Subota, 2 Marta, 2024
Rubrika:

Dukaj: Digitalna transformacija po mjeri građana

Ministar javne uprave na konferenciji ''Sajber sigurnost:”Digitalna budućnost Zapadnog Balkana''

Ministar javne uprave Maraš Dukaj govorio je danas na konferenciji “Sajber sigurnost:”Digitalna budućnost Zapadnog Balkana”.

„Digitalna transformacija i digitalna uprave po mjeri građana, zasnovana na bezbjednoj infrastrukturi i ključnim sistemima za bržu i lakšu upotrebu elektronskih usluga je jedan od naših najvažnih prioriteta u daljem radu“, kazao je Dukaj.

On je istakao da u korak s digitalizacijom mora ići i sajber bezbjednost, jer je prošlogodišnji napad na Vladinu informacionu infrastrukturu otkrio slabosti i rizike čijem otklanjanju smo bili posvećeni.

„Uspostavili smo Vladin CIRT tim, koji je zadužen da u režimu 24/7 nadgleda mrežu državnih organa. Pristupili smo i izradi novog Zakona o informacionoj bezbjednosti u koji je sadržana NIS2 direktiva Evropske unije, kako bi već sada uskladili zakonodavstvo sa standardima Evropske unije, koji je upućen Evropskoj komisiji na mišljenje. Usvajanjem ovog Zakona biće obezbijeđeni uslovi za adekvatno sprovođenje mjera informacione bezbjednosti u pravcu zaštite kritične informacione infrastrukture“, istakao je Dukaj.

Dukaj je kazao da kao država nismo izolovani od dešavanja na regionalnom i međunarodnom planu i shodno tome, da bi osnažili sajber tehničke i kadrovske kapacitete i razmjenu znanja i iskustava, a istovremeno ojačali saradnju na Zapadnom Balkanu, u partnerstvu sa Francuskom i Slovenijom pokrenuli smo uspostavljanje Regionalnog centra za sajber kapacitete Zapadnog Balkana u Crnoj Gori.

“Nalazimo se na svojevrsnoj prekretnici u razvoju sajber bezbjednosti na Balkanu i šire. Unapređenje regionalne i međunarodne saradnje iz ove oblasti, je od ključnog značaja. Sajber prijetnje ne poznaju granice. Naš odgovor mora biti koordinisan i sveobuhvatan. Zajedno možemo izgraditi sigurniji sajber prostor za sve naše građane”, zaključio je Dukaj.

Konferenciju “Sajber sigurnost:”Digitalna budućnost Zapadnog Balkana” organizuje ambasada Mađarske u Crnoj Gori.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve