Petak, 1 Marta, 2024
Rubrika:

Crna Gora vrlo brzo može postati lider u oblasti vještačke inteligencije

Imati centralu u Londonu, a imati razvojne IT centre u svojoj državi je idealna kombinacija. Ideja je da startup kompanija Uhura Solutions zaposli najbolje stručnjake u oblasti programiranja sa posebnim osvrtom na mašinsko učenje, poručio izvršni direktor i suosnivač Uhura Solutions, Đuro Stojanović

Crna Gora vrlo brzo može postati lider u oblasti vještačke inteligencije, jer ima odlične resurse, a startup kompanija Uhura Solutions zaposliće najbolje stručnjake u oblasti programiranja sa posebnim osvrtom na mašinsko učenje.

To je, gostujući na Gradskoj televiziji, poručio izvršni direktor i suosnivač Uhura Solutions, Đuro Stojanović, pojašnjavajući da se svi startup-ovi procjenjuju u odnosu na njihov potencijal da unesu velike promjene kako u biznis svijetu, tako i u svakodnevnom životu.

“Mi se nadamo da ćemo relativno brzo biti lideri u oblasti vještačke inteligencije- kako možemo da primjenimo vještačku inteligenciju da pomognemo ljudima kada su u pitanju kompleksni ugovori. Crna Gora ima fantastične resurse. Ali postoji čudan odnos ljudi u malim sredinama. Ne cijenimo dovoljno sebe u oblastima gdje bi trebalo, a gdje ne treba prvi smo”, rekao je Stojanović.

Kada je riječ o fakultetima, Crna Gora, kako je primijetio, ima odlične fakultete, ali nedostaje praksa.

“Ali samim tim što nemamo praksu ne znači da osoba, koja je završila programiranje na tehničkim fakultetima, ili sama učila, nije jednako kvalitetna kao neko ko se školovao u Londonu, San Francisku. Top pet najboljih posto studenata u Crnoj Gori je jednako top pet najboljih studenata Kembridža, Oxforda ili San Franciska. Razlika je u tome što oni čim završe fakultet dobijaju posao u Googleu, Facebooku. Kod nas, kada završite fakultet niste sigurni da ćete uopšte dobiti posao”, istakao je Stojanović.

Imati centralu u Londonu, a imati razvojne IT centre u svojoj državi je, kako smatra, idealna kombinacija. Ideja je, kako je rekao, da startup kompanija Uhura Solutions zaposli najbolje stručnjake u oblasti programiranja sa posebnim osvrtom na mašinsko učenje.

“Već sada imamo program sa Univerzitetom Crne Gore, sa Elektrotehničkim fakultetom. Počela je saradnja u oblasti dualnog obrazovanje. Ideja je da najboljim studentima Elektrotehničkog fakulteta, koje interesuje mašinsko učenje, dio ocjene ne bude test ili projekat, već rad na specifičnom projektu u našoj kompaniji. Nadamo se da ćemo privući najbolje programere, kako iskusne, tako i studente. Nije čak ni važno da li će ostati kod nas. Neka provedu godinu, nauče šta je mašinsko učenje i vrlo lako će poslije toga naći posao bilo gdje”, smatra Stojanović.

Suština svega je, kako je istakao, da se pokušaju pronaći vrhunski talenti.

“Tražimo talante, ljude koji imaju volju da uče, a poslije sve dođe. Ako imate dara za programiranje i volite kompleksne zadatke, sve se može naučiti. Prvo je pitanje da li uživate da radite nove stvari, drugačije, na drugačiji način. Ako je to samo posao, kao svaki drugi, vjerovatno to nije najbolja priča za vas. To je naporan posao, ali kada dobijete investitore koji žele da ulože u vas to je ono što vam nadoknadi godine rada”, kazao je Stojanović.

Uhura Solutions, kako je pojasnio, koristi vještačku inteligenciju kako bi se uradila kompleksna analiza bez potrebe uplitanja čovjeka, a to znači da se npr. obrada određenog dokumenta od dva sata može završiti za manje od minut.

“To značajno ubrzava biznis procese. Mi dajemo mogućnost našim klijentima da izgrade te module vještačke inteligencije, prilagode sistem njihovim potrebama bez znanja programiranja. Tako da sada imate jednoga pomoćnika koji radi sve poslove čovjeka, na način na koji želite. Znači imamo značajno skaraćene vremena obrade sa velikom preciznošću i mogućnost da vi sami kao kompanija gradite automatske sisteme bez potrebe znanja programiranja”, objasnio je Stojanović.

Najčešći klijenti, kako je rekao, su finansijske institucije, prvenstveno banke, koji imaju jasnu potrebu da izađu u susret klijentima i odgovore na regulatorne zahtjeve.

“Mi već imamo kompanije koje koriste našu platformu, a 95 odsto je smanjenje vremena obrade. Naš cilj je da naša kompanija postane jedan od lidera na globalnom nivou vezano za ovu oblast. Imamo imovacije, sistem radi, tehnološki je implementiran, a sad je pitanje kako napraviti biznis stranu, kako proširiti prisutnost na raznim tržištima i kako privući talente i nastaviti ubrzani razoj”, istakao je Stojanović.

Podsjetio je da je Startup kompanija Uhura Solutions, koja je razvila platformu za analizu ugovora baziranu na vještačkoj inteligenciji, sa sjedištem u Londonu i R&D centrom u Crnoj Gori obezbijedila investiciju od 1.8 miliona dolara.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve