Srijeda, 29 Maja, 2024
Rubrika:

Đeka: Crna Gora preuzela obavezu da poštuje, štiti i ostvaruje prava žena prema odredbama ove Konvencije

Delegacija koju je predvodio ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka predstavila juče, u Ženevi, III Periodični izvještaj o sprovođenju Konvencije, na 88. zasijedanju Komiteta za elimiminaciju svih oblika diskriminacije žena

Crna Gora, kao država u procesu evropskih integracija, prepoznaje važnost dosljedne primjene i poštovanja međunarodnih standarda ljudskih prava, uključujući i Konvenciju Ujedinjenih nacija o eliminaciji svih oblika diskriminacije žena (CEDAW). Delegacija koju je predvodio ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka predstavila juče, u Ženevi, III Periodični izvještaj o sprovođenju Konvencije, na 88. zasijedanju Komiteta za elimiminaciju svih oblika diskriminacije žena.

U okviru dvije sesije, delegacija je u konstruktivnom dijalogu sa članovima/icama Komiteta predstavila postignuti napredak i aktuelne izazove u periodu od 2017. do danas, u oblastima koje su u fokusu zaštite predmetne Konvencije. Ministar Đeka istakao je punu posvjećenost Crne Gore implementaciji CEDAW Konvencije. Crna Gora je preuzela obavezu da poštuje, štiti i ostvaruje prava žena prema odredbama ove Konvencije i s tim u vezi, aktivno radi na njihovoj primjeni u nacionalnom kontekstu.

On je naglasio da je aktuelni saziv Vlade Crne Gore svjestan uticaja čestih političkih promjena na sposobnost za kontinuirani napredak u implementaciji preuzetih obaveza, ali da izražava punu spremnost da radi aktivnije na postizanju rodne ravnopravnosti u crnogoskom društvu.

“Crna Gora je postigla vidljive rezultate u borbi protiv nasilja nad ženama, na polju učešća žena u političkom i javnom životu, kao i u obezbjeđivanju pristupa obrazovanju, zdravstvenim uslugama i ekonomskim resursima, istakao je ministar. Međutim, stereotipizacija žena, prisutnost rodno-zasnovanog nasilja, koje uključuje između ostalog i onlajn nasilje, kao i diskriminaciju u pojedinim oblastima društva, neki su od izazova koji zahtijevaju našu punu pažnju i angažovanost”, kazao je Đeka.

Naglašena je saradnja Vlade i nevladinih organizacija na unapređenju ljudskih prava, rodne ravnopravnosti i ostvarivanju ciljeva održivog razvoja. U Crnoj Gori, ova saradnja je posebno istaknuta u kontekstu izvještaja iz sjenke za CEDAW Konvenciju, rekao je ministar i dodao da su ovi izvještaji ključni instrument u praćenju primjene CEDAW-a, pružajući detaljnu analizu stanja ženskih prava, identifikujući izazove i preporučujući mjere za unapređenje.

Delegacija Crne Gore odgovarala je na pitanja u vezi sa implementacijom CEDAW Konvecije u oblastima vidljivosti Konvencije, eliminacije stereotipa, rodno-zasnovanog nasilja, učešća u javnom i političkom životu, obrazovanja, zdravstvene i socijalne zaštite, zapošljavanja, ekonomskog osnaživanja, i pripadajućoj normativi u oblasti zaštite ljudskih prava.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve