Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

Dorađena optužnica u slučaju e-komerc: Na spisku okrivljenih Duško Knežević i još šest osoba

Prvom optužnicom koja je podignuta prije godinu i potom vraćena na dopunu istrage Specijalno tužilaštvo je teretilo 108 osoba i 248 kompanija

Dorađena optužnica protiv odbjeglog biznismena i predsjednika Atlas grupe Duška Kneževića u slučaju e-komerc dostavljena je Višem sudu u Podgorici na ponovnu kontrolu, kazala je za Pobjedu savjetnica za odnose sa javnošću ovog suda Aida Muzurović.

Ovog puta, Specijalno tužilaštvo za stvaranje kriminalne organizacije, pranje novca, utaju poreza i doprinosa tereti sedam osoba Duška Kneževića, N. S., R. Š., S. K., R. K., B. S., A. P. i dvije kompanije DOO ,,V.C.“ Podgorica i DOO ,,S“ Podgorica.

Prvom optužnicom koja je podignuta prije godinu i potom vraćena na dopunu istrage Specijalno tužilaštvo je teretilo 108 osoba i 248 kompanija.

Prema saznanjima Pobjede, u optužnici je objašnjeno po kojoj matrici su osumnjičeni radili nezakonite radnje.

Istražitelji su u ovom slučaju došli do podatka da je utajeno oko 57 miliona eura poreza.

Matrica za malverzacije

Iz Specijalnog tužilaštva ranije je objašnjeno da u e-komercu učestvuju kompanije registrovane kao rezidentna pravna lica koja se bave trgovinom i trguju preko vebsajtova. Trgovac potpisuje izjavu da neće koristiti e-komerc za drugu firmu. U slučaju grupe koju je, kako se sumnja organizovao odbjegli biznismen, osnivači rezidentnih pravnih lica koja se bave trgovinom su tri mjeseca prije registracije u Crnoj Gori bili vlasnici firmi u Češkoj, Italiji, Francuskoj, Velikoj Britaniji, Kipru, Izraelu, Bugarskoj, Poljskoj, Holandiji, Malti, Gibraltaru, Madagaskaru, Britanskim Djevičanskim Ostrvima i na Maršalskim Ostrvima.

Na osnovu brojnih analiza i uvida u dokumentaciju tim koji je radio na ovom slučaju došao je do podataka da su odgovorna lica u rezidentnim pravnim licima, koji su kao trgovci koristili e-komerc, ujedno bili i stvarni vlasnici vebsajtova, odnosno internet prodajnih mjesta preko kojih je realizovan milionski promet.

Specijalno državno tužilaštvo osnovano sumnja da je 148 domaćih trgovaca koristilo e-komerc kod Atlas banke i trgovalo preko 606 vebsajtova od kojih su 54 bili neaktivni. Njihov promet je bio 73 miliona eura, 658 miliona dolara, 11 miliona britanskih funti i sedam miliona kanadskih dolara.

Istražitelji sumnjaju da su trgovci nakon realizovanih prometa i transfera novca pokretali postupak likvidacije svoje firme, a nijesu prijavili porez. Da bi spriječili nepopravljive posljedice po državni budžet, predložili su blokadu 63 miliona eura koji su zatečeni na računima okrivljenih trgovaca.

Optužnice

Ovo je šesta optužnica koju je Specijalno državno tužilaštvo podiglo protiv predsjednika Atlas grupe. Njegovo ime se našlo u slučajevima koji su u javnosti poznati kao Aerodrom, Global karbon, Kaspia i dva predmet za pranje novca. U svim slučajevima osim u Kaspi Kneževič je označen da je na čelu kriminalne grupe koja je po njegovom nalogu izvršavala nezakonitosti.

Ime Duška Kneževića pominje se i u slučajevima privatizacije budvanskog ,,Sajma“ i vojno-bolničkog kompleksa ,,Meljine“.

Specijalno tužilaštvo je osim krivičnih istraga vodilo i finansijke provjere Kneževićeve imovine. Tokom finansijske istrage, SDT je tražio da se blokira upravljanje imovinom Kneževića u Zeti – vila i imanje u Mahali, luksuzni stan na Svetom Stefanu i Podgorici.

Prije nekoliko dana Viši sud je prihvatio prijedlog Specijalnog tužilaštva i donio odluku da se blokira sva imovina biznismena Duška Kneževića i Atlas grupe u Crnoj Gori.

Odlukom suda privremeno je blokirana imovina kompanije „Mogren hil“ „Atlas hotels group“, „Atika lend“, „Ekspo Budva“, „Ekspoinvest Budva“, Opšte bolnice ,,Meljine“ i „Montenegro ekspres grup“.

Sa druge strane pravni tim Kneževića tada je naveo je da je zahtjev SDT-a „nezabilježeno nasilje nad pravom, zakonom“, navodeći da je to „odmazda nakon što je Knežević pokrenuo međunarodnu arbitražu protiv države Crne Gore sa odštetnim zahtjevom od 500 miliona eura“.

Knežević koji se od početka pokretanja istraga nalazi u Londonu tvrdeći da nema nikakve veze sa brojnim optužbama, već da su one plod mašte i konstrukcije u režiji glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića i predsjednika države Mila Đukanovića.

Za sve vrijeme optužbi nije ponudio nijedan materijalni dokaz, a kako je vrijeme prolazilo njegovi saradnici su počeli da razotkrivaju kako su po Kneževićevom nalogu izvršavali nezakonite radnje.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve