Petak, 14 Juna, 2024
Rubrika:

Dukaj: Ako gradonačelnici budu birani na izborima izbjeći ćemo manipulacije

Dukaj je predsjedniku parlamenta Andriji Mandiću podnio inicijativu za Izmjenu zakona o izboru odbornika i poslanika, u okviru koje predlaže da se predsjednici opština odnosno gradonačelnici vrše neposredno, odnosno da ih građani direktno biraju.

Ukoliko se predsjednici opština u Crnoj Gori budu birali na izborima, izbjeći će se brojne manipulacije, poručio je ministar javne uprave Maraš Dukaj.

Dukaj je predsjedniku parlamenta Andriji Mandiću podnio inicijativu za Izmjenu zakona o izboru odbornika i poslanika, u okviru koje predlaže da se predsjednici opština odnosno gradonačelnici vrše neposredno, odnosno da ih građani direktno biraju.

“Bazirali smo se na strategiju reforme javne uprave, analizirali smo, odnosno odradili sveobuhvatnu analizu sistema lokalne samouprave. Ta analiza je jasno pokazala putokaz bukvalno gdje ćemo ići u dijelu koji se odnosi na reformu lokalne samouprave i to smo jasno i definisali zakonom, odnosno nacrtom novog zakona o lokalnoj samoupravi”, pojasnio je Dukaj u izjavi za Radio crne Gore.

Dukaj pojašnjava da je predlog ovog zakona poruka da su odgovorno prema građanima, praktični, a i žele da izbjegnu manipulacija.

“Znate i vi sami da smo svjedoci izbornog inženjeringa, gdje su neki birači prešli iz grada u grad i promijenili prebivalište da bi mogl da glasaju. Građani na neki način i nisu krivi, ali sistem krivi političke partije koje su ih zloupotrijebile”, smatra Dukaj.

MJU se, kaže, vodio praksama iz regiona, a i praksama Evropske unije.

“Organizacija izbora i kompletan sistem bi bio puno unaprijeđen i doprinio bi principu jednakosti kroz jednake uslove za sve učesnike izbornog procesa, veću izbornu izlaznost, racionalizaciju troškova, efikasnost sistema lokalne samouprave i transparentnosti”, pojasnio je Dukaj.

Dukaj ocjenjuje da postojeći izbor predsjednika opštine ne korespondira sa demokratskim standardima.

“Zakonom o lokalnoj samoupravi propisani su sam opšti uslovi za njegov izbor koji su istovjetni uslovima za izbor odbornika, pri čemu izbor predsjednika opštine nije u direktno ili indirektnoj vezi sa izbornom voljom građana. Tako da to znači da prema važećim pravnim aktima građani ne biraju neposredno predsjednika opštine, niti je propisana obaveza da se predsjednik opštine bira iz reda odbornika koji su dobili legitimitet zasnovan na izbornoj volji građana”, naveo je on.

Zato poručuje da je jako važno da se njegov predlog modela biranja predsjednika opština primijeni u našoj zemlji.

“To bi doprinijelo većem stepenu odgovornosti prema građanima, većem učešću u izbornom procesu, većem povjerenju, što sve doprinosi jačanju demokratskih procesa na lokalnom nivou”, zaključio je ministar.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve