Srijeda, 21 Februara, 2024
Rubrika:

Domu zdravlja Glavnog grada: Vanredni termin za vakcinaciju djece zbog pojave ”velikog kašlja”

Veliki kašalj je akutna respiratorna infekcija koju uzrokuje bakterija Bordatela pertusis, a karakteriše se dugotrajnim nadražajnim kašljem praćen zacjenjivanjem sa potencijalno ozbiljnim komplikacijama, osobito kod novorođenčadi i odojčadi kod koje zbog uzrasta još nije započeta vakcinacija ili nisu stigli da prime sve potrebne doze vakcina iz primarne serije, kao i djeca do 5.god starosti

U nedelju 3.12.2023.u Domu zdravlja Glavnog grada u ZO Stara Varoš u terminu od 9-17 časova biće organizovan vanredni termin za vakcinaciju djece. Prema saopštenju IJZ u Crnoj Gori su laboratorijski potvrđeni slučajevi oboljevanja od pertusisa (velikog kašlja).

Veliki kašalj je akutna respiratorna infekcija koju uzrokuje bakterija Bordatela pertusis, a karakteriše se dugotrajnim nadražajnim kašljem praćen zacjenjivanjem sa potencijalno ozbiljnim komplikacijama, osobito kod novorođenčadi i odojčadi kod koje zbog uzrasta još nije započeta vakcinacija ili nisu stigli da prime sve potrebne doze vakcina iz primarne serije, kao i djeca do 5.god starosti.

“Oboljenje se uspjesno prevenira vakcinacijom sa kombinovanim vakcinama koje u svom sastavu sadrze komponentu protiv velikog kašlja (Hexaxim, Pentaxim, Tetraxim). Apelujemo na roditelje i staratelje koji imaju djecu koja nisu vakcinisana ili nisu primila sve 3 doze vakcina iz primarne serije, kao i oni koji nisu primili revakcinu u 2. god života i pred polazak u školu da dovedu svoju djecu na vakcinaciju i na taj način sprijeće oboljevanje od velikog kašlja, kao i od drugih oboljenja koje se ovim vakcinama mogu spriječiti”, navode iz Doma zdravlja.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve