Utorak, 23 Aprila, 2024
Rubrika:

Crna Gora šalje štabnog oficira u Multinacionalnu diviziju Jugoistok

Imajući u vidu da je u nadležnosti Štaba Multinacionalne divizije Jugoistok da koordinira aktivnosti borbenih grupa u Rumuniji i Bugarskoj i na taj način doprinosi ukupnim naporima Alijanse na planu jačanja odvraćanja i odbrane istočnog krila Saveza, Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore su prepoznali potrebu za upućivanjem štabnog oficira u HQ MND-SE, po principu rotacije – ističe se u dokumentu.

Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore uputiće u Štab Multinacionalne divizije Jugoistok sa sjedištem u Bukureštu jednog štabnog oficira. To je navedeno u „Informaciji o potpisivanju Note o pristupanju Ministarstva odbrane CG za učešće u Memorandumu o razumijevanju koji se odnosi na osnivanje, rad, popunu ljudstvom, finansiranje, upravljanje i podršku Štabu Multinacionalne divizije Jugoistok (HQ MND-SE)“.

U dokumentu, koji je objavila Vlada, piše da je na vanrednom samitu lidera NATO članica u Briselu, 24. marta 2022. godine, kao odgovor na početak ruske invazije na Ukrajinu, a u cilju jačanja vojnog prisustva Alijanse na istočnom krilu, donijeta odluka o formiranju četiri dodatne multinacionalne borbene grupe – u Rumuniji, Bugarskoj, Slovačkoj i Mađarskoj.

– U skladu sa odlukom Skupštine Crne Gore iz jula 2022. godine, pripadnici Vojske Crne Gore su angažovani u borbenoj grupi u Bugarskoj. Imajući u vidu da je u nadležnosti Štaba Multinacionalne divizije Jugoistok da koordinira aktivnosti borbenih grupa u Rumuniji i Bugarskoj i na taj način doprinosi ukupnim naporima Alijanse na planu jačanja odvraćanja i odbrane istočnog krila Saveza, Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore su prepoznali potrebu za upućivanjem štabnog oficira u HQ MND-SE, po principu rotacije – ističe se u dokumentu.

Štab Multinacionalne divizije Jugoistok (Headquarters Multinational Division Southeast – HQ MND-SE) je vojno tijelo pod operativnom komandom Vrhovnog komandanta savezničkih snaga za Evropu (Supreme Allied Commander Europe – SACEUR).

Uspostavljen je 2015. godine, a punu operativnu sposobnost je dostigao 2016. godine. Štab uživa status međunarodnog vojnog štaba i kao takav predstavlja dio NATO strukture snaga (NATO Force Structure). Rumunija djeluje kao okvirna nacija (Framework Nation), a osoblje Štaba Multinacionalne divizije Jugoistok čine vojna lica iz 15 država članica Sjevernoatlantskog saveza.

U dokumentu Ministarstva odbrane navodi se da bi angažovanje jednog pripadnika Vojske Crne Gore na poziciji štabnog oficira u HQ MND-SE dodatno potvrdilo kredibilitet Crne Gore kao NATO saveznice i povećalo naš doprinos NATO strukturi snaga.

Kako bi se stekli pravni uslovi za upućivanje pripadnika Vojske Crne Gore u Štab Multinacionalne divizije Jugoistok, potrebno je da Ministarstvo odbrane Crne Gore pristupi Memorandumu o razumijevanju koji se odnosi na osnivanje, rad, popunu ljudstvom, finansiranje, upravljanje i podršku HQ MND-SE, putem potpisivanja Note o pristupanju.

Godišnja kontribucija za angažovanje jednog pripadnika Vojske u ovom štabu iznosiće 28.000 eura. Iz Ministarstva navode da je taj resor planirao navedena sredstva za 2024. godinu budžetom za tekuću godinu.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve