Subota, 24 Februara, 2024
Rubrika:

Direktor Monstata: Popis počinje u četvrtak, sve je spremno

Pejović je na konferenciji za medije rekao da je sve spremno za popis i da ne postoji nijedan razlog da se popis ne sprovede

Direktor Uprave za statistiku (Monstat) Miroslav Pejović kazao je da sjutra počinje popis, kada popisivači izlaze na teren. Pejović je na konferenciji za medije rekao da je sve spremno za popis i da ne postoji nijedan razlog da se popis ne sprovede.

“Sve je spremno, popis sjutra počinje. Obezbjeđeni su svi uslovi. Monstat je sproveo sve aktivnosti, popisivači i instruktori danas obilaze popisne krugove”, rekao je Pejović.

Pozvao je sve građane da otvore vrata popisivačima i da učestvuju u procesu.

“Pozivamo na suzdržavanje od izjava koje ne doprinose smirivanju tenzija. Popis je više od onoga što se može čuti u javnosti”, poručio je Pejović.

Istakao je da zakonske odredbe kažu da su osobe koje su prepoznate da treba da se popišu, dužne da učestvuju u popisu te da kaznene odredbe postoje.

Pejović je rekao da mogu sprovesti popis sa 3.300 od traženih 3.800 izabranih kandidata – popisivača. Istakao je, da ako dođe do osipanja popisivača, postoji mogućnost angažovanja popisivača iz susjedne opštine. Druga opcija je, kako je rekao, da neki popisivači brzo završe posao i dodatno se angažuju, a treća opcija je produženje popisivanja.

Vršilac dužnosti predsjednika Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković rekao je danas da ta stranka neće učestvovati u popisu stanovništva dok se ne ispune svi uslovi iz sporazuma.

Na pitanje novinara da ako do bojkota dođe, u kom momentu popis nije validan, Pejović je odgovorio:

“Zaista mi je žao ukoliko dođe do bojkota, jer ste svi vidjeli da su svi preduslovi koji su bili definisani sporazumom ispunjeni, a poslednji uslov je specifikacija za softver. Specifikacija je odrađena od strane MONSTAT-a. Evo je ovdje. Mi je nećemo davati javnost iz razloga da bi ispoštovali zakon”.

Preciznost podataka će zavisiti od veličine bojkota

Pomoćnica direktora MONSTAT-a Snežana Remiković kazala je da će u zavisnosti od neodgovora građana zavisiti i preciznost podataka.

“Procjene koje će MONSTAT raditi, koristeći registre, će biti zvanični podaci. Mi samo možemo govoriti o preciznosti tih podataka, koja će, zavisno od veličine bojkota, uticati na preciznost podataka”, ističe Remiković.

Miroslav Pejović kaže da je ubijeđen da sa 3.300 popisivača, od 3.800 sa rezervama koje su tražili, može da se sprovede popis, ukoliko se bude sprovodio u adekvatnoj dinamici.

“Ukoliko dođe do osipanja popisivača postoji mogućnost za angažovanje popisivača iz bliske opštine. Treći scenario je da se popis produži, što ne želimo”, naveo je Pejović.

Što se najave bojkota tiče, Pejović ističe da ukoliko bojkotuju političke partije ne znači da će i građani.

“Ja bih ostavio građanima da procijene da li je MONSTAT odradio profesionalno i stručno svoj posao i apelujem da učestvuju u popisu jer je svaki građanin bitan”, istakao je Pejović.

Odgovarajući na pitanje da li su popisom obuhvaćeni građani iz Crne Gore na privremenom ili stalnom radu u inostranstvu, pomoćnica direktora MONSTAT-a je kazala da svako ko ima prebivalište u Crnoj Gori ulazi u statistiku.

“Popisom će se obuhvatiti i crnogorski državljani koji su u trenutku popisa odsutni, pod uslovom da prisutni član domaćinstva postoji u Crnoj Gori koji će dati podatke za odustne članove maćinstva”, istakla je Remiković, dodajući da će to u popisnicma jasno biti notirano kao uobičajeno mjesto boravka.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve