Nedjelja, 14 Aprila, 2024
Rubrika:

Crnogorski Đordano Bruno!

Pretiti čak i performanskim igrokazom i improvizovanom lomačom u 21. stoleću i to  slobodoumnom piscu, je zaista krunski dokaz da se danas Crnom Gorom slobodno šetaju razne varvarske protuve nalik onima iz srednjeg veka

Piše: Milutin L. Cerović

Poznati skolastik Filipe Bruno rođen je sredinom 16. veka, to je inače njegovo rođeno ime koje je kasnije promenio u katoličkom samostanu, gde je živeo jedno vreme, u ono opšte poznato ime Đordano.

Taj Đordano Bruno se posvetio u prvo vreme klasičnoj skolastici koja je zastupala tadašnja katolička crkva i sama njena inkvizicija.

Međutim kako je Đordano sazrevao sa godinama, počeo je da sumnja u zvaničnu vladajuću opštu i versku skolastiku, i posvetio se slobodoumlju i istraživanju sveta i okruženja kao takvog.

Zbog takvog ponašanja njegovi cimeri i starešine iz katoličkog samostana su  ga bukvalno proterale.

Napustio je silom prilika rodnu Italiju/Rim kao takav i na kraju je na prevaru pozvan da se vrati u rodni grad, gde su ga malo kasnije osudili ti poznati katolički inkvizitori na lomači gde je spaljen na kraju 16. i početkom 17. stoleća.

Ovo je tragična sudbina ovog poznatog italijanskog filozofa i naučnika koji je zaista pogubljen samo zbog radoznalog duha i ljubavi prema istini i mudrosti.

Sve ovo gore vidimo dešavalo se krajem 15. i tokom 16. veka.

Da vidimo sada šta se dešava u prvoj trećini 21. stoleća u sve više inkvizitorskoj Crnoj Gori.

Na poznatog crnogorskog pisca i kolumnistu Andreja Nikolaidisa rođenog u poslednjoj trećini 20. veka se ostrvila pre neki dan pravoslavna invizicija/četničke provenijencije.

Ta prosrpska pravoslavna inkvizicija vidimo kasni za katoličkom inkvizicijom i sa svojom ideologijom mača i lomače punih 500. godina.

Pretiti čak i performanskim igrokazom i improvizovanom lomačom u 21. stoleću i to  slobodoumnom piscu, je zaista krunski dokaz da se danas Crnom Gorom slobodno šetaju razne varvarske protuve nalik onima iz srednjeg veka.

Da se ne lažemo, za ovaj skandal sa lomačom i za sve skandale sličnog tipa odgovorna su samo dva krivca, a to su:

Takozvana Srpska pravoslavna crkva koja se ponaša predugo kao puštena sa lanca i naravno sve političke stranke bliske istoj toj crkvi.

Igrom slučaja svi gore prozvani danas apsolutno vladaju Crnom Gorom totalno neometani niti kontrolisani od nijedne mrtve institucije sistema, koje su se inače sve redom stavile na stranu pomenutih vinovnika.

Možemo slobodno da prognoziramo i da pogodimo epilog ove nevesele priče, da baš niko na kraju neće odgovarati za ništa, jer nema ko da sprovede bilo kakve zakonske sankcije prema vinovnicima srednjovekovnog mračnjaštva.

Danas realno u Crnoj Gori kadije i sudije tuže u isto vreme.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

6 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
xxy
04.03.2024-07:56 07:56

Tradicija Karnevala u Boki je 500 godina jos od vremena Mletacke Republike . Obicaj je da se spali lutka neke nezeljene osobe koja se zamjerila gradu i mjestanima grada u kojem se odigrava Karneval. Nikolaidis je vrijedjao vulgarno Herceg Novi ,Novljane , Pravoslavnu vjeru i njene Svestenike. Njegov lik je osudjen i spaljen shodno obicajima Karnevala iz navedenih razloga a ne zato sto je on pisac. Djordano Bruno je ziv spaljen radi svog stava o pogledu na Svemir koji se nije uklapao sa vidjenjem Katolicke Crkve i po zakonima Inkvizivije osudjen na smrt i spaljen u Rimu. Pravoslavna crkva nije… Pročitaj više »

Ama_dokle
04.03.2024-11:02 11:02
Reply to  xxy

Divna zamjena teza, da čovjek stvarno povjeruje. Čime se Andrej zamjerio Herceg Novom, SPC i ostalima, jeli zato što piše o svim nepodopštinama gradskih vlasti i same crkve, jeli to vrijeđanje. Uostalom, u Herceg Novom je najmanje Novljana, Grna Gora je velikodušno otvorila svoja vata prognanicima i unesrećenima iz ratova 90-tih, a sada ti isti hoće još ”malo više”, pa im smeta kad neko kritikuje sve jade izvršne i svetovne vlasti. To se zove gajiti guju u njedrima. Istorija je puna onih koji spaljuju, i pogoto onih koji ovakav čin opravdavaju. A onda i teza da spaljivanja nema u SPC,… Pročitaj više »

xxy
04.03.2024-12:33 12:33
Reply to  Ama_dokle

Evo cime se zamjerio Novljanima ,nije nikakva zamjena teza. „Православље у Црној Гори смрди као кужна лешина, све до неба. Паства је, као свуда, злочиначка – али прави зликовци су попови.“ „Добростиви град Херцег Нови заобилазим као Ђавола. Не само што ми се тај град и његови становници гаде, него зато што сам својевремено добио формалну забрану уласка у тај Рај на земљи. Што се тиче Босанаца, оних, чијим је парама након земљотреса 1979, поново изграђена та балега од града, препоручујем да га и сами у широком луку заобиђу“. Organizatori Maskembala ,Karnevala nisu doseljenici izbjeglice iz Bosne nego starosjedioci ,mjestani… Pročitaj više »

Bokeljka
04.03.2024-08:37 08:37

Kreteni
Samo tu jednu riječ j i zaslužujete

Bot
04.03.2024-11:13 11:13

Xxy, mušmulice mala, prvo vi ste sektaši, upravo si sam rekao prihvatate katoličku tradiciju koja nema veze sa pravoslavljem, drugo spaljujete sad simbolički, devedesetih na djelu, treće istina smeta samo onima koji rade pogrešno, zato i jeste spaljena ova lutka. Niko ne demantuje ništa, zato što ne može ništa da se demantuje, čitaj, rečena je istina, a istina, ponavljam, boli samo one koji rade kako ne treba. Pa neka svako stane iza svojih riječi i (ne)djela.

Paško vojčaj
28.03.2024-13:23 13:23

Neka Đogašu