Centar za građansko obrazovanje (CGO) povodom Međunarodnog dana demokratije, koji se obilježava svakog 15. septembra, ukazuje na zabrinjavajući trend krize reprezentativne demokratije.

Iz CGO-a poručuju da to potvrđuje i činjenica da skoro tri petine građana i građanki nemaju povjerenja u političke stranke, a od ključnih institucija najmanje povjerenja generiše Skupština Crne Gore.

“Građani i građanke očito prepoznaju da demokratski mehanizmi i instituti sve manje služe afirmaciji demokratskih vrijednosti. To zahtijeva promjenu pristupa i u institucijama i u političkim partijama kako bi vratili izvornim vrijednostima i stavili javni ispred pojedinačnog i partikularnog interesa”, poručuju iz CGO-a.

Podsjećaju na Izvještaj Evropske komisije za 2019. koji donosi Crnoj Gori prosječnu ocjenu ograničenog napretkaza 33 pregovaračka poglavlja, a što znači da Crna Gora ne produkuje očekivane mjerljive rezultate na koje se obavezala kroz proces pristupanja EU.

“Ujedinjene nacije ove godine podsjećaju zemlje širom svijeta da sedemokratija tiče građana i građankii da se kao dvosmjerni proces izgrađuje na kontinuiranom dijalogu između civilnog društva i političkih struktura, naglašavajući da taj dijalog mora imati realan uticaj na političke odluke. U Crnoj Gori je i to u padu jer se učešće civilnog društva nerijetko svodi na puki štrik uz trajuće prljave kampanjeprotiv kritički orijentisanih nevladinih organizacija i njihovih lidera što dodatno otežava uspostavljanje sadržajne i konstruktivne komunikacije oko pitanja od javnog interesa”, navode u CGO-u.

Kažu i da se zaboravlja da su građani i građanke ti koji daju legitimitet vlasti, a zauzvrat treba da dobiju zaštitu i učinkovito sprovođenje i poštovanje ljudskih prava.

“Zato je vraćanje demokratije u službu građana i građanki više nego opravdan zahtjev”, zaključuju u CGO-u.

Međunarodni dan demokratije uspostavio je UN 15. septembra 2007. uz poziv vladama svih zemalja za jačanjem nacionalnih programa posvećenih promociji i konsolidaciji demokratije, a obilježava se od 2008.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve