Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Digitalna budućnost sigurna u rukama mladih: Održano takmičenje ”Lov na hakerski kod”

U okviru kampanje Sajber odgovorni

Srednjoškolci i srednjoškolke iz cijele Crne Gore učestvovali su danas u takmičenju “Lov na hakerski kod”, organizovanom u Podgorici, u okviru kampanje Sajber odgovorni.

“Mladi su u timovima kreirali rješenja za simulirani hakerski napad, a najbolja je bila ekipa Vuln hunters, koju čine Aleksandra Anđić, Luka Miletić i Andrija Boričić. Članovi prvoplasiranog tima nagrađeni su laptop računarima”, sopšteno je iz Ministarstva javne uprave MJU.

Drugo mjesto osvojila je ekipa DedSec, odnosno Lana Jauković, Arman Omerović i Vuk Ivanović, koji su nagrađeni mobilnim telefonima. Ljubomir Jelić, Boris Pejović i Vojin Vuković iz tima Anon1mus1 dobili su tablete za treće mjesto.

Učenici i učenice su u proteklih nekoliko sedmica prošli intenzivnu obuku sa mentorima, položili kvalifikacioni test, nakon kojeg su grupisani u sedam timova koji su se borili za titulu najboljeg.

“Takmičenje je realizovano na inicijativu Vladinog CIRTa, koji je zadužen da preventivno djeluje, ali i aktivno istražuje, analizira i odgovara na sajber incidente unutar mreže organa državne uprave, kao i da u kontinuitetu djeluje na jačanju aktuelnih bezbjednosnih polisa i praksi. CIRT je odnedavno dostupan na zasebnom portalu na adresi www.cirt.gov.me, a za građane je koristan zbog mogućnosti da prijave sajber incidente, ali i budu u toku sa svim aktivnostima i edukacijama iz oblasti”, navodi se u saopštenju.

Događaj je dio projekta “E-usluge i digitalna infrastruktura kao odgovor na Covid-19” koji finansira Evropska unija, a sprovodi UNDP u saradnji sa Ministarstvom javne uprave, s ciljem jačanja kapaciteta i sigurnosti digitalnog ekosistema u Crnoj Gori. Takmičenje su podržale i kompanije Un1quely i Amplitudo akademija, koje su mladima poklonile obuke iz oblasti ofanzivnih i defanzivnih cybersecurity operacija.

“Razumijevanje sajber prijetnji i sticanje vještina za njihovo suzbijanje je imperativ u digitalnom dobu, a uključivanje i edukacija mladih investicija u sigurnu digitalnu budućnost. Događaji poput ovog, pružaju priliku učenicima i učenicama da razvijaju sposobnosti timskog rješavanja problema, unaprijede vještine kritičkog razmišljanja i razumiju važnost zaštite digitalne imovine”, zaključuju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve