Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Đeka sa Marselom: Italija i Crna Gora nastavljaju da njeguju dugogodišnje prijateljske odnose

''Đeka i Marsela su razgovarali o stanju u oblasti ljudskih i manjinskih prava, te planovima za dalje unapređenje u predmetnoj oblasti'', saopšteno je iz Ministarstva ljudskih i manjinskih prava

Italija i Crna Gora, nastavljaju da njeguju dugogodišnje prijateljske odnose i u kontinuitetu unaprijeđuju bilateralnu saradnju, poručeno je sa sastanka ministra ljudskih i manjinskih prava Fatmira Đeke i ambasadorke Italije u Crnoj Gori, Andreine Maresele. 

“Đeka i Marsela su razgovarali o stanju u oblasti ljudskih i manjinskih prava, te planovima za dalje unapređenje u predmetnoj oblasti”, saopšteno je iz Ministarstva ljudskih i manjinskih prava.

Kako se navodi, u okviru reformskog procesa koji sprovodi Crna Gora na svom integracionom putu za članstvo u Evropskoj uniji, veoma je važno da domaći zakonski okvir uskladimo sa međunarodnim standardima i ubrza realizaciju svojih obaveza iz evropske agende, jer njena opredijeljenost ka Evropskoj uniji nije upitna, rekao je Gjeka.

“S tim u vezi, Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava uspjelo je da uputi tekst Predloga novog krovnog anti-diskriminacionog Zakona o zaštiti jednakosti i zabrani diskriminacije Evropskoj komisiji na mišljenje i očekuje da procedura njegovog donošenja bude ove godine završena”, dodaje se u saopštenju.

U pripremu ovog zakona uloženo je dosta napora, imajući u vidu sve promjene koje su bile na snazi u protekle tri godine od kako je počela njegova izrada, i donošenje istog usloviće izmjene i dopune mnogih drugih zakona.

“Ovaj zakon biće ključni propis u zakonodavstvu koji uređuje suzbijanje diskriminacije i jednakost i iz tog razloga se smo nastojali da bude napisan jasno i sistematično kako bi se primjena postojećih garancija podstakla, a ne destabilizovala”, pojasnio je Đeka.

Ovu godinu će obilježiti i nastavak rada na pripremi Nacrta Zakona o pravnom prepoznavanju rodnog identiteta na osnovu samoodređenja, koji je u znaku aktivne saradnje sa nevladinim sektorom iz oblasti unapređenja prava LGBTIQ osoba i međunarodnim parnerima, te izrada novih strateških dokumenata iz oblasti unapređenja kvaliteta života LGBTIQ osoba u Crnoj Gori, kao i manjinske politike.

“Preostalo je dosta obaveza u oblasti zaštite od diskriminacije lica sa invaliditetom, najprije da kadrovski postavimo organizacionu jedinicu, zatim formiramo Savjet za prava lica sa invaliditetom i pokrenemo stvari sa tačke zastoja, ali i da ubrzamo ostvarivanje politike jednakih mogućnosti.
U tom dijelu imamo dosta prostora za razvijanje saradnje i razmjenu praksi”, predložio je ministar.

Marsela je čestitala Đerki na nastavku funkcije i u novom sazivu Vlade i poželela uspješan dalji rad, smatrajući veoma važnim napore koje Vlada Crne Gore ulaže u oblast zaštite i unapređenja ljudskih i manjinskih prava, jačanja zakonodavnog okvira, te posebno u dijelu koji se odnosi na unapređenje kvaliteta života najosjetljivijih društvenih grupa.

Ambasadorka se zahvalila ministru na ažuriranom pregledu aktivnosti Ministarstva ljudskih i manjinskih prava, istučući da su kako zakon protiv diskriminacije tako i zakon o pravnom priznavanju rodnog identiteta na osnovu samoopredjeljenja od suštinskog značaja za građanski i društveni razvoj zemlje i za crnogorsko društvo.

Sagovornici su saglasni da je namjera aktuelnog saziva Vlade da ubrza integracioni put Crne Gore prema Evropskoj uniji i nastavi da štiti demokratske principe na kojima se temelji Crna Gora, kao i geopolitičko pozicioniranje zemlje, u skladu sa njenim evroatlantskim putem, te da je početak rada ovog saziva pokazao demokratsku zrelost i neodstupanje od zacrtanih ciljeva Crne Gore u integracionim procesima, što međunarodna zajednica pozdravlja, iako nastavlja da prati eventualna “iskakanja iz šina”, koja ne bi prošla nezapažena.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve