevojčica, a koji su prethodno spas od ličnih, porodičnih tragedija potražili u Crkvi”.

Za istražne postupke povodom bludnih afera unutar Crkve Srbije je ispred Sinoda bio zadužen sadašnji mitropolit crnogorsko-primorski Mićović.

„Mi osnovano sumnjamo da je i Joanikije Mićović u saizvršilaštvu, odnosno da je učestvovao u sakrivanju zločina”, kazao je nedavno za „Pobjedu” advokat Aleksandar Olenjik, punomoćnik svjedoka i žrtve Jovanovića. „Da je znao i imao većinu dokaza koje mi pośedujemo”.

„Ono što je još gore, uzeo je te, bukvalno pedofile, i prebačio ih u Crnu Goru, pod svoju jurisdikciju, da ih dodatno zaštiti od, ionako neefikasnog, srpskog pravosuđa”.

Nikolaj Stamatović je svojevremeno učenik srednje vjerske škole SPC na Cetinju (bogoslovije) kod Amfilohija Radovića i tadašnjega arhimandrita — „rektora” Joanikija MIćovića, koji je nesvršeni student Filozofskoga fakulteta u Beogradu.

Advokat Aleksandar Olenik je pred pravosudnim vlastima u Beogradu, a po zamolnici podgoričkog Višeg državnog tužilaštva u postupku izviđaja protiv Mitropolije crnogorsko-primorske i Joanikija Mićovića zbog prikrivanja pedofilije, predložio saslušanje sveštenika Nikolaja Stamatovića:

„Predložili smo da se sasluša sveštenik Stamatović, jer postoji osnovana sumnja da je on, kao bivši učenik Joanikijev na Cetinju, u pośedu više snimaka orgijanja s maloljetnim licima, te da je već privođen i saslušavan pred organima Bosne i Hercegovine, pa bi bilo dobro zatražiti i spise tog predmeta”.

Iako nema javno saopštenih podataka da je izviđaj Višeg državnog tužilaštva u Podgorici protiv Mitropolije crnogorsko-primorske i Joanikija Mićovića zbog prikrivanja pedofilije okončan, Metodije Ostojić je jeromonaha Nikolaja Stamatovića unaprijedio u igumana.

Ostojić je obred sa Stamatovićem obavio 9. avgusta o.g. ispod šatora, na lokalitetu Samograd kod Bijeloga Polja, uzviknuvši „Dostojan!” — i Stamatović je postao iguman Zlateša, manastira kod Tomaševa u Ostojićevoj eparhiji.

U međuvremenu je Crkva Srbije i Vasilija Kačavendu nedavno „rehabilitovala”.

Kačavenda se, naime, pojavio 15. maja o.g. u širem društvu Porfirija Perića na javnoj manifestaciji u Sremskim Karlovcima kojom je započeto zasijedanje Arhijerejskoga sabora Crkve Srbije, a takođe je potpisao zajedničku poslanicu u ime tog tijela.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
VELIKI JUBILEJ U SPC: Prošlo je 10 godina od kad je Sabor gledao Kačavendin porno snimak, akteri skandala napredovali! | Skala radio
18.04.2023-15:28 15:28

[…] Kada je u pitanju Nikolaj Stamatović, i on je nakon seks skandala i hapšenja prosperirao u SPC. Visoki funkcioner SPC u Crnoj Gori Metodije Ostojić je aktera pedofilskih i gej skandala, koji važi za glavnog makroa u svetosavskoj sekti, Stamatovića 9. avgusta prošle godine proizveo u čin igumana manastira Zlateš u blizini Bijeloga Polja (Tomaševo). […]