Subota, 2 Marta, 2024
Rubrika:

Crna Gora opravdala ulogu kolidera značajne operativne akcije EUROPOL-a

UP učestvovala u međunarodnoj aktivnosti "Dani zajedničke akcije SEE" u saradnji sa EUROPOL-om

Crna Gora je opravdala ulogu dobrog domaćina i kolidera veoma značajne međunarodne aktivnosti u mandatu EUROPOL-a, te se pokazala kao kredibilan partner partnerskim službama za sprovođenje zakona, zaključak je međunarodne aktivnosti Dani zajedničke akcije za Jugoistočnu Evropu (SEE JAD), koja je realizovana u periodu od 26. do 29. oktobra.

Uprava policije (UP) je, kako je saopšteno iz te institucije, bila kolider u značajnoj međunarodnoj aktivnosti Dani zajedničke akcije za Jugoistočnu Evropu (SEE JAD), pri čemu je Centralni koordinacioni centar iz kojeg se upravljalo akcijom formiran u Podgorici. Aktivnost je planirana i realizovana u saradnji sa EUROPOL-om, uz podršku projekta IPA2019.

“Da je Crna Gora pouzdan partner dokazuje činjenica formiranje Koordinacionog centra za predmetnu međunarodnu akciju u Podgorici, što je prvi slučaj da se on formira van sjedišta EUROPOL-a”, kazali su iz UP.

Nosilac navedene aktivnosti i koordinator je bila Španija, dok je Crna Gora imala ulogu kolidera.

“U ovoj međunarodnoj aktivnosti učestvovalo je 28 zemalja iz regiona i Evropske unije (Austrija, Bugarska, Hrvatska, Češka, Danska, Francuska, Njemačka, Grčka, Italija, Irska, Luksemburg, Portugal, Rumunija, Slovenija, Slovačka, Španija, Švedska, Holandija, Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo*, Moldavija, Sjeverna Makedonija, Srbija, Švajcarska, Velika Britanija, Ukrajina), dok je učešće u aktivnosti uzeo i veći broj međunarodnih organizacija: EUROPOL, EUROJUST, INTERPOL, FRONTEX, SELEC, US DEA, CSC WB IPA/2019 i SEESAC”, pojasnili su iz policije.

Direktor UP Zoran Brđanin i v.d pomoćnik direktora za Sektor za borbu protiv kriminala Dejan Knažević su 26. oktobra obišli Centralni koordinacioni centar.

“Brđanin se obratio prisutnima i izrazio zadovoljstvo što je crnogorska policija domaćin jedne izuzetno važne operativne akcije EUROPOL-a, te konstatovao da ovo predstavlja dodatan podstrek crnogorskoj policiji da odlučno nastavi svoj reformski put, u cilju uspostavljanja jakog i održivog sistema, i apostrofirao opredijeljenost crnogorske policije u borbi protiv međunarodnog kriminala”, istakli su iz UP.

Dan kasnije, kako dalje navode, Brđanin se sastao sa predstavnicima Evropske Komsije, Sabine Zwaenepoel DG Near i Febe Liagre DG Home, kao i sa Adriana Toston Diez drajver EMPACT aktivnosti za vatreno oružje i Anna Marinelli ispred projekta IPA 2019.

“Sagovornici su konstatovali da su prepoznati rezultati u oblasti međunarodne policijske saradnje u izvještaju Evropske komisije objavljenom u oktobru ove godine, te da je to potvrda posvećenosti crnogorske policije da, u cilju efikasne borbe protiv organizovanog kriminala, koristi sve raspoložive mehanizme za blagovremenu razmjenu informacija i kvalitetnu operativnu saradnju”, naveli su.

Koordinacioni centar SEE JAD-a u Podgorici su 27. oktobra obišli i predstavnici Evropske komisije, kao i Granični prelaz Božaj, prilikom čega su imali direktan uvid u način rada i postupanje policijskih službenika prilikom granične kontrole.

“U ovoj aktivnosti na udaru su bili krijumčari oružja, narkotika, kao i lica koja se bave trgovinom ljudima i krijumčarenjjem ilegalnih migranata. U pripremnim fazama akcije, kao i u sprovođenju, osim kancelarije EUROPOL-a u Crnoj Gori, aktivnu su ulogu imali i organizacione jedinice Sektora za borbu protiv kriminala nadležne za borbu protiv krijumčarenja narkotika, oružja i ilegalnih migranata, dok su značajnu ulogu i doprinos dali i pripadnici Sektor granične policije”, istakli su iz UP.

Predmetna akcija je, kako je navedeno u saopštenju, sprovedena na teritoriji Crne Gore, odnosno na svim graničnim prelazima i u nadzoru kompletne državne granice, uz učešće raspoloživih ljudskih i materijalno – tehničkih resursa iz sastava granične policije, koji su angažovani na osnovu prethodno izvršene operativne analize i procjene organizacionih jedinica na terenu.

Iz UP napominju da je u Crnoj Gori u sprovođenju navedenih aktivnosti svakog dana učestovalo preko 300 službenika Uprave policije.

Prethodni višemjesečni obavještajni rad usmjerio je ciljane kontrole, te su, kako se navodi, vršeni brojni pretresi unutar terotorije Crne Gore što je rezultiralo pronalaskom sljedećeg.

“24 komada raznog oružja u ilegalnom posjedu; oko 6.000 komada različite municije; oko 1,2 kg eksploziva iz trotilskog metka; na određenim lokacijama su pronađeni narkotici, više lica je lišeno slobode i protiv istih su podnijete krivične prijave”, naveli su iz UP.

Iz UP ističu, granična policija je u danima akcije izvršila detaljnu kontrolu 1.220 osoba, 1.550 vozila i dva plovila, spriječila ilegalni ulazak u Crnu Goru za 75 osoba, evidentirana su dva slučaja pokušaja upotrebe falsifikovanih dokumenata, otkazan je boravak, odnosno određena je zabrana ulaska, u Crnu Goru za deset osoba, oduzeta su dva vozila koja se potrazuju, a izdato je i više prekršajnih naloga zbog kršenja zakona o strancima.

Takođe, napominju, pronađeno je 67 pvc pakovanja marihuane.

“U cjelokupnoj akciji u svim zemljama učestvovalo je skoro 16.000 službenika. Ukupne aktivnosti su dovele do 382 hapšenja osumnjičenih, od kojih je većina umiješana u trgovinu drogom, omogućavanje ilegalne imigracije, prevaru sa dokumentima i trgovinu vatrenim oružjem”, dodaju iz UP.

Ukupni rezultati svih država učesnica su sljedeći:

“Izvršena je provjera za 74.924 lica; izvršen je pretres na 998 lokacija; pregledano je 32.665 vozila; provjerena su 2.004 paketa pošiljki; izvršeno je 382 hapšenja: 159 vezano za krijumčarenje migranata, 112 za trgovinu drogom, 38 za trgovinu vatrenim oružjem, dva za trgovinu ljudima i 71 za za druga krivična djela; otkriveno 2.476 ilegalnih ulazaka; oduzeto je 106 komada vatrenog oružja: 43 puške, 42 pištolja, šest vazdušnih topova, 1 protivpješadijska mina, jedan PVO sistem, 15 granata, dva mašine za sklapanje, dva protivtenkovske rakete i 12 250 komada municije; pronađeno narkotika: 304 kg heroina, 147 kg kanabisa, 5.402 biljke marihuane i 1.3 kg kokaina; pokrenuto je 130 novih istraga”, naveli su iz UP.

Ovom prilikom, kako konstatuju u UP, još jednom je potvrđena veoma dobra međunarodna saradnja organa za sprovođenje zakona Crne Gore i drugih zemalja i međunarodnih organizacija.

“Crna Gora je opravdala ulogu dobrog domaćina i kolidera veoma značajne međunarodne aktivnosti u mandatu EUROPOL-a, te se pokazala kao kredibilan partner partnerskim službama za sprovođenje zakona”, jedan je od zaključaka.

Organizaciju SEE JAD 2022 u Crnoj Gori je, kako navode iz Policije, potvrda snažne podrške Evropske unije u daljem jačanju kapaciteta i napora crnogorske policije i snaženju regionalne i međunarodne saradnje kao ključnog preduslova za brži napredak u integracijskom procesu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve