Ponedjeljak, 24 Juna, 2024
Rubrika:

Elektronski nadzor nad sprovođenjem mjere bezbjednosti zabrane približavanja u slučajevima nasilja u porodici konačno i u Crnoj Gori

U Beranama, Ulcinju i Podgorici organizovane informativne sesije u cilju unaprjedjenja znanja u oblasti rodno zasnovanog nasilja sa akcentom na sprovodjenje mjere bezbjednosti zabrane približavanja putem sistema za elektronski nadzor osuđenih lica

SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja Podgorica u partnerstvu sa Ministarstvom pravde – Direktoratom za krivične sankcije i nadzor, je u Beranama, Ulcinju i Podgorici organizovao informativne sesija u cilju unaprjedjenja znanja u oblasti rodno zasnovanog nasilja sa akcentom na sprovodjenje mjere bezbjednosti zabrane približavanja putem sistema za elektronski nadzor osuđenih lica.

Informativnim sesijama su prisustvovali predstavnici i predstavnice pravosudnih organa, policijskih, socijalnih i zdravstvenih službi, koji su imali priliku da čuju na koji način funkcioniše sprovođenje mjere bezbjednosti zabrane približavanja putem sistema za elektronski nadzor osuđenih lica, značaju i prednostima elektronskog nadzora za žene sa iskustvom nasilja, kao i izazovima sa kojima se susreću tokom sprovođenja iste.

Biljana Zeković, izvršna direktorica SOS telefona Podgorica govorila je o značaju same mjere bezbjednosti zabrane približavanja, koja se učiniocu nasilja može izreći u krivičnom postupku kao i prednostima elektronskog nadzora izrečenih mjera. Takođe je govorila o značaju multisektorske saradnje i ulozi svih institucija u sistemu posebno u dijelu informisanja i upućivanja na postojeće servise i mogućnosti zaštite.

Navela je da elektronski nadzor podrazumijeva dva uređaja, jedan u vidu nanogice koju je u obavezi da nosi osuđeno lice i drugi u vidu “mobilnog aparata” koji nosi žrtva nasilja, koja na svom uređaju dobija signal ukoliko se počinioc nasilja nađe na udaljenosti bližoj od one propisane sudskom odlukom. Na ovaj način ženi sa iskustvom nasilja se daje prilika da se blagovremeno zaštiti, tj. da nadležni organi, u ovom slučaju tim angažovan u Ministarstvu pravde i policija reaguju i preduzmu dalje mjere i radnje u cilju njene zaštite.

Predrag Krsmanović, načelnik Direkcije za uslovnu slobodu – Direktorat za krivične sankcije i nadzor je u okviru informativnih sesija naveo da program izvršenja mjere bezbjednosti zabrane približavanja putem sistema za elektronski nadzor služi da pomogne u sprovođenju sudske odluke za zaštitu žrtve od učinioca krivičnog djela i da doprinese da žrtva može da živi sa osjećajem veće sigurnosti, jer se preko sistema u svakom trenutku detektuje udaljenost između osuđenog i oštećenog lica i njihova pozicija u prostoru. Istakao je da iskustva iz prakse pokazuju da se žene žrtve nasilja koje učestvuju u programu elektronskog nadzora osjećaju više osnaženima, imaju veći osjećaj mira i sigurnosti, jer je učinilac krivičnog djela pod režimom elektronskog praćenja.

Nikolina Boljević psihološkinja SOS telefona Podgorica je istakla da je uvođenje elektronskog nadzora nad izvršenjem mjere bezbjednosti zabrane prilaska, od izuzetnog značaja za same žene koje su žrtve nasilja i da se benefiti koje ovaj mehanizam donosi u pogledu bezbjednosti žrtve prepoznaju na različitim nivoima tj. u različitim segmentima njihovog života. Praksa je pokazala da su žene sa iskustvom nasilja prije uvođenja elektronskog nadzora imale značajne probleme u dokazivanju da počinioc nasilja krši izrečenu mjeru.

Naime, teret dokazivanja je uvijek bio na njima, što znači da kada žena prijavi da je nasilnik prekršio mjeru zabrane približavanja ona to najčešće mora i da dokaže što je nerijetko jako teško za ženu jer je „njena riječ protiv njegove“ ukoliko ne postoji, a rijetko postoji, neki materijalni dokaz poput snimka i sl. S druge strane, korištenjem Sistema za elektronski nadzor osudjenih lica proces dokazivanja nije na njoj nego na organima koji dobijaju informaciju o kršenju same mjere.

Aktivnost je dio projekta „Unaprijeđenje bezbjednosti žena u Srbiji“, finansiranog od strane Ministartva spoljnih poslova Norveške, koji u Crnoj Gori sprovodi UN Women Srbija u saradnji sa Ministarstvom pravde Crne Gore i SOS telefonom za žene i djecu žrtve nasilja Podgorica.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve