Subota, 24 Septembra, 2022
Rubrika:

SKANDAL: Ostojić proizveo u igumana Kačavendinog saradnika i glavnog makroa SS

Stamatovića je MUP Srbije uhapsio septembra 2013. ispred Patrijaršije u Beogradu zbog pokušaja da navodno proda kompromitujuće materijale o orgijanju Kačavende

Nikolaja Stamatovića, aktera pedofilskih i gej skandala, koji važi za glavnog makroa u svetosavskoj sekti (SS) poznatoj kao SPC, episkop budimljansko-nikšićki Metodije Ostojić proizveo je 9. avgusta u čin igumana manastira Zlateš u blizini Bijeloga Polja (Tomaševo).

Dugo godina Stamatović, državljanin Bosne i Hercegovine, bio je monah u Bijeljini kod episkopa zvorničko-tuzlanskoga Vasilija Kačavende, koga je Crkva Srbije umirovila ali ne i raščinila nakon što su u javnosti isplivali tajno napravljeni video snimci i fotografije njegovih „bludnih radnji”.

Stamatovića je MUP Srbije uhapsio septembra 2013. ispred Patrijaršije u Beogradu zbog pokušaja da navodno proda kompromitujuće materijale o orgijanju Kačavende.

Portal Aktuelno pisao je još 2020. godine kako su se na teritoriji Crne Gore skrivali opasni članovi kriminalne organizacije zaodjenuti u mantije, među kojima i Stamatović koji važi za glavnog makroa takozvane SPC.

Svjedok i žrtva tih skandala, bivši đakon Bojan Jovanović, nazvao je Stamatovića „glavnim svodnikom”. Tvrdio je kako je vrh SPC najprije želio da jednostavno iz svojih redova ukloni Stamatovića, ali je bio „problem” u tome što je on imao snimke i fotografije nekih od srpskih vladika „koji opšte sa đecom”.

Prema njegovome svjedočenju, Stamatović je na sudu u BiH dao iskaz da on navodno poznaje cijelu mrežu pedofilije SPC. Međutim, u Bijeljinu je došao tadašnji episkop budimljansko-nikšićki Joanikije Mićović, koji je Stamatovića doveo, sklonio, priveo ili sakrio u svoju eparhiju u Crnu Goru — u Zlateš, Tomaševo.

Jovanović je tvrdio da su unutar eparhijskih jurisdikcija SPC u Crnoj Gori „godinama prikrivali episkope i sveštenike pedofile, koji su uništili život desetinama dječaka i djevojčica, a koji su prethodno spas od ličnih, porodičnih tragedija potražili u Crkvi”.

Za istražne postupke povodom bludnih afera unutar Crkve Srbije je ispred Sinoda bio zadužen sadašnji mitropolit crnogorsko-primorski Mićović.

„Mi osnovano sumnjamo da je i Joanikije Mićović u saizvršilaštvu, odnosno da je učestvovao u sakrivanju zločina”, kazao je nedavno za „Pobjedu” advokat Aleksandar Olenjik, punomoćnik svjedoka i žrtve Jovanovića. „Da je znao i imao većinu dokaza koje mi pośedujemo”.

„Ono što je još gore, uzeo je te, bukvalno pedofile, i prebačio ih u Crnu Goru, pod svoju jurisdikciju, da ih dodatno zaštiti od, ionako neefikasnog, srpskog pravosuđa”.

Nikolaj Stamatović je svojevremeno učenik srednje vjerske škole SPC na Cetinju (bogoslovije) kod Amfilohija Radovića i tadašnjega arhimandrita — „rektora” Joanikija MIćovića, koji je nesvršeni student Filozofskoga fakulteta u Beogradu.

Advokat Aleksandar Olenik je pred pravosudnim vlastima u Beogradu, a po zamolnici podgoričkog Višeg državnog tužilaštva u postupku izviđaja protiv Mitropolije crnogorsko-primorske i Joanikija Mićovića zbog prikrivanja pedofilije, predložio saslušanje sveštenika Nikolaja Stamatovića:

„Predložili smo da se sasluša sveštenik Stamatović, jer postoji osnovana sumnja da je on, kao bivši učenik Joanikijev na Cetinju, u pośedu više snimaka orgijanja s maloljetnim licima, te da je već privođen i saslušavan pred organima Bosne i Hercegovine, pa bi bilo dobro zatražiti i spise tog predmeta”.

Iako nema javno saopštenih podataka da je izviđaj Višeg državnog tužilaštva u Podgorici protiv Mitropolije crnogorsko-primorske i Joanikija Mićovića zbog prikrivanja pedofilije okončan, Metodije Ostojić je jeromonaha Nikolaja Stamatovića unaprijedio u igumana.

Ostojić je obred sa Stamatovićem obavio 9. avgusta o.g. ispod šatora, na lokalitetu Samograd kod Bijeloga Polja, uzviknuvši „Dostojan!” — i Stamatović je postao iguman Zlateša, manastira kod Tomaševa u Ostojićevoj eparhiji.

U međuvremenu je Crkva Srbije i Vasilija Kačavendu nedavno „rehabilitovala”.

Kačavenda se, naime, pojavio 15. maja o.g. u širem društvu Porfirija Perića na javnoj manifestaciji u Sremskim Karlovcima kojom je započeto zasijedanje Arhijerejskoga sabora Crkve Srbije, a takođe je potpisao zajedničku poslanicu u ime tog tijela.

Najnovije

Mišel: EU da otvori granice za Ruse koji bježe

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel izjavio je u Njujorku da Evropa treba da otvori granice za Ruse koji bježe iz zemlje jer su u opasnosti zbog...

Londonski sud odlučio u korist Adriatic Propertisa

Londonski Međunarodni arbitražni sud (LCIA) odbio je zahtjev države Crne Gore da se otvori grad hotel Sveti Stefan i Vila Miločer, čiji je zakupac...

Tuzović: Glas za naš pokret je glas za staru Podgoricu, za Titograd i za...

Očuvanje duha stare Podgorice i nastavak razvoja glavnog grada, kao moderne, evropske metropole, naša je vizija za naredni četvorogodišnji period, poručio je Edin Tuzović, kandidat...

Izložba slika Đorđa Rašovića: Iluzija života otvorena u Herceg Novom

Galatea Gallery Podgorica i JU „Gradski muzej Mirko Komnenović i galerija Josip Bepo Benković” Herceg Novi priredili su izložbu slika akademskog slikara Đorđa Rašovića...

Seksizam u Crnoj Gori često nije prepoznat kao problem

Seksizam u Crnoj Gori uzima maha i ne samo da nije adekvatno sankcionisan, već često nije ni prepoznat kao problem, ocijenjeno je na panelu...

Najčitanije

Povezano

Metodije veličao vođe četnika Dražu Mihailovića i Pavla Đurišića

Episkop budimljansko-nikšićki Crkve Srbije Metodije Ostojić veličao je u ponedjeljak u Beranama vođe četnika u Drugom svjetskom ratu Dražu Mihailovića i Pavla Đurišića, odgovorne za ratne zločine i masovne...

SVETOSAVSKI KULT NA PREKRETNICI Da li će Amfilohijev ”Njegoš” uspjeti da očisti SPC od politike i obavještajnog djelovanja?

Parapolitička organizacija koja se vodi pod imenom Srpska pravoslavna crkva (SPC) nalazi se na prekretnici u Crnoj Gori, i u narednom periodu predstoji grčevita...

“FREEDOM” HAS ARRIVED FOR JOANIKIJE'S PROTEGE: Pedophiles still under the protection of the Serbian Orthodox Church, the main pimp returned to Montenegro!

The controversial Saint Sava cult of blood and soil, which is run under the name Serbian Orthodox Church (SOC), since it won power in...

STIGLA ”SLOBODA” ZA JOANIKIJEVOG ŠTIĆENIKA: Pedofili i dalje pod zaštitom SPC, glavni svodnik  vraćen u Crnu Goru!

Kotnroverzni Svetosavski kult krvi i tla koji se vodi pod imenom Srpska pravoslavna crkva (SPC), od kad je osvojio vlast u Crnoj Gori jednostavno...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve